Dankzij de vooruitgang van de geneeskunde overwinnen steeds meer mensen hun kanker. Toch laat een dergelijke levensgebeurtenis hoe dan ook sporen achter op fysiek, psychologisch, professioneel en relationeel vlak.
Om deze mensen te begeleiden en ze te helpen hun leven weer in de gewenste plooi te krijgen, biedt het H.U.B met de Kliniek voor follow-up over lange termijn een multidisciplinaire en holistische begeleiding voor jongeren, jongvolwassenen en volwassenen die een hematologische kanker (lymfoom, leukemie, myeloom, ...) hebben gehad, in remissie zijn en geen actieve behandeling meer ondergaan (tenzij een eventuele onderhoudsmedicatie).
Het team van de Kliniek voor follow-up over lange termijn bestaat uit gespecialiseerde artsen, kinesitherapeuten, diëtisten, oncopsychologen, neuropsychologen, coaches en patiënten-partners.
De hematoloog van de Kliniek voor follow-up over lange termijn van het H.U.B evalueert tijdens de 1e raadpleging de behoeften van de patiënt en stelt het Overleverspaspoort op. Dit document verduidelijkt alle opvolging die de patiënt de rest van zijn leven nodig zal hebben.
Op basis van de behoeften van elk individu wordt een gepersonaliseerd zorgtraject opgesteld. Dit traject verloopt via 8 krachtlijnen die verwijzen naar de belangrijkste uitdagingen waarmee overlevers van kanker geconfronteerd kunnen worden.
- Recidief en andere kankers: oncologische antecedenten vormen een bijkomende risicofactor. Screening op ander kankers (borst, baarmoederhals, darm, huid) is de rest van je leven absoluut noodzakelijk.
- Neurocognitieve stoornissen: neuropsychologen helpen concentratie-, geheugen- en andere problemen op te sporen.
- Seksuele en/of vruchtbaarheidsproblemen: de H.U.B-specialisten in gynaecologie, vruchtbaarheid en seksuologie helpen mensen die kampen met seksuele en/of vruchtbaarheidsproblemen.
- Terugkeer naar het werk: het team van onze Kliniek helpt en moedigt patiënten die ertoe in staat zijn aan om opnieuw een actief professioneel leven te leiden.
- Cardiovasculair risico: sommige kankerbestrijdende behandelingen kunnen op lange termijn cardiale toxiciteit veroorzaken en/of de cardiovasculaire risico’s verhogen. Het is essentieel om deze op te sporen en te beheren.
- Diëtiek en voeding: een gezonde en evenwichtige voeding draagt duidelijk bij tot verbetering van de algemene fysieke conditie.
- Aangepaste fysieke activiteit: regelmatig en genoeg bewegen vermindert de cardiovasculaire risico’s en het recidief van bepaalde kankers. Het verbetert ook de algemene geestelijke en fysieke gezondheid evenals de levenskwaliteit.
- Psychologische ondersteuning: kanker en zijn behandeling kunnen traumatiserend zijn. Het valt soms moeilijk om te leven met de impact en de nawerkingen ervan.
De Kliniek voor follow-up over lange termijn voert onderzoek naar neurocognitieve stoornissen die te maken hebben met kanker en met de behandelingen. Dit onderzoek wordt meer bepaald gevoerd in samenwerking met het Laboratorium voor translationele neurobeeldvorming van het H.U.B.
Dr Alice Wolfromm (Hematologie)