Het Instituut Jules Bordet steunt de campagne voor de opsporing van de dikkedarmkanker, georganiseerd door BruPrev
Persbericht (23/03/2021)
Ouder dan 50? De Colotest kan je leven redden!
Bruprev lanceert grote campagne rond opsporing van dikkedarmkanker in Brussels gewest
In 9 op de 10 gevallen is dikkedarmkanker gemakkelijk te genezen, tenminste als hij tijdig opgespoord wordt. Toch laat amper 12% van de Brusselaars zich momenteel testen. Bruprev, de vereniging die instaat voor de screening in het hoofdstedelijk gewest, roept alle Brusselaars van 50 tot 74 jaar op om hun opsporingskit voor darmkanker aan te vragen. De campagne loopt in nauwe samenwerking met de Brusselse apothekers en huisartsen.
Dikkedarmkanker is een bijzonder verraderlijke vorm van kanker. Hij ontwikkelt zich meestal erg langzaam en het duurt verschillende jaren voordat er symptomen optreden. Helaas is hij in dat stadium vaak al ver gevorderd: de kans op overlijden is dus groter en de behandelingen zijn zwaarder en veroorzaken meer bijwerkingen.
In 2018 werden in ons land bijna 7.900 gevallen van dikkedarmkanker geteld: 3.600 bij vrouwen en 4.300 bij mannen. Elk jaar sterven er in België bijna 3.000 mensen aan deze vorm van kanker. Dat is vier keer meer dan in het verkeer. Na longkanker is het daarmee de dodelijkste kanker.
In onze hoofdstad werden in 2017 620 gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld. 250 personen (134 mannen, 116 vrouwen) overleefden de ziekte niet. In 90% van de gevallen treedt de ziekte op bij 50-plussers. Het risico neemt toe met de leeftijd. Tussen 50 en 79 jaar ontwikkelt 1 op de 21 personen dit type kanker. En in meer dan een op de drie gevallen kent de ziekte een fatale afloop, heel vaak door een te late diagnose.
90% kans op genezing bij tijdige diagnose
Nochtans, bij vroegtijdige opsporing laat darmkanker zich in 9 op de 10 gevallen genezen. De diagnose in een vroeg stadium gebeurt op een eenvoudige manier, door te zoeken naar de aanwezigheid van bloed in de stoelgang. Dat bloed kan afkomstig zijn van een poliep, een voorloper van dikkedarmkanker. Als er effectief bloed aanwezig is, kunnen eventuele poliepen opgespoord en verwijderd worden met behulp van een colonoscopie.
In Brussel kunnen bewoners van 50 tot en met 74 jaar elke twee jaar gratis hun kit voor een Colotest aanvragen bij hun apotheker. Op voorwaarde dat ze de test in de voorbije 2 jaar nog niet hebben afgenomen of in de afgelopen 5 jaar nog geen colonoscopie hebben ondergaan.
Brussel beschikt over een uitgebreid netwerk van apothekers (meer dan 500) en de apothekers staan ook dicht bij de bevolking. Daarom kunnen ze een belangrijke rol spelen in het bevolkingsonderzoek.
Nog een te lage participatiegraad
In 2019 en 2020 werden in Brussel 26.000 Colotests afgenomen. Dat zijn er heel wat, maar het gaat maar om 12% van de personen die in aanmerking komen voor de test. Ondanks de eenvoud en de gratis beschikbaarheid van de Colotest blijft de deelnamegraad in Brussel dan ook te laag.
“Slechts 12% van de Brusselaars tussen 50 en 74 jaar maakt nu gebruik van de Colotest. Dat komt wellicht door een gebrek aan informatie over darmkanker en over het bestaan van deze eenvoudige, snelle en doeltreffende opsporingsmethode. Met deze campagne hopen we het aantal deelnemers te verdubbelen”, zegt prof. dr. Luc Baeyens, voorzitter van Bruprev.
Nauwe samenwerking met apothekers en huisartsen
Op de website www.depistagecancer.be/bxl/ kan elke Brusselaar nagaan of hij aan de voorwaarden voldoet om een gratis Colotest te verkrijgen bij zijn apotheker. Samen met de huisartsen vervullen de apothekers dus een belangrijke rol bij het bevorderen van de opsporing.
“Voortaan hoeven de Brusselaars niet meer te wachten op een uitnodigingsbrief of doktersvoorschrift om hun kit af te halen bij de apotheek. Dat maakt het leven gemakkelijker voor alle betrokkenen. Dankzij de link die Bruprev op onze website ter beschikking stelt, kunnen apothekers onmiddellijk nagaan of iemand in aanmerking komt voor de Colotest”, verklaart Ann Herzeel, co-voorzitter van de Apothekersvereniging van Brussel.
De campagne gaat vandaag officieel van start en zal te zien zijn in de Brusselse apotheken, dokterskabinetten, ziekenhuizen en bij alle andere partners van Bruprev. Naast affiches en een reeks digitale animaties is er ook een socialemediacampagne voorzien, met onder meer een nieuwe Facebookpagina.
Animatie Colotest-campagne Bruprev-Colotest-NL.mp4 - 18 MB
Bent u tussen 50 en 74 jaar en heeft u de Colotest nog niet gedaan? Vraag nu uw kit aan uw apotheker. Stuur uw Colotest vervolgens naar het labo en ontvang binnen de 2 weken gratis uw uitslag. Ontdek alle info op brupev.be.
Wat als mijn test positief is?
Als uw Colotest positief is, geen paniek! Dat betekent immers niet dat u kanker heeft, wel dat een colonoscopie nodig is om uw darm verder te onderzoeken. Onthoud dat er van alle 100 colonoscopieën na een positieve Colotest gemiddeld maar 4 gevallen van kanker vastgesteld worden. Daarvan zijn er 3 bovendien in een vroeg stadium. Bij ongeveer 50 andere personen worden een of meerdere poliepen gedetecteerd. Die worden dan verwijderd zodat ze niet kunnen uitgroeien tot een kanker.
Het is daarom van levensbelang om deze test vanaf 50 jaar elke 2 jaar te doen en niet te wachten op symptomen!
Ontdek alle info op bruprev.be
Download hier het beeldmateriaal van de campagne
Perscontact
Voor meer informatie, interviewaanvragen of beeldmateriaal, gelieve contact op te nemen met:
- Karel Goethals - Voice Agency
- Email : press@voice.be
- Tel : 0485/82.96.52