Overslaan en naar de inhoud gaan

“Ons doel: de levenskwaliteit van de patiënt behouden door de tumor op de best mogelijke manier te behandelen.”
 

Dr Alexandre Peltier,
Chirurg-uroloog

Hoe wij de prostaatkankers behandelen

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Het Jules Bordet Instituut beschikt over hoogtechnologische apparatuur en technieken om deze tumoren op te sporen en te behandelen.

De meting van de PSA-waarde in het bloed (1) en het klinisch onderzoek zijn nog altijd de eerste onderzoeken die worden uitgevoerd bij een vermoeden van prostaatkanker. Maar het zijn niet de enige.

Het Jules Bordet Instituut is koploper in het gebruik van nieuwe technologieën van medische beeldvorming voor de diagnose en opvolging van prostaatkanker.

  • De multiparametrische MRI van de prostaat verhoogt de nauwkeurigheid van de diagnose, waardoor het aantal valspositieve uitslagen sterk is gedaald.
  • De beeldverwerking met de fusietechniek van Koelis© brengt de beelden verkregen via echogafie en MRI samen, en levert zo 3D-beelden in real time. Op die manier kan men de prostaat als het ware in kaart brengen en ook gerichte biopsieën uitvoeren. Het Jules Bordet Instituut is het eerste ziekenhuis in België dat dit systeem aanbiedt, gekoppeld aan een behandeling met gebundelde hoogfrequente ultrasone trillingen om prostaatkankers op een heel gerichte en geïndividualiseerde manier te behandelen.
  • De Ga68-PSMA PET-CT (2) - Ga68 is een specifieke isotoop - laat toe om heel kleine prostaatletsels op te sporen en de grootte van de tumor of de terugkerende tumor na behandeling nauwkeurig vast te stellen.
  1. Prostaat Specifiek Antigen
  2. Prostaat Specifiek Membraan Antigen gekoppeld met Gallium 68