Institut Jules Bordet - Jules Bordet Instituut

Voorstelling

Home Page Map Site Zoeken Contact Nieuws van het Bordet Instituut Medische Aktualiteit

Gebeurtenissen in het Bordet Instituut

Medische Aktualiteit in het Bordet Instituut

 

 

Zie de seminaries in het Bordet Instituut

Zie onze werkaanbiedingen

Zie de persartikels gerelateerd aan het Bordet Instituut

Bordet News (Tijdschriften van de Vrienden)

 

23/05/2017 : Doorbraak in leukemieonderzoek: virussen kapen gastheer’s genen

 

Het onderzoeksteam dat onder leiding staat van Anne Van den Broeke (Jules Bordet Instituut –Université Libre de Bruxelles en GIGA - Universiteit van Luik) heeft een nieuw mechanisme ontdekt waardoor bepaalde virussen leukemie veroorzaken. Deze ontdekking, gepubliceerd op 23 mei in het tijdschrift Nature Communications, toont aan hoe virussen de werking van kankercellen verstoren en kan ook een doorbraak betekenen in de zoektocht naar doelgerichte behandelingen voor een bijzonder agressieve vorm van leukemie.

 

Meer informatie

24/04/2017
Metastatische borstkankers - Het metastasenprofiel typeren voor een betere verzorging

Brussel, 24 april 2017 – De onderzoekers van het Jules Bordet Instituut - Vrije Universiteit Brussel, het VIB en de KU Leuven publiceerden op 21 april een belangrijke studie die meer inzicht biedt in de progressie van borstkanker. De conclusies zouden een invloed kunnen hebben op de behandeling van patiënten met
metastatische borstkanker. Het gaat hier om een van de eerste studies gebaseerd op de analyse van meervoudige metastasen verkregen tijdens de autopsie van patiënten.

 

Meer informatie

American Association for Cancer Research Welcomes New Board of Directors, Nominating Committee Members
Election of Pr Martine Piccart

 
Marsh 2017
The members of the American Association for Cancer Research (AACR) have elected five members to serve on the AACR Board of Directors for the 2017-2020 term and four members to serve on the Nominating Committee for the 2017-2019 term. These top scientists in the world of cancer research will begin their terms at the AACR Annual Meeting 2017, to be held in Washington, D.C., April 1-5.
Martine Piccart (with 4 other scientists) was elected to the Board of Directors:
 

More information :

Martine J. Piccart, MD, PhD, FAACR, Fellow of the AACR Academy; president, Teaching College of the Complementary Master in Medical Oncology; president, Teaching College of Oncology, Université Libre de Bruxelles, Brussels; and head, Medicine Department, Jules Bordet Institute, Brussels, Belgium

Communiqué de l’AACR

AACR

30 jaar (1986-2016) van de Breast kliniek in het Bordet Instituut (12/10/2016)

 

Woensdag 12/10/2016 te 15h (auditorium H. Tagnon)

Wetenschapelijke vergadering gewijd tot onze collega die hun patienten naar het Bordet Instituut sturen en tot het Bordet personeel die aan de reputatie en de ontwikkeling hebben bijgedragen.
  

programma

Borstkanker

 

Interview van Prof. Piccart

Onderwerp : Therapieën en hopen in de behandeling van borstkanker

Bodytalk (n° 186) - supplement Vif/L’Express (29 april 2016)

Maart 2016 : Grote vooruitgang in het onderzoek naar lobulaire borstkanker


Een betere moleculaire karakterisering van lobulaire carcinomen voor het optimaliseren van de behandeling van patiënten

 

Meer informatie : Persbericht

LHUB-ULBDecembre 2015 : Het Universitair Laboratorium Brussel, een economisch en klinisch project

 

Het Universitair Ziekenhuis Brussel (Jules Bordet Insituut, Universitair Kinderziekenhuis Koniging Fabiola, UVC Brugmann en UMC St Pieter) en het Erasmus Ziekenhuis werken samen om één van de grootste geautomatiseerde laboratoria in Europa te creëren: LHUB. Deze samenwerking laat toe het budget onder controle te houden en een medische universitaire activiteit te behouden die toegankelijk is voor iedereen!

