Overslaan en naar de inhoud gaan

De maand juli staat in het teken van het sarcoom

Nieuws 12/07/2022

De maand juli staat in het teken van het sarcoom

Het Jules Bordet Instituut gaat naar aanleiding van de maand van het sarcoom wat dieper in op het bijzondere van deze niet-alledaagse tumor die in België jaarlijks bijna 600 mensen treft.

sarcome

Sarcoom: een zeldzame tumor die beenderen of weefsels aantast 
Sarcomen zijn zeldzame tumors die zich ontwikkelen in de beenderen en de bindweefsels (weefsels die ondersteuning bieden aan andere weefsels in het lichaam zoals spieren en pezen). Er bestaan tientallen verschillende sarcoomtypes, en we ordenen ze in twee hoofdcategorieën: de sarcomen in zachte weefsels (die het meest frequent voorkomen) en de sarcomen in de beenderen. Vooral bij volwassenen treden sarcomen in de zachte weefsels op. Sommige beendersarcomen zoals het osteosarcoom en het Ewingsarcoom treffen vooral kinderen en jongeren; andere, zoals het chondrosarcoom, komen meer bij volwassenen voor. In België gaat het om ongeveer 600 nieuwe gevallen per jaar. Ongeveer 85 % van deze nieuwe gevallen zijn sarcomen van de zachte weefsels.

Diagnose en behandelingen
Hoewel de sarcomen vooral optreden in ledematen en romp, kunnen ze ook voorkomen in de maagstreek, de ingewanden, achter het abdomen (de onderbuik) of in de voortplantingsorganen. Het belangrijkste symptoom van een sarcoom is de verschijning van een vaak pijnloze massa die al dan niet snel in volume toeneemt. Hoe vroeger het sarcoom wordt gediagnosticeerd, hoe beter de kansen op genezing.

Essentieel in de behandeling van sarcomen is een radicale chirurgische ingreep om de tumor te verwijderen. Na de chirurgische verwijdering is het vaak nodig om de beenderen in kwestie te reconstrueren via een bot- of een composiettransplantatie of een prothese. Zachte weefsels worden gereconstrueerd met behulp van een spierlap. Naast de chirurgie worden ook andere therapeutische middelen aangewend, zoals radiotherapie en – vrij uitzonderlijk – chemotherapie.

Multidisciplinaire aanpak
Voor de behandeling van sarcomen is de ervaring en de expertise van een specifiek gericht multidisciplinair team onmisbaar, zoals binnen het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel, het samenwerkingsverband van het Jules Bordet Instituut, het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola en het Hôpital Erasme). Chirurgen, radiotherapeuten, radiologen, oncologen, nucleair geneeskundigen en anatomopathologen houden wekelijks overleg om voor elke patiënt een gepersonaliseerde opvolging en behandeling te bepalen. 

Onderzoeksperspectieven 
Door de zeldzaamheid én de verscheidenheid van deze tumoren is het onderzoek op dit domein extreem complex. Toch dienen zich dankzij de vooruitgang in het onderzoek nieuwe doelgerichte en veelbelovende therapieën aan. Het team van het Jules Bordet Instituut maakt integraal deel uit van de Belgian Sarcoma Group die zich specifiek toelegt op het onderzoek naar deze aandoeningen. Dankzij de nieuwe digitale technologieën en 3D-printing werd aanzienlijke vooruitgang geboekt in de nauwkeurigheid van de chirurgische resecties en reconstructies. Deze vooruitgang vergroot de mogelijkheden om ledematen te redden en het functieverlies voor de patiënt te beperken.