Overslaan en naar de inhoud gaan

« De neuro-oncologie is vooral een multidisplinaire benadering waarbij de levenskwaliteit van de patiënt centraal staat »

 

Dr Philippe Martinive
Hoofd Kliniek

Hoe wij de hersentumoren behandelen

Het Institut Jules Bordet behandelt zowel primaire hersentumoren als uitzaaiingen in de hersenen. Medische beeldvorming speelt in deze aanpak een cruciale rol. In de hersenen is een nauwkeurige afbakening van de tumor namelijk van het allergrootste belang.

  • Een scan is vaak het eerste onderzoek dat wordt uitgevoerd bij een vermoeden van hersenkanker.

  • Beeldvorming via magnetische resonantie (MRI) is het referentieonderzoek. De MRI detecteert kleine letsels en maakt verschillende soorten beelden die de tumor perfect zichtbaar helpen maken.
  • PET-Scan (positronemissietomografie gekoppeld aan een scan) wordt zowel gebruikt in de fase van de diagnose - om eventuele uitzaaiingen van een kanker op te sporen die in een ander orgaan is ontstaan of een scan-geleide biopsie uit te voeren - als in de therapeutische fase. In dat laatste geval dient de scan om de omvang van een resectie (operatief weg te nemen gedeelte) nauwkeurig te bepalen of het aantal sessies radiotherapie te bepalen. Het Institut Jules Bordet heeft baanbrekend werk verricht in de PET-scan geleide technieken. Soms krijgt de patiënt een PET-scan met aminozuren (methionine); dat onderzoek gebeurt in het Erasmusziekenhuis. Het brengt een heterogene tumor duidelijk in beeld en helpt de agressiefste zones te identificeren.