Overslaan en naar de inhoud gaan

De dienst Radiotherapie van het Instituut zet nieuwe stap in de personalisering van de kankerbehandeling

Pers bericht (08/11/2022) 

De dienst Radiotherapie van het Jules Bordet Instituut zet nieuwe stap in de personalisering van de kankerbehandeling

8 november 2022 - Het Jules Bordet Instituut – dat samen met het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola deel uitmaakt van het Academisch Ziekenhuis Brussel – opende donderdag 10 november zijn dienst Radiotherapie. Deze dienst beschikt over een volledig nieuwe, revolutionaire infrastructuur, met voorop de eerste MRI-Linac 1,5T in België en de eerste simulatie-MRI. Deze aanschaf was mogelijk dankzij een bijzonder gulle 6,5 miljoen euro sponsoring vanwege de Association Jules Bordet. Deze technologieën, die aan de spits van de innovatie staan, stellen ons in staat nog verder te gaan in het personaliseren van kankerbehandelingen en het verkennen van nieuw therapeutisch onderzoek

radiotherapy

Meer precisie en meer efficiëntie in de behandelingen dankzij de MRI
MRI is een stralingsvrije beeldvormingsmethode die beelden van betere kwaliteit levert, preciezer gericht op de tumor, terwijl de gezonde organen en weefsels gespaard blijven. De MRI-Linac 1,5 Tesla combineert een MRI met een lineaire versneller voor radiotherapie. Hierdoor verkrijgt men beelden vóór, tijdens en na elke sessie, om de behandeling af te stemmen op de situatie van de dag. Met een 1,5T-MRI verkrijgen we niet alleen anatomische beelden zodat we de behandeling kunnen aanpassen aan de morfologie van de dag, maar kunnen we ook functionele beelden opvragen die ons meer vertellen over de biologie van de tumor. In een volgende stap wordt de behandeling aangepast aan de tumorbiologie van dat moment, zodat de filosofie van de gepersonaliseerde geneeskunde op elke patiënt kan worden toegepast. Verder beschikt de dienst radiotherapie nu ook over een simulatie-MRI, uitsluitend bestemd voor de voorbereiding van de behandelingen. De patiënt kan dus al zijn beeldvormingen die noodzakelijk zijn voor de goede planning en afwikkeling van de behandeling, laten plaatsvinden op een MRI; wij noemen dit het ‘Total MRI Workflow’-concept.

Een revolutie staat voor de deur: de Flash Therapy
De ‘Flash Therapy’ houdt in dat de radiotherapiedosis in enkele milliseconden wordt afgeleverd in plaats van in enkele minuten, zoals bij een klassieke behandeling. De impact op de tumor blijft ongewijzigd, maar de gezonde cellen worden gespaard. Dit verhoogt de doeltreffendheid van de behandeling terwijl de toxiciteit ervan vermindert. De radiotherapie-community verwacht enorm veel van deze benadering: de eerste klinische resultaten van deze techniek wijzen er immers op dat patiënten bij deze behandeling weinig of nagenoeg géén toxiciteit ondervinden. Dankzij een upgrade van de Mobetron (machine die we gebruiken voor intra-operatieve radiotherapie bij borstkankers) zal het radiotherapieteam van het Jules Bordet Instituut de revolutie van de Flash Therapy in de voorhoede beleven. In een eerste fase maakt de Flash deel uit van het domein van het fundamentele en translationele onderzoek, maar wij koesteren de ambitie om, altijd in het belang van de patiënt, klinische studies te ontwikkelen en te implementeren in samenwerking met andere internationale centra. Het referentiecentrum in de strijd tegen kanker blijft bij zijn vaste wil om patiënten optimaal te verzorgen dankzij uitrusting die tot het kruim van de technologie behoort, met steeds nauwkeurigere en performantere behandelingen tegen kanker.

 • Perscontacten
  • Persverantwoordelijke : Alexandra Cazan
   • E-mail : alexandra.cazan@bordet.be + communication@hubruxelles.be
   • Tel : +32 (0)2 541 38 89
   • Mob : +32 (0) 493 16 74 79
     
  • Persvoorlichter: Gabrielle Vanhoudenhove
   • E-mail : gabrielle.vanhoudenhove@erasme.ulb.ac.be + communication@hubruxelles.be
   • Tel : +32 (0)2 555 83 95

Over het Jules Bordet Instituut
Het Jules Bordet Instituut is een geïntegreerd, multidisciplinair centrum dat uniek is in België. Dit autonome ziekenhuis heeft zich volledig toegelegd op kankeraandoeningen.

Al 80 jaar biedt het Jules Bordet Instituut zijn patiënten het kruim van de diagnostische en therapeutische strategieën om kanker te voorkomen, te screenen en actief te bestrijden. Het Instituut streeft een drievoudige missie na: zorgverstrekking, onderzoek en onderwijs. Onze internationale reputatie lokt de grootste experts op het domein van kanker naar ons Instituut. Dankzij zijn innoverende spirit draagt het Jules Bordet Instituut actief bij tot de ontwikkeling en de ontdekking van nieuwe en belangrijke diagnose- en behandelingstechnieken, en dit om zijn patiënten zo snel mogelijk hiervan te kunnen laten profiteren.

In mei 2018 ontving het Jules Bordet Instituut voor de tweede keer de officiële accreditatie en certificatie van de OECI (Organisation of European Cancer Institutes) als "Comprehensive Cancer Centre" (geïntegreerd oncologiecentrum). Dit kwaliteitslabel is voorbehouden voor multidisciplinaire oncologische verzorgingsinstellingen die ook onderzoek en opleiding integreren. Het Jules Bordet Instituut is het enige Comprehensive Cancer Center met OECI-accreditatie in België.

Het Instituut opende op 28 november 2021 de deuren van zijn nieuwe gebouw op de ULB-campus in Anderlecht: 80.000 m², volledig gewijd aan een optimaal aanbod aan verzorging, onderzoek en opleiding op het domein van de oncologie, maar ook gericht op het welzijn van de patiënt. Het Instituut telt 250 ziekenhuisbedden naast 43 bedden in de dagkliniek.

Het Jules Bordet Instituut maakt deel uit van de HUB, de koepel van Brusselse Academische Ziekenhuizen waartoe naast het Jules Bordet Instituut ook het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola behoren. Deze academische ziekenhuisgroepering met internationale faam garandeert, met name dankzij nieuwe investeringen, voor iedereen toegankelijke verzorging van topkwaliteit, evenals uitmuntendheid in onderzoek en onderwijs.

www.bordet.be

Over de Association Jules Bordet
Sinds meer dan 50 jaar is het kankeronderzoek in het Jules Bordet Instituut onlosmakelijk verbonden met de Association Jules Bordet (het vroegere Les Amis de l'Institut Bordet). Deze vzw – de belangrijkste privédonateur van het Instituut – heeft in een halve eeuw meer dan 100 miljoen euro aan steun aangeleverd en de financiering van honderden onderzoeksprojecten mogelijk gemaakt, zodat belangrijke vooruitgang kon worden geboekt voor de zieken.

De Association Jules Bordet blijft trouw aan haar missie en heeft intussen ook weer 18 miljoen euro vrijgemaakt voor de ontplooiing van onderzoeksactiviteiten in het nieuwe ziekenhuis. Hiervan is bijna 6 miljoen euro toegewezen voor de aanschaf, door het Jules Bordet Instituut, van de MRI-Linac 1,5 Tesla en de simulatie-MRI.

Wilt u meer weten over de Association Jules Bordet? Bezoek de website www.association-jules-bordet.be.