Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe wij de gynaecologische kankers behandelen

Gynaecologische kankers  zijn kankers die zich ontwikkelen in het endometrium, de eierstokken, de baarmoederhals, de vulva of de vagina. Deze kankers van de intieme zone vereisen een multidisciplinaire aanpak op maat van de patiënt.

Welke onderzoeken nodig zijn voor een nauwkeurige diagnose van een gynaecologische kanker hangt af van het orgaan of weefsel waarin de tumor ontstaat. De volgende onderzoeken worden bij elk van deze kankers systematisch uitgevoerd:

  • een onderzoek van het bekken via beeldvorming met magnetische resonantie (MRI);
  • een biopsie van het verdachte weefsel.
  • voor eierstokkanker zal er bij een persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van borstkanker mogelijk gezocht worden naar een genetische mutatie.

Al naargelang van het geval kunnen deze onderzoeken worden aangevuld met een endoscopie (van de dikke darm, de blaas enz.), een scan of een echografie van de buik om de grootte van de tumor vast te stellen en eventuele uitzaaiingen op te sporen.

ESGO-erkenning

ESGO

Het Instituut Jules Bordet is het tweede Belgische centrum dat een ESGO-certificaat heeft gekregen voor de behandeling van lokaal gevorderde eierstokkanker. Dit is een erkenning van de kwaliteit en uitmuntendheid van de behandeling van dit type kanker in het instituut. De accreditatie, verkregen in mei 2018, is gebaseerd op zeer strenge criteria waarbij met name de chirurgische behandeling van een minimumaantal gevallen van lokaal gevorderde eierstokkanker per jaar, de presentatie van dossiers aan het gynaecologisch Multidisciplinair Oncologisch Overleg (CMO) worden beoordeeld. Bovendien moet het team chirurgen omvatten die deskundig zijn in het uitvoeren van macroscopisch volledige cytoreductiechirurgie (debulking).

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat centra die aan deze kwaliteitscriteria voor de behandeling van patiënten met lokaal gevorderde eierstokkanker voldoen, een betere overlevingskans voor de patiënt hebben. ESGO, de European Society of Gynaecological Oncology, is een organisatie van meer dan 3.400 beroepsbeoefenaars over de hele wereld, die zich inzet voor uitmuntendheid in de zorg voor vrouwen met gynaecologische kanker.

Patiënten die in een ESGO-erkend centrum worden behandeld, hebben een betere kans op genezing.