Overslaan en naar de inhoud gaan

Kliniek voor oncogenetica

Kanker is niet erfelijk. Wél erfelijk is een verhoogd risico om een kanker te ontwikkelen

 

Daphné t’Kint de Roodenbeke
Hoofd van Kliniek voor oncogenetica

De Kliniek voor Oncogenetica, een dienst binnen de Kliniek voor Preventie en Opsporing van het Jules Bordet Instituut die nauw verbonden is met het “Centre de Génétique” van de ULB (Université Libre de Bruxelles), bestudeert op spitstechnologische wijze de impact van de genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van bepaalde kankers.

De grote meerderheid van de kankers zijn niet verbonden met erfelijkheid. Slechts 10% van bepaalde kankertypes (borst, dikke darm, eierstokken, pancreas, baarmoederslijmvlies of melanoom om de belangrijkste te noemen) passen in het kader van een hereditair (= erfelijk) syndroom, d.w.z. een gemuteerd gen dat van generatie tot generatie wordt overgedragen zodat de individuen die het erven, een hoger risico hebben om een kanker te ontwikkelen.

Onderzoek Projecten

 

 

Project 1

Randomized en dubbelblind multicentrisch fase III-onderzoek ter evaluatie van de efficiëntie en de tolerantie van Olaparib versus placebo (controlegroep) als adjuvans-behandeling bij patiënten die drager zijn van een kiem-mutatie van de genen BRCA1/2.

Project 2

Precision 2: Efficacy of Olaparib in advanced cancers occurring in patients with germline mutations or somatic tumor mutations in homologous recombination genes. A Belgian Precision 2 study.
  • Projectleider : Daphné t’Kint de Roodenbeke
  • Samenwerking : Belgian Society of Medical Oncology (BSMO)
  • Financiering of steun : Academische studie

De ploeg

  • Arts, verantwoordelijk voor de Kliniek voor Oncogenetica
    Daphné t’Kint de Roodenbeke
     
  • ICSO (coördinerend verpleegkundige voor oncologische zorgverlening) in Oncogenetica
    Martine Delmelle