Gezondheidsproblemen
Cerebraal lymfoom
Een cerebraal lymfoom of hersenlymfoom (ook primair centraal zenuwstelsel-lymfoom of PCNSL genoemd) is een zeldzame vorm van kanker die de lymfatische cellen in de hersenen en/of het ruggenmerg aantast. De lymfomen ontwikkelen zich rechtstreeks in het centrale zenuwstelsel: in het begin blijven andere lichaamsdelen buiten schot.
De symptomen van cerebrale lymfomen kunnen variëren volgens de locatie van de tumor in de hersenen. De meest courante signalen zijn:
Aanhoudende hoofdpijn
Gedrags- of persoonlijkheidsveranderingen
Geheugen- of concentratieproblemen
Zwakte of gevoelloosheid in armen of benen
Gezichtsproblemen
Epilepsieaanvallen
Misselijkheid en braken
- De diagnose van een cerebraal lymfoom omvat meerdere stappen:
- Medische beeldvorming via magnetische resonantie (MRI) om de tumor te bekijken.
- Afname van hersenvocht via een lumbaalpunctie, om kankercellen te zoeken.
- Hersenbiopsie, meer bepaald de afname van een tumormonster voor een histologische analyse. Dit moet plaatsvinden in een gespecialiseerd centrum voor neurochirurgie.
- De behandeling van cerebrale lymfomen kan meerder gecombineerde benaderingen omvatten:
- Chemotherapie: Gebruik van medicatie om de kankercellen te vernietigen. Hierbij wordt vaak een hoge dosis methotrexaat gebruikt. Een intensieve chemotherapie met transplantatie van eigen cellen kan worden aanbevolen.
- Radiotherapie: Gebruik van röntgen- of andere soorten stralen om de kankercellen te vernietigen.
- Corticosteroïden: Medicatie om de ontsteking en de druk in de schedel te verminderen.
- Immuuntherapie en gerichte therapie: Gebruik van medicatie om het immuunsysteem te stimuleren om de kanker te overwinnen.
- Opvolging en prognose: Na de eerste behandeling is een regelmatige follow-up essentieel om toe te zien op de remissie en om elk recidief op te sporen. Het kan hierbij gaan om klinische onderzoeken, regelmatige MRI’s en laboratoriumtests. De prognose voor cerebrale lymfomen kan sterk variëren. De vooruitgang in de behandelingen heeft tot betere overlevingskansen geleid, maar elk geval is uniek en vraagt een individuele benadering.
- Support en Resources
Leven met een cerebraal lymfoom is een beproeving, niet alleen voor de patiënt maar ook voor zijn omgeving.
Enkele nuttige hulpbronnen:- Steungroepen en online-informatie: Toetreden tot een steungroep kan helpen om ervaringen te delen en emotionele steun te krijgen. Betrouwbare sites zoals die van de Kankerlijn of patiëntenverenigingen leveren informatie en praktisch advies.
- https://cancer.be/cancer/cancer-du-cerveau/
- https://alwb.be/
- https://www.kanker.nl/kankersoorten/lymfeklierkanker
- https://harvey-cushing-center.be/fr/ - Psycho-oncologische diensten kunnen gespecialiseerde psychologische ondersteuning bieden.
- https://www.bordet.be/nl/hematologie
- https://www.psycho-oncologie.be/
- Steungroepen en online-informatie: Toetreden tot een steungroep kan helpen om ervaringen te delen en emotionele steun te krijgen. Betrouwbare sites zoals die van de Kankerlijn of patiëntenverenigingen leveren informatie en praktisch advies.
Het cerebraal lymfoom is een ernstige aandoening. Met een vroege diagnose, gevolgd door een gepaste behandeling, is voor vele patiënten echter remissie en een kwaliteitsvol leven mogelijk. Het is essentieel geïnformeerd te blijven en open communicatie met het medisch team te onderhouden om zo goed mogelijk om te gaan met de ziekte.
Het Jules Bordet Instituut geniet de erkenning van het netwerk EuroBloodNet als expert inzake cerebraal lymfoom, voor diagnose, behandeling en onderzoek naar cerebrale lymfomen. Als onderdeel van een academisch ziekenhuis biedt het JBI geavanceerde zorg met MRI, PET-scan, chemotherapie, radiotherapie en immuuntherapie. Het centrum is actief in klinisch onderzoek en werkt mee aan innovatieve proeven die experimentele therapieën aanbieden.
- https://eurobloodnet.eu/members/experts/search/?DiseaseForm[disease]=227#results
- https://www.reseauloc.org/lymphome
Bijbehorende publicaties:
- https://www.bjh.be/journal-article/bhs-guidelines-for-primary-central-nervous-system-lymphoma/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35953526/
Virginie De Wilde (Hematologie)
Marie Vercruyssen (Bordet)
Florence Lefranc (Neurochirurgie)
Johanne Garbusinski (Revalidatie)
Neurochirurgie
Neurologie
Klinische en poliklinische revalidatie
Oogheelkunde
Radiologie