De Eenheid Informatiebeheer (EI) vervult een ondersteunende rol voor de medische diensten en de directie van het Institut Jules Bordet.
De EI heeft vier specifieke opdrachten:
- Een epidemiologische opdracht: de cel ontwikkelt, beheert en exploiteert het kankerregister van het ziekenhuis en voert er de gegevens in van de multidisciplinaire oncologische consults. Het instituut werkt zo actief mee aan het nationale kankerregister en stelt zijn kankerregister ook ter beschikking als hulpmiddel bij de research en als evaluatietool van de zorgkwaliteit.
- Analyse en reporting van de institutionele activiteiten via de ontwikkeling en het beheer van een datawarehouse.
- Klinisch kankeronderzoek op methodologisch en statistisch niveau (monocentrisch of multicentrisch onderzoek gecentraliseerd in het Institut Jules Bordet of elders).
- Beheer van de website van het Institut Jules Bordet.
De activiteiten van de Eenheid Informatiebeheer focussen zich op het beheer van de data: onderzoeksgegevens, gegevens in verband met de activiteiten, of financiële gegevens. Ze kan daarvoor rekenen op methodologische ondersteuning (design, selectie van de doelstellingen, opstellen protocol, statistische geldigheid, design van de CRFs, verificatie, beheer en analyse van de gegevens, monitoring, tussentijdse analyses, opstellen rapporten, ontwikkelen van dashboards, enz.).
De EI staat in voor de ontwikkeling en het beheer van het kankerregister en de datawarehouse van het Institut Jules Bordet. Ze is ook verantwoordelijk voor het uitlezen van data bestemd voor de directie, de gezondheidsprofessionals en de onderzoekers – data die gebruikt worden voor de uitvoering van retrospectieve klinische onderzoeken, de ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren of de evaluatie van de dagelijkse klinische activiteit. Door het gestructureerd bijhouden van deze database komt de EI ook haar verplichtingen na tegenover het nationaal kankerregister.
Afhankelijk van de behoeftes ontwikkelt de EI eveneens specifieke databases.
De EI heeft heel wat samenwerkingsverbanden op lokaal, nationaal en internationaal vlak, en is actief lid van diverse onderzoeksinstellingen. Ze zetelt ook in onafhankelijke monitoringcomités van klinische studies.
De Eenheid Informatiebeheer is betrokken bij diverse activiteiten van functiegebonden opleidingen:
- de cursus longkanker van de GOLF,
- de cursus evidence-based (factische) geneeskunde van de ULB,
- de jaarlijkse dagen van de thoracale oncologie,
- wisselende symposia voor oncologen die te gast zijn in het Institut Jules Bordet.
De EI begeleidt ook de eindscripties van laatstejaarsstudenten geneeskunde of van afstuderende artsen-specialisten in opleiding.
Research projects
De Eenheid Informatiebeheer werkt ook mee aan diverse onderzoeksprojecten op verzoek van de medische diensten van het Institut Jules Bordet of van multicentrische groepen. De EI ontwikkelt ook haar eigen projecten. Dit zijn er enkele:
Project 1
Identificatie en registratie van recidieven in het kankerregister
- Projectleider: Michel Moreau
- Samenwerking tussen medische diensten van het Institut Jules Bordet
- Financiering: «Association Jules Bordet»
Ons team
Coördinatie
Marianne Paesmans, directrice (actuaris)
De ploeg
Lieveke Ameye, statisticus
Alain Barbason, datawarehouse-analist
Noura Chbaklo, data manager
Laurent Dubreucq, data manager
Audrey Duinslaeger, data manager
Melina Houinsou Hans, statisticus
Aline Kayumba, data manager
Paulus Kristanto, statisticus
Laetitia Martins, data manager
Marc Moran, data manager
Michel Moreau, epidemioloog
Cécile Nguyen, data manager
Caroline Rasson, data manager
Maurine Salmon, statisticus
Claudia Santos do Couto, data manager
Barbara Servais, data manager
Chloé Vandermeeren, data manager
Louise Vanderweerden, webmaster en secretariaat
01/08/2024
Wetenschapelijke artikelen
European Respiratory Society guideline on various aspects of quality in lung cancer care.
Auteurs : Blum TG, Morgan RL, Durieux V, Chorostowska-Wynimko J, Baldwin DR, Boyd J, Faivre-Finn C, Galateau-Salle F, Gamarra F, Grigoriu B, Hardavella G, Hauptmann M, Jakobsen E, Jovanovic D, Knaut P, Massard G, McPhelim J, Meert AP, Milroy R, Muhr R, Mutti L, Paesmans M, Powell P, Putora PM, Rawlinson J, Rich AL, Rigau D, De Ruysscher D, Sculier JP, Schepereel A, Subotic D, van Schil P, Tonia T, Williams C, Berghmans T
Jaar : 2023
Journal : Eur Respir J
Volume : 61
Prognostic Value of Preoperative Serological Biomarkers in Patients Undergoing Curative-Intent Cytoreductive Surgery for Colorectal Cancer Peritoneal Metastases.
Auteurs : El Asmar A, Delcourt M, Kamden L, Khaled C, Bohlok A, Moreau M, Sclafani F, Donckier V, Liberale G
Jaar : 2023
Journal : Ann Surg Oncol
Volume : 30
Pagina's : 1863-1869
ASO Visual Abstract: Prognostic Value of Preoperative Serological Biomarkers in Patients Undergoing Curative-Intent Cytoreductive Surgery for Colorectal Cancer Peritoneal Metastases.
Auteurs : El Asmar A, Delcourt M, Kamden L, Khaled C, Bohlok A, Moreau M, Sclafani F, Donckier V, Liberale G
Jaar : 2023
Journal : Ann Surg Oncol
Volume : 30
Pagina's : 1872-1873
External validation of FRISBEE 5-year fracture prediction models: a registry-based cohort study.
Auteurs : Agarwal A, Baleanu F, Moreau M, Charles A, Iconaru L, Surquin M, Benoit F, Paesmans M, Karmali R, Bergmann P, Body JJ, Leslie WD
Jaar : 2022
Journal : Arch Osteoporos
Volume : 18
Pagina's : 13
Patient-reported outcomes in terms of swallowing and quality of life after prophylactic versus reactive percutaneous endoscopic gastrostomy tube placement in advanced oropharyngeal cancer patients treated with definitive chemo-radiotherapy: Swall PEG
Auteurs : Dragan T, Van Gossum A, Duprez F, Lalami Y, Lefebvre Y, Mootassim-Billah S, Beauvois S, Gulyban A, Vandekerkhove C, Boegner P, Paesmans M, Ameye L, Digonnet A, Quiriny M, Dequanter D, Lipski S, Willemse E, Rodriguez A, Carlot S, Karaca Y, Lemort M, Emonts P, Al Wardi C, Van Gestel D
Jaar : 2022
Journal : Trials
Volume : 23
Pagina's : 1036