Overslaan en naar de inhoud gaan

“De therapeutische strategie hangt af van het type kanker, de omvang ervan en de algemene toestand van de patiënt.”
 

Dr Thierry Berghmans,
Kliniekhoofd Thoracale Oncologie.

Hoe wij de long- en borstkaskankers behandelen

Dankzij tal van interne en externe samenwerkingsverbanden is het Institut Jules Bordet vandaag in staat om alle borstkaskankers , waaronder longkankers, te behandelen.

Er kunnen zich verschillende soorten kankers ontwikkelen in de borstkas (thorax): kleincellige en grootcellige longkankers (of bronchiale kankers), longmetastasen afkomstig van andere primaire tumoren en zeldzame tumoren (thymustumoren, pleuramesothelioom enz.).

De diagnosefase omvat 3 onderdelen, die meestal gecombineerd worden:

  1. Een biopsie om de aard van de tumor te onderzoeken. Zo’n biopsie gebeurt meestal via een bronchoscopie voor bronchiale tumoren.
  2. Medische beeldvormingsonderzoeken om een extensiebalans op te maken en op die manier de omvang (het stadium) van de kanker te bepalen en eventuele uitzaaiingen (metastasen) op te sporen. De patiënt kan daarbij een thoraxscan (tomodensitometrie) ondergaan, een PET-scan(Positronen Emissie Tomografie, in combinatie met een scan), een MRI enz.
  3. Een functioneel hartonderzoek, ademhalingsonderzoek (functionele respiratoire tests) en bloedonderzoek, om de tolerantie van de patiënt na te gaan voor de verschillende soorten behandelingen.