Overslaan en naar de inhoud gaan

“Onze patiënten worden begeleid door een ploeg van medische en paramedische specialisten.”
 

Dr Alexandre Peltier,
Chirurg-uroloog

Hoe wij de uro-genitale kankers behandelen

Uro-genitale kankers zijn tumoren die zich in de urinewegen of de geslachtsorganen ontwikkelen.

Welke onderzoeken nodig zijn om de diagnose van een urologische kanker te bevestigen en te verfijnen, hangt af van het orgaan waarin de tumor is ontstaan.  

  • Voor nierkanker wordt een echografie, een MRI of een CT-scan uitgevoerd. Soms ook een CT-geleide biopsie. Als een gedeeltelijke verwijdering van de nier of een niersparende behandeling gepland wordt, wordt er ook een angiografie gemaakt om de vele bloedvaten die door de nier lopen in beeld te brengen.  
  • Voor blaaskanker is een endoscopie van de blaas nodig. Eventueel worden eerst fluorescerende stoffen geïnjecteerd om kleine of oppervlakkige (in situ) tumoren beter zichtbaar te maken.
  • Voor teelbalkanker: na het klinisch onderzoek volgen een doppleronderzoek, een bloedonderzoek om bepaalde tumormarkers te meten én een medisch beeldvormingsonderzoek (MRI en/of PET-scan). Een biopsie wordt zelden gedaan vanwege het risico op verspreiding van de kanker.  
  • Peniskanker is een zeldzame kanker, maar neemt wel toe omdat de ontwikkeling ervan wordt veroorzaakt door het papillomavirus (HPV). Dat virus is bij vrouwen ook verantwoordelijk voor baarmoederhalskanker. De kanker manifesteert zich door een pijnlijke zweer op de penis die niet geneest. Meestal kan het klinisch onderzoek de diagnose bevestigen.