“De stagiairs draaien mee in een coherent en multidisciplinair systeem onder de permanente supervisie van hun stagemeester en zijn team.”
Titel
Het Jules Bordet Instituut, universitair ziekenkuis
Jules Bordet Insituut, universitair ziekenhuis verbonden aan de ULB
Het Jules Bordet Insituut is een universitair ziekenhuis verbonden aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Heel wat artsen en personeelsleden van het Institut geven dan ook les aan de ULB en in vormingsinstituten voor gezondheidsprofessionals. Tegelijk begeleidt het Institut Jules Bordet elk jaar honderden studenten die er stage komen lopen.
De gezondheidsprofessionals van morgen opleiden
Kanker is een veel voorkomende ziekte. In België krijgt naar schatting een op de drie mensen ermee te maken. De kans is dan ook groot dat elke (toekomstige) arts in de loop van zijn carrière kankerpatiënten te behandelen krijgt, ook de huisartsen in de eerstelijnszorg. Een stage in het Institut Jules Bordet is voor een student geneeskunde dan ook bijzonder waardevol, ook als hij niet verder zou gaan in de oncologie. Dat geldt evenzeer voor andere gezondheidsprofessionals zoals verpleegkundigen, psychologen en paramedici.
Het Institut Jules Bordet is momenteel het enige ziekenhuis in België dat zich uitsluitend toespitst op kankeraandoeningen en alle types kanker bij volwassenen behandelt. Studenten worden daardoor geconfronteerd met een brede waaier aan oncologische klinische situaties en een professionele omgeving, waardoor ze snel de vereiste ervaring opdoen.
Elk jaar komen in het Institut Jules Bordet ook buitenlandse artsen een opleiding volgen en ervaring opdoen. De ULB voorziet daarvoor speciale beurzen (waaronder FOSFOM).
Onze vormingen
In België is de opleiding geneeskunde ingedeeld in drie cycli: drie bachelorjaren en drie masterjaren, de masteropleidingen in de specialistische geneeskunde en de specifieke kwalificaties (twee tot zes jaar, afhankelijk van de specialisatie), en het doctoraat in de medische wetenschappen.
Als universitair ziekenhuis verbonden aan de ULB krijgt het Institut Jules Bordet permanent studenten uit deze verschillende cycli over de vloer. Naast de lessen bevat de opleiding geneeskunde namelijk meerdere verplichte stages in de inwendige geneeskunde en de heelkunde. De studenten kunnen ook stage lopen in andere vakgebieden zoals hematologie, gastro-enterologie, gynaecologie, urologie, anatoompathologie, radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie enz. Zo kunnen ze de kennis die ze aan de universiteit verwerven op het terrein toetsen en uitbreiden bij de patiënten en de andere gezondheidsprofessionals.
Elke stagiair staat onder supervisie van een stagemeester, ongeacht de cyclus die hij doorloopt en de gevolgde specialiteit. Deze ervaren arts oefent samen met zijn team controle uit over de eventuele ingrepen die de stagiair bij patiënten uitvoert.
Het Departement Verpleegkunde van het Jules Bordet Instituut onderhoudt al lang nauwe relaties met de onderwijsinstellingen voor verpleegkunde in België en in het buitenland.
Het departement verwelkomt elk jaar honderden studenten verpleegkunde in opleiding (bachelor of diverse specialisaties zoals oncologie, intensieve zorgen enz.). Het onthaal van deze studenten, en hun omkadering door het Departement Verpleegkunde krijgen veel lof voor hun kwaliteit, en dit vanwege alle onderwijzend personeel dat zijn studenten aan ons toevertrouwt.
Het Institut Jules Bordet begeleidt ook stages van psychologen en paramedici (kinesisten, logopedisten, diëtisten enz.) tijdens hun basisopleiding of brengt hen specifieke competenties bij in de verschillende gebieden van de oncologie. Ook deze studenten werken onder supervisie van een stageverantwoordelijke die controle uitoefent over de ingrepen die ze bij patiënten doen.
Ook veel licentiaten in de wetenschappen en artsen komen hun doctoraat maken in de onderzoekslaboratoria van het Institut Jules Bordet.
Het Institut Jules Bordet heeft van meet af aan ingezet op een multidisciplinaire aanpak. Het is een essentiële voorwaarde om kankerpatiënten de best mogelijke behandeling te kunnen bieden. Elke patiënt wordt door meerdere artsen gevolgd, ook al krijgt hij ze daarom niet altijd allemaal te zien: oncologen, chirurgen, radiotherapeuten, anatoompathologen, radiologen, specialisten in de nucleaire geneeskunde en diverse zorgprofessionals. Deze specialisten komen regelmatig bijeen in de multidisciplinaire oncologische consults (MOC), waar ze de situatie van elke patiënt samen bespreken. De studenten geneeskunde en de artsen-specialisten in opleiding nemen ook deel aan die MOC. Dankzij die multidisciplinaire aanpak gecombineerd met een doeltreffend systeem van supervisie kan het instituut kwalitatief hoogstaande zorg bieden en tegelijk de gezondheidsprofessionals van morgen efficiënt opleiden.
Veel artsen en gezondheidsprofessionals van het Institut Jules Bordet hebben onderwijsopdrachten aan de ULB, de Haute École Libre de Bruxelles (HELB) en andere vormingsinstituten voor gezondheidsprofessionals. Ze leveren een bijdrage aan verschillende specifieke opleidingen, vooral op het gebied van oncologie, kankerpsychologie, ondersteunende en palliatieve zorg en ethiek.
De teams van het Institut Jules Bordet organiseren regelmatig seminaries, conferentiecycli, symposiums en congressen om hun kennis te vervolmaken en op de hoogte te blijven van de laatste ontdekkingen en nieuwe toepassingen. Naast het personeel van het Institut Jules Bordet nemen ook artsen en gezondheidsprofessionals uit andere Belgische en internationale instellingen eraan deel.