 

Meer informatie : klik hier

Video : klik hier

October 2015 : ULB onderzoekers (inclusief Dr Sotiriou) wijzen op de rol van de ADAR enzym bij kanker. Op weg naar een nieuwe klasse van therapeutische doelen ?

Dr Ch Sotiriou

Een team onder leiding van Vincent Detours (Hoofd van de Computational Biology Group of IRIBHM) en Christos Sotiriou (Director of Translational Research Laboratory Breast Cancer JC Heuson van het Bordet Institute) gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports, een studie over de beginselen voor RNA bewerking in kankers.


Principles Governing A-to-I RNA Editing in the Breast Cancer Transcriptome.

Cell Rep. 2015 Oct 13;13(2):277-89.
Fumagalli D, Gacquer D, Rothé F, Lefort A, Libert F, Brown D, Kheddoumi N, Shlien A, Konopka T, Salgado R, Larsimont D, Polyak K, Willard-Gallo K, Desmedt C, Piccart M, Abramowicz M, Campbell PJ, Sotiriou C, Detours V.

Bourgeois
 
 
Oktober 2015, Borstkanker maand
   

op dit gebied : zie het interview van Dr Bourgeois (lymfoedeem na een borstkanker)

Prof. Martine PiccartOctober 2015 : Professor Martine Piccart ontvangt de prestigieuse "2015 Brinker Award", prijs,  opgedragen aan het onderzoek tegen borstkanker.

 
Susan G. Komen, de grootste organisatie in de strijd tegen borstkanker, heeft de Brinkerprijs opgericht in 1992 om de inspanningen te eren van de pioniers in twee specifieke domeinen : het klinisch onderzoek en het fundamenteel onderzoek.
Dit jaar zullen twee onderscheidingen opgedragen worden aan Myles Brown, MD, professor Geneeskunde aan de Harvard Medical School voor het gedeelte Fundamenteel Onderzoek en, wat betreft het klinisch onderzoek gedeelte, aan Martine J. Piccart, MD, Ph. D., professor Oncologie aan de Université Libre de Bruxelles, en diensthoofd van het departement Geneeskunde in het Jules Bordet Instituut (Brussel, België).
Op 9 december aanstaande, gedurende de 38ste San Antonio Breast Cancer Symposium, zullen zij officieel hun prijs ontvangen.

Martine Piccart heeft door haar bijdrage aan talrijke klinische proeven, deel genomen aan de uitwerking van internationale zorgnormen in de behandeling van borstkanker.

Als hevig verdedigster van internationale samenwerkingen, heeft zij de Breast International Groupe (BIG) mee opgericht teneinde de ontwikkeling van de  beste behandelingen te versnellen.

Deze organisatie, die zij nog steeds voorzit, verenigt 56 universitaire borstkanker onderzoeksgroepen in heel de wereld : meer dan 30 klinische proeven, waarvan verschillende beschouwd worden als vooraanstaand, zijn lopende.

« Martine Piccqart is één van de grote specialisten klinische proeven en door haar werk is in de hele wereld de overleving van patiënten met borstkanker in een beginstadium, verbetert » dixit George Sledge Jr., MD, wetenschappelijk hoofdraadgever van Komen.  « Haar werk heeft eveneens op een belangrijke wijze ons begrip verbeterd  van de borstkankerbiologie en van de weerstandsmechanismen aan de chemotherapiën.
Een beetje uitleg over Suzan K. Komen : organisatie opgericht in 1982 door Nancy G Brinker wiens zus (Susan G. Komen) overleden is aan borstkanker.

