Overslaan en naar de inhoud gaan

Centrum voor preventie en vroegtijdige opsporing van kanker

In Europa krijgen een op de drie mannen en een op de vier vrouwen vóór hun vijfenzeventigste kanker. U kunt dat risico verkleinen, want sommige factoren hebt u zelf in de hand. Zet uw troeven maximaal in!
  

Dr Jean-Benoît Burrion
Preventie en Kanker Screening Hoofdkliniek

Een gepersonaliseerd preventieplan

Het Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker stelt eerst uw risicoprofiel op. Daarna stellen we u een preventieplan voor op uw maat. Het gaat om een opsporingsstrategie aangepast aan uw persoonlijke situatie. Indien nodig, geven we u ook advies voor aanpassingen in uw levensstijl (stoppen met roken, voeding, lichaamsbeweging). Ons Centrum voor Hulp aan Rokers en/of onze diëtisten bieden ook begeleiding aan bij het invoeren ervan. Als u ermee instemt, sturen we een verslag naar uw huisarts.

Niemand is immuun voor kanker. Maar u kunt uw risico met 30% verkleinen door enkele eenvoudige regels toe te passen (primaire preventie):

 • Stop met roken
 • Let op uw gewicht
 • Eet evenwichtig
 • Doe regelmatig aan sport of aan lichaamsbeweging
 • Matig uw alcoholverbruik
 • Beperk de blootstelling aan de zon

Dankzij de screeningtests kunnen artsen vandaag bepaalde kankers - waaronder de meest voorkomende - in een vroeg stadium opsporen, zelfs nog voor er symptomen opduiken. Meedoen aan het kankeropsporingsonderzoek (secundaire preventie) is een andere manier om uw kansen in de strijd tegen kanker maximaal te vergroten.

Het MyPeBS-onderzoek: naar een nieuwe strategie voor screening van borstkanker

Titel
Preventie en opsporing: hoe werkt het?

Paragraph body

Er zijn vier stappen nodig om uw risicoprofiel en uw gepersonaliseerd preventieplan te kunnen opstellen.

Afspraak maken

Maak eerst een afspraak op het Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker van het Institut Jules Bordet:

Als uw afspraak bevestigd is, krijgt u een vragenlijst over uw gezondheidstoestand en uw levensstijl. Vul de lijst in; ze wordt tijdens de raadpleging als basis gebruikt voor het gesprek met uw arts.

Raadpleging bij de arts

Breng de dag van de afspraak de volledig ingevulde vragenlijst mee. U hoeft niet nuchter te zijn. Ons centrum voor opsporing en preventie bevindt zich op de 5de verdieping, Waterloolaan 125, 1000 Brussel. U mag er rechtstreeks naartoe. Volg gewoon de bordjes Raadplegingen/Opsporing. We raden u aan 15 minuten op voorhand te komen.

Dépistage
Opsporing

U wordt gezien door een algemeen arts gespecialiseerd in preventie en screening. Tijdens de raadpleging overloopt hij samen met u de vragenlijst om uw risiconiveau te bepalen. Hij houdt daarbij rekening met uw leeftijd, uw geslacht, uw persoonlijke en familiale medische voorgeschiedenis, uw levensstijl en uw beroepsprofiel. Hij voert ook een volledig klinisch onderzoek uit.

Medisch-technische onderzoeken

Afhankelijk van uw risicoprofiel zal de arts eventueel bijkomende onderzoeken aanvragen zoals medische beeldvorming, bloedonderzoek enz.

Gespecialiseerde consultaties

Afhankelijk van uw risicoprofiel worden eventueel ook gespecialiseerde consultaties voorgesteld. Voorbeelden:

 • Raadpleging dermatologie: controle van een abnormale ontwikkeling op de huid (zoals recente verandering van volume of kleur van een schoonheidsvlek).
 • Raadpleging bij een voedingsspecialist: bijsturen van een ontregelde voeding en/of overgewicht door een dieet en/of voedingstips.
 • Raadpleging in het Centrum voor Hulp aan Rokers (CHR) van het Institut Jules Bordet: de aanpak is tegelijk medisch, farmacologisch, psychologisch en gedragstherapeutisch. Stoppen met roken gebeurt in drie fases: voorbereidende fase, ontwenningsfase en consolidatiefase.
 • Opsporingsonderzoek voor osteoporose: onderzoek of controle van uw botkapitaal na de menopauze.

Ons team

- Dr Jean-Benoît BURRION, Kliniekhoofd
- Dr Françoise ANCIAUX
- Dr Thierry CARBONEZ
- Dr Claire LEFERE
- Dr Anne-Marie SCHRAUWEN
- Dr Evelyne STAQUET
- Dr Danièle TAES
- Dr Elie CHAMOUN, Dermatologie
- Dr Daphné T’KINT de ROODENBEKE, Oncogenetisch advies
- Mevr Martine DELMELLE, Oncogenetisch advies
- Mr Martial BODO, Tabacologie
- Mevr Hilde VANDECASTEELE, Tabacologie
- Mevr Laurence GILSON, Tabacologie

20/02/2020

Onderzoeksprojecten

2018

MyPEBS : Europees project dat de strategie van het georganiseerde programma voor borstkankeropsporing ("Mammotest") vergelijkt met een opsporingsstrategie die rekening houdt met het risiconiveau. In januari 2018 werd gestart met de realisatie van dit achtjarige project, gefinancierd door de Europese Commissie (Horizon 2020). De rekrutering van dames met het oog op een vrijwillige deelname zal echter pas in oktober 2018 starten.
Meer informatie volgt later.

MyPebs

Titel
Het onderwijs

 • Ons Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker ontvangt elke maand studenten geneeskunde uit de 1e master.
 • Cursus epidemiologie, preventie en opsporing van kanker. Haute École Libre de Bruxelles – Ilya Prigogine

 Wetenschapelijke artikelen

100 European core quality standards for cancer care and research centres.

Auteurs : Oberst S, Van Harten W, Saeter G, De Paoli P, Nagy P, Burrion JB, Lovey J, Philip T
Jaar : 2020
Journal : Lancet Oncol
Volume : 21
Pagina's : 1009-1011

AI for reading screening mammograms: the need for circumspection.

Auteurs : Autier P, Burrion JB, Grivegnée AR
Jaar : 2020
Journal : Eur Radiol
Volume : 30
Pagina's : 4783-4784

BRCA gene mutations do not shape the extent and organization of tumor infiltrating lymphocytes in triple negative breast cancer.

Auteurs : Solinas C, Marcoux D, Garaud S, Vitória JR, Van den Eynden G, de Wind A, De Silva P, Boisson A, Craciun L, Larsimont D, Piccart-Gebhart M, Detours V, Tkint de Roodenbeke D, Willard-Gallo K
Jaar : 2019
Journal : Cancer Lett
Volume : 450
Pagina's : 88-97

Breast cancer screening : present situation and prospects.

Auteurs : Burrion JB
Jaar : 2018
Journal : Rev Med Brux
Volume : 39
Pagina's : 406-409

Improved cancer detection in automated breast ultrasound by radiologists using Computer Aided Detection.

Auteurs : van Zelst JC, Tan T, Platel B, de Jong M, Steenbakkers A, Mourits M, Grivegnée A, Borelli C, Karssemeijer N, Mann RM
Jaar : 2017
Journal : Eur J Radiol
Volume : 89
Pagina's : 54-59