Overslaan en naar de inhoud gaan

Roze Oktober : Het restart-programma : individuele opvolging voor herstellende borstkankerpatiëten

Persbericht (10/10/2023) 

Roze Oktober : Het restart-programma : individuele opvolging voor herstellende borstkankerpatiëten

Brussels, 10 oktober 2023 - Steeds meer patiënten genezen van kanker, en dit dankzij de verbeterde opsporing en behandelingen. De gevolgen van de ziekte en van de therapie kunnen zich na het einde van de behandeling echter nog maanden- en zelfs jarenlang laten voelen Het Instituut Jules Bordet heeft het RESTART-programma ontwikkeld dat borstkankerpatiënten in remissie biedt een individuele, multidisciplinaire opvolging met integratie van consultatie, fysieke activiteit, kinesitherapie en educatieve workshops. Meer dan 200 patiënten hebben zich al ingeschreven voor het RESTART-programma.

Een algemene en gepersonaliseerde begeleiding.
Restart"Het is superbelangrijk om mensen die kanker hebben of gehad hebben, te begeleiden in heel hun strijd, zowel tijdens de periode van hun kankerbestrijdingstherapieën als na die behandelingen, tijdens de hervatting van hun sociaal en professioneel leven", zegt Caroline Defays, 'survivorship'-verpleegkundige. Om de patiënten in deze postkankerperiode te helpen om zélf actie te ondernemen, zelfvertrouwen en zelfstandigheid op te bouwen, biedt het Jules Bordet Instituut een begeleiding die gericht is op een algemene en gepersonaliseerde begeleiding. Het multidisciplinaire RESTART-programma is bedoeld voor patiënten die herstellen van borstkanker en die minder dan drie maanden geleden nog chemotherapie, chirurgie of radiotherapie ondergingen. "Het is onmisbaar deze mensen een algemene, persoonlijke begeleiding aan te bieden. Dit is immers bevorderlijk voor een snellere en duurzamere revalidatie. Het programma is dus complementair aan de geleverde medische behandelingen en verzorging", verduidelijkt dr. Polastro, coördinatrice van de survivorshipprojecten.

Het RESTART-programma omvat een opvolging in drie fasen
Het programma verloopt in drie fasen. Elke patiënt start met een 'survivorship'-consultatie bij Caroline Defays, 'survivorship'-verpleegkundige, en dr. Polastro. Tijdens dit overleg wordt het programma voorgesteld en wordt gepeild naar de specifieke behoeften van de patiënt, om een passend zorgplan te kunnen uitwerken. Daarna volgt de patiënt een tiental educatieve workshops met thema's zoals voeding, werkhervatting, seksualiteit, ouderschap, … waarin sleutels worden aangereikt om hun zelfstandigheid en welzijn te verbeteren tijdens hun herstelproces. De kineafdeling van het Instituut verzorgt een programma voor fysieke revalidatie, met groepslessen pilates, yoga en cardiovasculaire trainingssessies. De patiënten worden ook uitgenodigd om 'Resilience' te downloaden, een mobiele app die samen met het Institut Gustave Roussy werd ontwikkeld, en die via artikels, video's en podcasts toegang geeft tot wetenschappelijke informatie.
Het RESTART-programma werd uitgewerkt in samenspraak met Oncobulle.

OVER HET H.U.B
Het H.U.B (Academisch Ziekenhuis van Brussel) is de koepel van het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF). Deze grote universitaire ziekenhuisgroep werd in 2021 opgericht op initiatief van de Stad Brussel en de ULB (Université Libre de Bruxelles). Het H.U.B garandeert zowel gezondheidszorg van hoge kwaliteit binnen ieders bereik als uitmuntendheid in opleiding en onderzoek.
Het H.U.B telt 1.420 ziekenhuisbedden en meer dan 6.000 personeelsleden, onder wie 841 artsen in voltijds verband en 3.975 niet-medici in voltijds verband.
Het H.U.B koestert de ambitie om al zijn teams een aantrekkelijke werkomgeving aan te bieden, met uitgebreide kansen voor hun ontplooiing, opleiding en loopbaan, en om tegelijk het voortbestaan en dus de financiële leefbaarheid van het geheel te garanderen.