Dr Christine DesmedtAugustus 2015 : Eerste geautomatiseerde bacteriologieketen in België
Op weg naar het grootste Europees systeem op gebied van incubatiecapaciteit in het Universitair Ziekenhuiscentrum Brussel !


Het laboratorium van het Universitair Ziekenhuiscentrum Brussel (UZC
Brussel), dat de ziekenhuizen Brugmann, Sint-Pieter, Bordet en HUDERF
verenigt en samenwerkt met het Academisch Ziekenhuis Erasmus, is het eerste
Belgisch laboratorium dat voluit kiest voor de automatisering van klinische
bacteriologie.

 

Meer informatie

Dr Christine DesmedtGrote vooruitgang in het onderzoek over multifocale borstkankers
Diepgaandere analyse van letsels voor een betere respons op behandeling


In mei laatstleden publiceerden de onderzoekers van het Instituut Jules Bordet in het Journal of Pathology, de resultaten van een 4 jaar durend onderzoek over multifocale borstkankers.


De conclusies van dit onderzoek stellen de manier in vraag waarop deze multifocale kankers, waartoe momenteel een op vier borstkankers behoren, geanalyseerd dienen te worden om de aangepaste behandeling te bepalen.

 

 

 

Meer informatie :

- Persbericht (9/07/2015)

Dr Ch Sotiriou Dr Christos Sotiriou won de Wetenschappelijk Prijs Joseph Maisin, één van de prestigieuze wetenschappelijke onderscheiding FNRS

 

Christos Sotiriou is de hoofd van de Breast Cancer Translational Research Laboratory J.C. Heuson : Hij zal zijn prijs op 30/11/2015 krijgen voor zijn onderzoek op de genomische karakterisering van borstkanker.

Heelkunde : "Dernières nouveautés en chirurgie oncologique, aspects éthiques et de qualité de vie"

Vrijdag 03/04/2015

 

De afdeling Heelkunde van het Bordet Instituut is verheugd aan te kondigen het congres gewijd aan huisartsen dat zal plaats vinden op 3/04/2015 onder de beschermheerschap van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid ter gelengenheid van 75 jaar van het Jules Bordet Instituut.

Localisatie : Royal Library Meeting Center - Auditorium Lippens - Mont des Arts - 1000 Brussel
 

PROGRAM : klik hier

Longkanker : 16ème Journée Annuelle d'Oncologie Thoracique

Zaterdag 28/03/2015 in het Jules Bordet instituut (Brussel)

 

Meer informatie :

- Rubriek "Meetings" : Klik hier

- Pers (Le Soir : 26/03/2015) Il faut doubler le prix du diesel (discussie met Prof. Sculier, thoracooncoloog in het Jules Bordet Instituut)

Een eenvoudige bloedafname voor het karakterisen van borstkanker

 

Een eerstelijnsstudie onder leiding van dokter M. Ignatiadis en bioloog Fr. Rothé, die recent het enorme potentieel van vloeibare biopsies bevestigde. De studie, die recent gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Oncology, is de eerste van dit type.
Het gaat over de allereerste haalbare studie die een sequencing toepast op een paneel van 50 genen uit plasmastalen van patiënten met uitgezaaide borstkanker.

 

Persbericht (17/03/2015)

+ 3 Pers artikelen

Woensdag 25 februari 2015 : Doctoraatsproefschrif (Dr Alain Hendlisz)

 

Université Libre de Bruxelles - Faculté de Médecine

 

Woensdag 25/02/2015 te 18u (ULB) Dr Alain Hendlisz verdedigt openbaar zijn doctoraatsproefschrift, getiteld:

"Multimodality imaging for treatment response prediction in colorectal cancer"

en een annexe doctoraatsproefschrift getiteld :

"Has preoperative treatment a role in advanced esophageal cancers ?"

