Gezondheidsproblemen
Allogene Stamceltransplantatie
Transplantatie van allogene stamcellen is een therapeutische procedure waarbij hemapoëtische stamcellen van een gezonde donor worden overgebracht naar een ontvanger met een beenmergziekte. De stamcellen kunnen afkomstig zijn van het beenmerg, van perifeer bloed of van de navelstreng. Transplantatie van allogene stamcellen wordt vaak gebruikt voor de behandeling van hematologische ziekten, zowel oncologische zoals leukemie of lymfomen, als niet-oncologische zoals hemoglobinepathologieën en primaire immuundeficiënties.
Zodra een gespecialiseerd arts na onderzoek een allogene transplantatie voorstelt, voert een hematoloog met specialisatie in beenmergtransplantatie een minutieuze evaluatie uit.
De procedure impliceert een ziekenhuisopname van gemiddeld 4 tot 6 weken in onze hematologie-eenheid met 18 bedden, waarvan 8 in steriele kamers
Vooraleer het transplantaat kan worden geïnjecteerd, wordt een ‘conditionering’ toegediend: dit is een chemotherapie die de hematopoëtische cellen van de ontvanger en de kwaadaardige cellen vernietigt, om de implantatie van de nieuwe stamcellen mogelijk te maken. De eigenlijke transplantatie wordt onder voortdurend toezicht uitgevoerd in de kamer van de patiënt, met een intraveneuze transfusie van het transplantaat. Als gevolg van de conditionering komt de patiënt terecht in een aplasiefase die 15 tot 25 dagen duurt: in deze fase staan de immuunafweer en de productie van bloedcellen op het laagste niveau. Dankzij het transplantaat start dan het hematologisch herstel.
Na de terugkeer naar huis geldt een nauwe follow-up via raadplegingen om de gezondheidstoestand op te volgen en de post-transplantatiebehandelingen af te stemmen op de geboekte vooruitgang.
Is er bij jou of in je directe omgeving nood aan een evaluatie voor een transplantatie-indicatie of een behandeling? Neem contact op met onze dienst Hematologie. Ons gespecialiseerd team biedt jou een grondige consultatie.
Na een allogene beenmergtransplantatie is het essentieel de medische follow-up en de voorgeschreven medicatie nauwgezet te respecteren. Hanteer een gezonde levensstijl door fysiek actief te blijven maar ook risicosituaties voor infectie te mijden.
Werk nauw samen met ons medisch team voor maximale kansen op herstel en je gezondheid op lange termijn.
Ons centrum heeft de JACIE-accreditatie voor transplantaties van hemapoëtische stamcellen.
Jaarlijks realiseren wij meer dan 60 allogene transplantaties, met expertise in haplo-identieke transplantaties en transplantaties bij oudere patiënten.
In samenwerking met het H.U.B-referentiecentrum voor ziekten van de rode bloedcellen (Erasmeziekenhuis) bieden wij allotransplantaties van stamcellen aan voor de behandeling van patiënten met hemoglobinepathieën zoals sikkelcelziekte (drepanocytose).
Wij beschikken over nationale en internationale klinische studies die streven naar verbetering van de post-transplantatiebehandeling, en kunnen hierdoor innovatieve therapeutische opties aanbieden.
https://www.bordet.be/nl/search/trials-full
Ons multidisciplinair team telt o.a. meerdere specialisten, kinesitherapeuten, psychologen en diëtisten. Zij garanderen de zorgkwaliteit voor de follow-up na de transplantatie.
Andreozzi Fabio
Buntinx Sarah
Lewalle Philippe
Salaroli Adriano
Spilleboudt Chloé
Wittnebel Sebastian
Rezarta Ajazi en Souad Hajji (Verpleegsters ICSO)