« Vooruitgang in het onderzoek en in de behandelingen; een luisterend oor voor, en begeleiding van de patiënten: de sleutels voor genezing en voor levenskwaliteit »
Hoe wij de hematologische kankers behandelen
Het Institut Jules Bordet behandelt alle hematologische kankers of kankers van de bloedcellen en van het lymfestelsel.
Welke onderzoeken nodig zijn om de diagnose te bevestigen en te verfijnen, hangt af van het soort kanker:
- Voor bloedkankers (leukemie, myelodysplasie):
- bloedafname en beenmergpunctie worden systematisch onderworpen aan een grondige genetische analyse,
- biopsie van het beenmerg,
- echografie van de lever en de milt.
- Voor kankers van het lymfestelsel (non-Hodgkin lymfomen, ziekte van Hodgkin lymfoom, multipel myeloom enz.):
- Volledig klinisch onderzoek, vooral van de klieren (waar de lymfomen ontstaan),
- bloedafname,
- biopsie en aspiratie (opzuigen) van beenmerg,
- PET-scan,
- onderzoeken afhankelijk van de plaats van de klachten: hersenscan, endoscopie van het spijsverteringskanaal, huidbiopsie enz.
In de hematologie wordt celtherapie gebruikt voor merg- en stamceltransplantaties. Het gaat m.a.w. om cellen waaruit zich andere bloedcellen (rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes, ...) ontwikkelen. Dankzij deze transplantaties kan een nieuw immuunsysteem worden gevormd dat in staat is om tumoren te overwinnen. De celtherapie wordt voortaan verruimd naar diverse andere domeinen van de geneeskunde zoals de immuuntherapie tegen kankers die niet reageren op chemo, regeneratieve geneeskunde, genmodificatie om zeldzame aandoeningen van de rode bloedcellen genezen. Met celtherapie is het zelfs ook mogelijk bepaalde immuniteitsfenomenen te corrigeren en afstoting na transplantatie van vaste organen (bv. lever of nier) te voorkomen. Sommige soorten lymfomen in recidief krijgen toegang tot innovatieve celtherapieën: de CAR-T cell.
- Meer weten over celtherapie:
Elk jaar opnieuw wensen vele patiënten onze multidisciplinaire teams een medische ‘tweede advies’ te vragen.
Niet alle artsen of ziekenhuizen beschikken per definitie over de expertise, de ervaring en/of de uitrusting die vereist zijn om elk type van kanker op optimale wijze te benaderen. In het Jules Bordet Instituut is dit het enige waarmee we bezig zijn! Een tweede medische evaluatie vragen, is dus vaak nuttig en geruststellend voor de patiënt. Dat geldt nog meer als het gaat om een zeldzame kanker en/of een kanker waarvoor complexe of innoverende behandelingen nodig zijn.
- Om een ‘tweede advies’ te vragen voor een hematologische kanker: Tel: +32 (0)2 541 36 84
- Om meer te weten omtrent een ‘tweede advies’ zie onze pagina "tweede advies"
Als de behandelingen voor kanker achter de rug zijn en de medische onderzoeken geen enkel spoor van kanker meer tonen, zegt men dat de patiënt in remissie is. Dan begint de follow-up na kanker.
De opvolging na kanker heeft meerdere doelen:
- de lichamelijke en psychische gezondheidstoestand van de patiënt controleren,
- de bijwerkingen op middellange en lange termijn van bepaalde behandelingen aanpakken,
- zo snel mogelijk een eventueel recidief opsporen,
- een nieuwe kanker opsporen.
Er is sprake van een recidief als er na een periode van remissie (een klachtenvrije periode die kan gaan van enkele maanden tot meerdere jaren) weer kankercellen verschijnen. Het gebeurt ook dat eenzelfde patiënt jaren later een andere kanker krijgt. In ieder geval geldt, hoe vroeger het recidief of de kwaadaardige aandoening wordt ontdekt, hoe sneller een nieuwe therapeutische strategie kan worden voorgesteld.