AFFICHE

Auditorium Claude (bat F - F2.204)

Lennikse baan 808 - 1070 Brussel

11/02/2015 : Twee algemene medische directeur (Dr D. de Valeriola voor het Bordet Instituut)
 

Persartikel : klik hier

04/02/2015 : Werelddag tegen kanker

 

4 persartikelen die het Bordet Instituut betrekken :

- La radiothérapie au service des patients (interview : Prof Van Houtte)

- Les grands défis de l'épidémie du cancer (interview : dr de Valeriola)

- Dr Dominique de Valeriola, médecin oncologue et directeur médical à l'Institut Jules Bordet )

- Le cancer, une maladie bientôt vaincue ?

November 2014

 

Première in België:
Jules Bordet Instituut lanceert nieuwe test (Ga68-PSMA PET-CT) voor vroegtijdige detectie van recidief prostaatkanker


Brussel, 26 november 2014 – In het Brusselse kankerziekenhuis ‘Jules
Bordet Instituut’, een geïntegreerd multidisciplinair centrum exclusief
gewijd aan kankerziekten, werd deze week voor het eerst in België
een nieuwe techniek uitgevoerd die een heel vroegtijdige detectie en
lokalisatie van een recidief van prostaatkanker toelaat.

De nieuwe technologie, kortweg Ga68-PSMA PET-CT : een belangrijke troef voor oncologen en patiënten

 

Meer informatie

Dr D. de valeriola

September 2014

 

Dr de Valeriola werd verkozen tot voorzitter van de OECI (Organisation of European Cancer Institutes) in september.

 

Het Jules Bordet Instituut is lid van OECI : Meer informatie

16/09/2014

Cher Confrère, Cher(ère) Madame, Monsieur,

Nous nous permettons de revenir vers vous par rapport à la plateforme TASTE qui a rencontré il y a quelques semaines un petit problème informatique et qui est, à ce jour, à nouveau opérationnelle .

Pouvons-nous vous demander de vous  reconnecter et d’y faire les exercices en sélectionnant la langue de votre choix.
N’hésitez pas à communiquer cette information aux personnes susceptibles d’être intéressées par la plateforme de lames virtuelles (médecins, techniciens…)

En vous remerciant d’avance pour votre aide précieuse qui nous permettra d’améliorer cette plateforme.

Voir le message ci-dessous

 
 
03/06/2014

Le projet européen TASTE (Telepathological ASsessment of histopathological and cytological TEchniques) a développé un système de télé-pathologie (plateforme technologique d'images virtuelles et de diapositives de haute qualité) adressée aux techniciens qui travaillent avec des préparations histologiques et cytologiques ainsi qu’aux médecins spécialisés en Anatomie Pathologique, mais également aux étudiants et futurs professionnels dans ces domaines.

Sur la plateforme TASTE, des médecins, techniciens et étudiants de différents pays peuvent envoyer via le web, en utilisant des procédures de Télé-pathologie comportant "des lames virtuelles", des images microscopiques de leurs propres préparations et les soumettre à un groupe d'experts internationalement reconnus qui donneront leurs commentaires et suggestions.

Le but ultime du projet TASTE est d'améliorer les préparations de qualité dans toute l'Europe.
L'application est disponible gratuitement en anglais, français, italien, portugais, roumain et suédois.

Si vous êtes intéressé à utiliser la plateforme TASTE, rendez-vous sur le site et profitez-en !
www.system.tasteproject.eu
Vous trouverez, ci-joint, un mode d’emploi rapide montrant comment créer votre propre compte et vous abonner aux cours : cliquez ici
Nous vous serions très reconnaissants, après avoir essayé la plateforme, de remplir le questionnaire que vous trouverez sur la page d’accueil du site: cela nous permettrait d’affiner la plateforme en fonction de votre opinion !

