Overslaan en naar de inhoud gaan

En erna ...

“Naast de medische follow-up kunnen onze patiënten ook verschillende vormen van begeleiding krijgen, ook na de therapieën”
  

Dr Dominique de Valeriola,
Diensthoofd Dagziekenhuis van het Jules Bordet Instituut

Dankzij de verbeterde screening en behandelingen overleven steeds meer patiënten kanker. Meer dan ooit is kanker een ziekte waarmee de patiënt moet leren leven. Na de behandelingen laten de gevolgen van kanker en van de behandeling ervan zich nog enige tijd voelen, en dit zowel op fysiek als op psychisch, familiaal en sociaal-professioneel vlak. De overgang tussen de curatieve behandelingen en de fase na de behandeling is vaak delicaat en cruciaal voor de gezondheid op langere termijn.

De medische opvolging na kanker

Als de behandelingen voor kanker achter de rug zijn en de medische onderzoeken  geen enkel spoor van kanker meer tonen, zegt men dat de patiënt in remissie is. Dan begint de follow-up na kanker.

  • de lichamelijke en psychische gezondheidstoestand van de patiënt controleren,

  • de bijwerkingen op middellange en lange termijn van bepaalde behandelingen aanpakken, 
  • zo snel mogelijk een eventueel recidief opsporen,
  • een nieuwe kanker opsporen.

Er is sprake van een recidief als er na een periode van remissie (een klachtenvrije periode die kan gaan van enkele maanden tot meerdere jaren) weer kankercellen verschijnen. Het gebeurt ook dat eenzelfde patiënt jaren later een andere kanker krijgt. In ieder geval geldt, hoe vroeger het recidief of de kwaadaardige aandoening wordt ontdekt, hoe sneller een nieuwe therapeutische strategie kan worden voorgesteld.  

Begeleidingsprogramma's

Programma’s op maat om patiënten te begeleiden na hun specifieke post-kankerbehandeling.

 

RESTARTPROGRAMMA

Het RESTART-programma bevordert een snellere en duurzamere herinschakeling van borstkankerpatiënten door hun de nodige informatie en hulpmiddelen aan te reiken om hun zelfstandigheid te vergroten, hardnekkige bijwerkingen te beheren en het recidiefrisico te beperken.

Dit programma omvat psychologische ondersteuning, educatieve workshops, sessies fysieke-conditieopbouw en zorg voor opwaardering van het lichaamsbeeld.

Het RESTART-programma werd uitgewerkt in samenwerking met Oncobulle: https://www.oncobulle.eu/

De Kliniek voor follow-up over lange termijn hematologie

De Kliniek voor follow-up over lange termijn biedt een multidisciplinaire en holistische begeleiding voor jongeren, jongvolwassenen en volwassenen die een hematologische kanker (lymfoom, leukemie, myeloom, ...) hebben gehad, in remissie zijn en geen actieve behandeling meer ondergaan (tenzij een eventuele onderhoudsmedicatie). 

Het team van de Kliniek voor follow-up over lange termijn bestaat uit gespecialiseerde artsen, kinesitherapeuten, diëtisten, oncopsychologen, neuropsychologen, coaches en patiënten-partners. 

20 KM DOOR BRUSSEL

Een twintigtal patiënten van het Instituut slaagde samen met hun zorgpersoneel in de uitdaging van de 20 km door Brussel.

Gaan kanker en sport niet samen? Toch wel!

Door deze uitdaging aan te gaan, zijn de patiënten gestart met sportbeoefening, hebben ze zichzelf overtroffen, een band gecreëerd en afgerekend met vooroordelen rond de ziekte.

PROGRAMMA VAN FYSIEKE ACTIVITEITEN 

Dit programma biedt de patiënten een initiatie in diverse fysieke activiteiten binnen een aangepast en individueel kader, rekening houdend met de ontvangen behandelingen, de ziekte en de psychische toestand van elke patiënt.

INFORMATIEVIDEO’S (MEDIFY)

Professionals van het Instituut behandelen in videofilms diverse thema’s rond kanker en de periode ná kanker: ouderschap, dieet, oncogenetica, bijwerkingen, chemotherapie, …