Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Jules Bordet Instituut opent zijn Excellence Center voor Radiotheranostiek

Persmededeling (28/04/2022) 

Het Jules Bordet Instituut opent zijn Excellence Center voor Radiotheranostiek

Nieuw tijdperk in nucleaire geneeskunde voor diagnose en behandeling van patiënten

28 april 2022 – Het Jules Bordet Instituut opende woensdag 27 april 2022 officieel zijn 'Excellence Center voor Radiotheranostiek' binnen de dienst Nucleaire Geneeskunde. Radiotheranostiek, een innovatieve kankerbestrijdende therapie met medicijnen, vormt momenteel een prioritaire aanpak in het kankeronderzoek. Deze evolutie werd mogelijk dankzij het nieuwe gebouw dat in november 2021 werd ingehuldigd en dat met zijn moderne infrastructuren alle mogelijkheden biedt om nieuwe spitstechnologie te verwelkomen, maar ook dankzij de steun van de Association Jules Bordet.

médecine nucléaire

Radiotheranostiek: de toekomst van de nucleaire geneeskunde
De nucleaire geneeskunde kende de voorbije jaren een revolutionaire ommekeer in haar bestaan, met de lancering van een nieuwe modaliteit in de kankerbestrijding: radiotheranostiek, de fusie van (moleculaire) diagnostiek en (radionucleïde) therapie. Radiotheranostiek is een innovatieve vorm van kankerbestrijdende therapie met medicijnen die haar eigen plaats opeist naast behandelingsmodaliteiten zoals chemotherapie, radiotherapie en immuuntherapie. Het actieve mechanisme van deze nieuwe kankertherapie is uniek en past perfect in het moderne paradigma van de precisie-oncologie. Ze gebruikt tracers of specifieke vectoren (kleine moleculen, peptiden of antistoffen) van de tumor, gekoppeld aan een radioactieve isotoop. Na intraveneuze toediening stapelen deze (radiofarmaceutische) moleculen zich specifiek op rond tumorplekken om daar een stralingsdosis af te leveren die de kankercellen doodt.

Dienst Nucleaire Geneeskunde: Excellence Center voor Radiotheranostiek in België
Het Excellence Center voor Radiotheranostiek van het Jules Bordet Instituut beschikt over alle noodzakelijke technologieën en infrastructuren om deze therapeutische methode in optimale omstandigheden aan te bieden aan zijn patiënten: 5 kamers voor geïsoleerde ziekenhuisopname van patiënten in behandeling, uitgerust om de omgeving te beschermen tegen radioactieve besmetting; een laboratorium voor de productie van farmaceutische producten met radiomarkering die aan de hoogste kwaliteitsvereisten voldoen (GMP-norm); een volledig digitale SPECT/CT-camera van de nieuwste generatie (tot op heden wereldwijd in amper vijf centra geïnstalleerd) voor visualisering van de locatie van aan de patiënt toegediende radiofarmaceutische producten na de therapie en berekening van de stralingsdosissen; en tot slot nog een tweede digitale PET/CT-camera die uitsluitend voor onderzoek zal dienen.

Evolutie mogelijk gemaakt dankzij een nieuw gebouw en enorme investeringen
Het Jules Bordet Instituut heeft in zijn 80-jarig bestaan altijd een eersterangsrol gespeeld in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe diagnose- en behandelingstechnieken voor kankerbestrijding. De recente verhuis (november 2021) van het Instituut naar de ULB-campus in Anderlecht, waar de teams voortaan beschikken over een gloednieuw gebouw van 80.000 m² met de nieuwste infrastructuur, vormde de trigger voor een geweldige evolutie. De Association Jules Bordet (al ruim 50 jaar grootste privédonor van het Instituut) heeft nu al 18 miljoen euro vrijgemaakt voor de ontplooiing van onderzoeksactiviteiten in het nieuwe ziekenhuis.

Persmap
Op de website van het Jules Bordet Instituut vindt u een volledige persmap over het Excellence Center voor Radiotheranostiek.

Perscontacten (Jules Bordet Instituut)

  • Alexandra Cazan