Overslaan en naar de inhoud gaan

Het RESTART-programma

03/03/2022

Het RESTART-programma: individuele opvolging voor herstellende borstkankerpatiënten

programme RESTART

Het RESTART-programma biedt borstkankerpatiënten in remissie een individuele, multidisciplinaire opvolging met integratie van consultatie, fysieke activiteit, kinesitherapie en educatieve workshops. Begin januari 2022 zijn de eerste patiënten ingestapt in het project. Ze hebben al deelgenomen aan de eerste workshops rond de voordelen van fysieke activiteit en voeding.

"Het is superbelangrijk om mensen die kanker hebben of gehad hebben, te begeleiden in heel hun strijd, zowel tijdens de periode van hun kankerbestrijdingstherapieën als na die behandelingen, tijdens de hervatting van hun sociaal en professioneel leven", zegt Caroline Defays, 'survivorship'-verpleegkundige.

Steeds meer mensen winnen hun strijd tegen kanker
Steeds meer patiënten genezen van kanker, en dit dankzij de verbeterde opsporing en behandelingen. De gevolgen van de ziekte en van de therapie kunnen zich na het einde van de behandeling echter nog maanden- en zelfs jarenlang laten voelen. Om de patiënten in deze postkankerperiode te helpen om zélf actie te ondernemen, zelfvertrouwen en zelfstandigheid op te bouwen, biedt het Jules Bordet Instituut een begeleiding die gericht is op een algemene en gepersonaliseerde begeleiding.

Het multidisciplinaire RESTART-programma is bedoeld voor patiënten die herstellen van borstkanker en die minder dan drie maanden geleden nog chemotherapie, chirurgie of radiotherapie ondergingen. "Het is onmisbaar deze mensen een algemene, persoonlijke begeleiding aan te bieden. Dit is immers bevorderlijk voor een snellere en duurzamere revalidatie. Het programma is dus complementair aan de geleverde medische behandelingen en verzorging", verduidelijkt dr. Polastro, coördinatrice van de survivorshipprojecten.

Het RESTART-programma omvat een opvolging in drie fasen
Het programma verloopt in drie fasen. Elke patiënt start met een 'survivorship'-consultatie bij Caroline Defays, 'survivorship'-verpleegkundige, en dr. Polastro. Tijdens dit overleg wordt het programma voorgesteld en wordt gepeild naar de specifieke behoeften van de patiënt, om een passend zorgplan te kunnen uitwerken. Daarna volgt de patiënt een tiental educatieve workshops met thema's zoals voeding, werkhervatting, seksualiteit, ouderschap, … waarin sleutels worden aangereikt om hun zelfstandigheid en welzijn te verbeteren tijdens hun herstelproces. De kineafdeling van het Instituut verzorgt een programma voor fysieke revalidatie, met groepslessen pilates, yoga en cardiovasculaire trainingssessies. De patiënten worden ook uitgenodigd om 'Resilience' te downloaden, een mobiele app die samen met het Institut Gustave Roussy werd ontwikkeld, en die via artikels, video's en podcasts toegang geeft tot wetenschappelijke informatie.

Een toekomstgericht project
De eerste patiënten zijn begin januari ingestapt in het project en namen intussen al deel aan de eerste workshops rond thema's als de heilzame effecten van fysieke activiteit en post-kankervoeding. Na een begeleidingstraject van vijf maanden zullen ze hun feedback geven om de mogelijke voordelen van dit programma voor hun welzijn en levenskwaliteit te evalueren. Deze feedback helpt om het programma te verbeteren en zo tot een duurzaam organisatiemodel te komen.

Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen aan het RESTART-project?
Het programma is bestemd voor jou als:

  • Je hebt een gelokaliseerde borstkanker en je hebt minder dan drie maanden geleden je chemotherapie, chirurgie en/of radiotherapie afgerond,
  • Je wordt behandeld in het Jules Bordet Instituut.

Voldoe je aan deze voorwaarden? Heb je belangstelling voor dit begeleidingsprogramma?
Bespreek dit met je doorverwijzende arts in het Instituut of met je ICSO.

Het RESTART-programma werd uitgewerkt in samenspraak met Oncobulle

restart