Au nom du consortium de TASTE :
Dr. Francesco FEOLI, Service d’Anatomie Pathologique, Institut Jules Bordet - Bruxelles
Mme Patricia Hoffman, secrétaire, Institut Jules Bordet – Bruxelles

Site: http://www.tasteproject.eu/
Plateforme: http://www.system.tasteproject.eu
Facebook: https://www.facebook.com/tastecommunity?fref=ts

Pose de la première pierre du New Bordet

 

Plus d'information : voir la rubrique des News

oeciOECI 2014 Oncology Days

 

Organisation of European Cancer Institutes

Cluj Napoca - Romania : June 12th - 13th, 2014

 

More information

Prix Edouard-Jean Leblanc (Dr MICHEL Bénédicte)

 

Le Dr Bénédicte MICHEL a reçu le Prix Edouard-Jean Leblanc, prix scientifique de la Société des Sexologues Universitaires de Belgique (SSUB) 2014 avec son mémoire de fin d'études en sexologie dont le titre est : "Santé sexuelle du couple et hormonothérapie dans le cancer de la prostate"
 

Plus d'information :

Prix SSUB 2014

Brochure : Clinique de l'Intime à l'Institut Bordet

Dr Bron Dominique30 jaar stamceltransplantaties in het Instituut Jules Bordet

 

Die 30 jaar worden nu zaterdag 18 januari 2014 gevierd (Flagey) in aanwezigheid van de meter van deze feestelijke avond, Virginie Efira

 

Nu zaterdag 18 januari zullen prof. D. Bron, diensthoofd Hematologie aan het Instituut Jules Bordet en prof. A. Ferster, diensthoofd Hematologie aan het UKZKF 30 jaar allogene transplantaties in het Instituut Jules Bordet en in het UKZKF vieren. Samen zullen ze de symbolische kaap van 1 000 stamceltransplantaties ronden. Een indrukwekkend getal dat honderden levens heeft gered. De weg die in 30 jaar werd afgelegd op het vlak van beenmergtransplantaties is gewoonweg spectaculair
 

Meer informatie :

• Zie rubriek "Persberichten"

• Zie rubriek "Seminaries"

Primeur in het Jules Bordet Instituut ! een raadpleging van onco-sexologie geopend vanaf 1 oktober 2013

 

De raadplegingen zijn beschikbaar voor iedereen met kanker en zijn of haar partner.

Individuele gesprekken en/of koppels
Elles se déroulent sous forme d’entretien individuel et/ou en couple.

Afspraak : 02/541.33.26

Het team :

- Dr Bénédicte Michel, arts, sexoloog
- Martine Delmelle, verpleegkundige, sexoloog
- Yves Libert, psycholoog, sexoloog

 

Meer informatie klik hier

Prof Flamen P.Primeur in Belgie : Behandeling van een neuroendocriene tumor met Lutetium 177-octreotate

 

Deze dinsdag 23 juli 2013 Prof. Flamen (hoofd van Nucleaire Geneeskunde in het Jules Bordet Institute) en zijn team hebben voor het eerste keer in Belgie een patient met een neuro-endocriene tumor via metabolische radiotherapie Lutetium 177 -octreotate behandeld

 

Meer informatie :

Patiënteninformatie betreffende een behandeling met Lutetium-177 octreotate voor selectieve inwendige radiotherapie (PRRT) van een neuroendocriene tumor

zie persartikels

FDG-PET/CT scan
Image of the year (Prof Flamen) - SNMMI

 

In Vancouver, tijdens de jaarlijkse vergadering van de Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (SNMMI), werd Prof Patrick Flamen bekroond met de prijs "Image of the year" met een FDG-PET/CT scan.

(Het beeld toont de doeltreffenheid van radium-223 dichloride in de behandeling van botmetastasen bij patienten met borst kanker).

 

Meer informatie

Premium in Belgie : Accreditatie en Certificatie OECI 2013 voor het Jules Bordet Instituut tijdens de ONCOLOGY DAYS 2013 (May 13th-16th)

 

Afgelopen woensdag 15 mei 2013 heeft het Jules Bordet Instituut, tijdens het OECI Oncology Days congres, officieel de OECI-accreditatie en -certificering (OECI - Organisation of European Cancer Institutes) ontvangen als "Comprehensive Cancer Center" (multidisciplinair universitair ziekenhuis tegen kanker). Dit is een Europees kwaliteitslabel voorbehouden voor instellingen met een multidisciplinaire kankerzorg, die onderzoek en opleiding integreren. Dit is een primeur in België en het resultaat van een lang proces, waarbij het voltallige personeel van het Instituut bij betrokken was.

