We combineren chirurgische expertise en innovatieve therapieën om kanker van de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen te behandelen. Elke dag weer legt ons team medische uitmuntendheid en menselijke ondersteuning aan de dag om onze patiënten de beste zorg te bieden.
Hoe wij de uro-genitale kankers behandelen
Uro-genitale kankers zijn tumoren die zich in de urinewegen of de geslachtsorganen ontwikkelen.
Ons team hanteert een geïntegreerde, multidisciplinaire aanpak waarbij de patiënt centraal wordt gesteld. Na een eerste raadpleging bij een van onze specialisten wordt uw dossier individueel besproken tijdens een multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Dat is een wekelijks overlegmoment waarbij onze experts elk geval grondig analyseren en het best mogelijke zorgplan opstellen.
De volgende specialismen zijn vertegenwoordigd tijdens elk MOC:
• urologen;
• radiotherapeuten;
• medisch oncologen;
• nucleaire artsen;
• radiologen;
• coördinerend verpleegkundigen voor oncologische zorgen.
Er is dus niet één persoon die instaat voor uw zorg, maar een volledig team van specialisten, die hun expertises coördineren om behandelingsopties voor te stellen op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens. Uit die gezamenlijke aanpak blijkt eens te meer onze toewijding voor een kwalitatieve, rigoureuze en persoonlijke zorg.
Dankzij een van de uitgebreidste diagnostische en therapeutische arsenalen in België en onze actieve betrokkenheid bij heel wat onderzoeksprojecten kunnen we een brede waaier aan behandelingen aanbieden. Na het presenteren van de opties speelt de patiënt een actieve rol bij de beslissingen over zijn of haar zorg voor een echte samenwerking tussen de patiënt en het zorgteam.
Meer informatie over de urologie dienst
De verpleegkundigen van het Jules Bordet Instituut, van wie de meesten gespecialiseerd zijn in oncologie, zetten zich in om patiënten op een menselijke, professionele en weldoordachte manier te begeleiden. Hun rol gaat veel verder dan verzorgen en behandelingen opvolgen: ze zijn er ook voor de naasten, bieden een luisterend oor en staan steeds klaar om alle behoeften van de patiënten in te lossen. Opleiden, informeren en ondersteunen maken integraal deel uit van hun takenpakket.
Met hun uitmuntende interpersoonlijke, technische en wetenschappelijke vaardigheden zijn de verpleegkundigen van het Jules Bordet Instituut bijzonder aandachtig voor het verlichten van de pijn en andere symptomen die gepaard gaan met kankerbehandelingen. Daarnaast leiden ze studenten op, die ze warm verwelkomen en zorgvuldig ondersteunen om hen hun passie en de beste praktijken van hun beroep door te geven.
Met het oog op een optimale, gecoördineerde zorg heeft het Jules Bordet Instituut ook een team van coördinerend verpleegkundigen voor oncologische zorgen (CVZO) opgericht. Alle CVZO's van het Instituut zijn bachelor in verpleegkundige zorgen met een specialisatie in de oncologie. Bovendien hebben ze een opleiding in gezondheidscoaching gevolgd. Ze zijn beschikbaar om de patiënten te oriënteren in hun zorgtraject en om al hun vragen te beantwoorden.
Meer informatie over de ICSO
Bij het Jules Bordet Instituut houdt de zorg voor kankerpatiënten veel meer in dan medische behandelingen. Tijdens en na de therapie ondersteunt een multidisciplinair team van zorgverleners de patiënten om hen te helpen omgaan met de gevolgen van de ziekte en de behandelingen. Dat team, met artsen, gespecialiseerde verpleegkundigen, kinesisten, psychologen, diëtisten en maatschappelijk werkers, staat klaar om aan de lichamelijke, psychologische en sociale behoeften van de patiënten te beantwoorden. Hun taak bestaat erin te zorgen voor een omvattende en gepersonaliseerde opvolging met hulpmiddelen en tips die kunnen helpen om beter om te gaan met de gevolgen van de ziekte en de levenskwaliteit te verbeteren tijdens en na de behandeling.
Meer informatie over :
De begeleidende verzorging
De opvolging na kanker
Niet alle artsen en ziekenhuizen hebben de nodige expertise, ervaring of technologieën om alle types kanker optimaal te behandelen. Een tweede advies kan daarom waardevol en geruststellend zijn, vooral als het gaat om complexe en innovatieve behandelingen. Zo kunnen fouten worden voorkomen, kunnen alternatieven worden onderzocht op basis van de nieuwste medische ontwikkelingen en kan een behandeling die in een ander ziekenhuis werd voorgesteld worden gevalideerd. In België heeft elke patiënt het recht om in eender welk stadium van een ziekte een tweede advies te vragen.
Als u naar het Jules Bordet Instituut komt voor een tweede advies, betekent dat niet noodzakelijk dat u daarna door onze teams wordt behandeld. Onze rol bestaat erin om u gerust te stellen en uw dossier te bespreken.
Wilt u een tweede advies, maak dan gewoon een afspraak. Onze teams zullen u doorverwijzen naar een van onze specialisten.
Na afloop van de raadpleging wordt meestal een overleg met het hele team georganiseerd en een verslag opgesteld. Dat verslag kan vervolgens worden ingekeken door de behandelend arts, het externe medische team en de patiënt.
Meer informatie over de tweede advies