 

OECI 2013 (Organisation of European Cancer Institutes) - ONCOLOGY DAYS
BRUSSELS 2013 GENERAL-ASSEMBLY, SCIENTIFIC CONFEROECI - Organisation des Instituts Européens du Cancer Groupe Européen d'Intérêt économiqueENCE AND-RELATED-EVENTS
Brussels, May 13TH-16TH

 
May 13th - evening : Extended Board Dinner - Restaurant "Les Brigittines" (Only for OECI Board Members and Co-opted members)

May 14th : Hotel Thone Brussels City Centre : 17 Av. Du Boulevard, Brussels

May 15th : Institut Jules Bordet (Boulevard de Waterloo, 121, Brussels) and CHU St. Pierre (Salle Deloyers)

May 16th : Institut Jules Bordet Salle Tagnon

 

Information : Claudio Lombardo - OECI Director
Tel: +32 2 512 01 46 - Email: oeci@oeci.eu - www.oeci.eu

 

Affiche

Prof PiccartDeux Prix pour le Prof Piccart, oncologue à l'Institut Bordet

 

• La célèbre American Society of Clinical Oncology (ASCO) remet chaque année depuis 1970 un prix prestigieux, le « David Karnofsky Memorial Award » qui récompense un(e) oncologue ayant apporté une contribution exceptionnelle au diagnostic ou au traitement du cancer. Le Professeur Martine Piccart sera la quarante-troisième oncologue à recevoir ce prix cette année, la quatrième femme et la quatrième personne d’origine européenne.

• Par ailleurs, la prestigieuse American Association for Cancer Research a décidé de créer l’AACR Academy afin de reconnaître et honorer des personnalités scientifiques qui ont permis, par leur contribution scientifique exceptionnelle, à propulser l’innovation et le progrès dans la lutte contre le cancer.
L’Institut Jules Bordet est très fier de pouvoir annoncer que le Professeur M. Piccart a été reconnue parmi les membres de la classe inaugurale de l’AACR Academy lors d’une cérémonie durant le récent congrès de l’AACR début avril.

Iris Ziekenhuizen's videos : interviews van artsen van het Bordet Instituut

 

klik op de 4 beelden hieronder (from Iris-Hopitaux-Ziekenhuizen on Vimeo)

• Professor Patrick Flamen, Diensthoofd PET-CT van het Bordet Instituut, bespreekt de technologische evolutie binnen de nucleaire geneeskunde, die niet alleen zorgt voor optimale detectie en een kortere opnametijd, maar ons eveneens in staat stelt om specifieke moleculaire tumoren in beeld te brengen, waarmee wordt ingespeeld op de nieuwe generatie medicatie, die zich specifiek op deze moleculaire kenmerken richt...

Dr Dominique de Valeriola, Algemeen Medisch Directeur van het Jules Bordet Instituut, spreekt over de vooruitgang in de diagnose en behandeling van kanker en over de toekomst van het Instituut Jules Bordet, monogespecialiseerd in de strijd tegen kanker.

 

vertaling : klik hier

Dr Dominique Bron, hoofd van de dienst Hematologie in het Jules Bordet Instituut, spreekt over 30 jaar vooruitgang in merg ...

 

vertaling : klik hier

• Prof. Roland van Velthoven, hoofd van de dient Urologie int het Jules Bordet Instituut : introductie van de robottechnologie in de heelkundige laparoscopie streek ...

 

vertaling : klik hier

   

©2005, Jules Bordet Instituut - 121 Waterloolaan, 1000 Brussel, telephone image+32 2 541 31 11