Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische portaalsite is gamechanger voor klinische proeven

Pers bericht 19/05/2023

Belgische portaalsite is gamechanger voor klinische proeven

ClinicalTrials.gov verenigt patiënten en ziekenhuizen rond klinisch onderzoek

Brussel, 19 mei 2023 – Het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel, de ziekenhuisgroepering die bestaat uit het Erasmeziekenhuis, het Jules Bordet Instituut en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola) lanceert in samenwerking met Esperity een Belgische portaalsite met alle klinisch onderzoek in de drie ziekenhuizen. 20 mei, de Internationale Dag van de Klinische Studies, is de perfecte symbolische dag voor deze lancering. Dit platform heeft als doel de patiënten beter te informeren over de actualiteit van het klinisch onderzoek in onze ziekenhuizen.

Niet alleen een informatieplatform: een zoekportaal!
Innovatie in medicatie is essentieel om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren, de doeltreffendheid van behandelingen te verhogen en geschiktere geneesmiddelen voor ziektes te ontwikkelen. Informatie over dit klinisch onderzoek is vaak echter enkel in het Engels te vinden en is niet altijd goed verstaanbaar. Esperity heeft als antwoord op deze problematiek een nieuw portaal gecreëerd: een efficiënt middel om patiënten altijd de nieuwste info over klinische proeven te bezorgen. Na twee jaar ontwikkeling door Esperity is het platform beschikbaar op de H.U.B-website (Academisch Ziekenhuis Brussel) én op de websites van de 3 ziekenhuizen Erasme, Jules Bordet en UKZKF. Dit platform informeert over alle klinische studies die in de drie instellingen plaatsvinden. De lancering hiervan is meteen de start van een tweerichtingsproject dat patiënten helpt de juiste studie te vinden, en de ziekenhuizen helpt de juiste patiënten te vinden. Dit initiatief zal ook de rekrutering van patiënten kunnen versnellen en dus bijdragen tot de ontwikkeling en lancering van veilige en doeltreffende geneesmiddelen.

Klinisch onderzoek: de sleutel om de medische kennis op te drijven
Klinisch onderzoek is enkel mogelijk als patiënten zich hiertoe engageren. Hun medewerking aan klinische studies maakt het inderdaad mogelijk om belangrijke onderzoeksvragen te beantwoorden en dus indirect andere patiënten voort te helpen. Door mee te werken aan klinische studies krijgen patiënten van wie de medische behoeften tot vandaag onbeantwoord blijven, toegang tot innoverende behandelingen en geavanceerde zorg door gespecialiseerde gezondheidsprofessionals. Door bij te dragen aan onderzoek helpen ze de medische kennis vooruitgang te boeken, zodat andere mensen later een betere behandeling krijgen. Bovendien genieten ze zelf van een individuele opvolging en steun: de garantie voor de best mogelijke zorg.

Een dag in het teken van de bevordering van klinisch onderzoek
Op maandag 22 mei vinden in de drie ziekenhuizen die samen het H.U.B vormen, acties plaats om het klinisch onderzoek te promoten. Wilt u meer weten over het platform Clinicaltrial.be, of wilt u meer in het algemeen weten hoe het klinisch onderzoek wordt georganiseerd? Onze experts leggen het u graag uit bij de informatiestands in de drie inkomhallen: maandag 22 mei
van 9 tot 17 uur in het Jules Bordet Instituut en in het Erasmeziekenhuis
van 10 tot 12 en van 14 tot 16 uur in het UKZKF

Meer info
Lees hier het persbericht van Esperity: https://esperity.com/clinical-trial-portal/
Voor meer informatie over het portaal van de klinische studies: surf naar clinicaltrial.be.

  • PERSCONTACTEN 
    • Persvoorlichter : Gabrielle Vanhoudenhove    

OVER HET ERASME ZIEKENHUIS
Het Erasme Ziekenhuis is gevestigd op de Erasme ziekenhuis-faculteitscampus, die de Faculteit der Geneeskunde (ongeveer 3500 studenten), de Faculteit der Motorische Wetenschappen (ongeveer 1100 studenten) en de School of Public Health (ongeveer 600 studenten) omvat. Het in 1977 geopende ziekenhuis met een capaciteit van 1.048 bedden ontvangt jaarlijks 25.000 tot 30.000 patiënten en heeft 350.000 tot 400.000 consulten.   
Meer dan 4.000 medewerkers, in 80 verschillende beroepen, dragen dagelijks bij aan het verlenen van zorg in het teken van ambitie, excellentie en welzijn.  De polikliniek van Lothier en 2 externe centra (het Centrum voor Traumatologie en Revalidatie - CTR en het Centrum voor Geriatrische Revalidatie - CRG) completeren het zorgaanbod. 
www.erasme.ulb.ac.be

OVER HET JULES BORDET INSTITUUT 
Het Jules Bordet Instituut is een geïntegreerd, multidisciplinair centrum dat uniek is in België. Dit autonome ziekenhuis heeft zich volledig toegelegd op kankeraandoeningen.  
Al 80 jaar biedt het Jules Bordet Instituut zijn patiënten het kruim van de diagnostische en therapeutische strategieën om kanker te voorkomen, te screenen en actief te bestrijden. Het Instituut streeft een drievoudige missie na: zorgverstrekking, onderzoek en onderwijs. Onze internationale reputatie lokt de grootste experts op het domein van kanker naar ons Instituut. Dankzij zijn innoverende spirit draagt het Jules Bordet Instituut actief bij tot de ontwikkeling en de ontdekking van nieuwe en belangrijke diagnose- en behandelingstechnieken, en dit om zijn patiënten zo snel mogelijk hiervan te kunnen laten profiteren.  
In mei 2018 ontving het Jules Bordet Instituut voor de tweede keer de officiële accreditatie en certificatie van de OECI (Organisation of European Cancer Institutes) als "Comprehensive Cancer Centre" (geïntegreerd oncologiecentrum). Dit kwaliteitslabel is voorbehouden voor multidisciplinaire oncologische verzorgingsinstellingen die ook onderzoek en opleiding integreren. Het Jules Bordet Instituut is het enige Comprehensive Cancer Center met OECI-accreditatie in België.  
Het Instituut opende op 28 november 2021 de deuren van zijn nieuwe gebouw op de ULB-campus in Anderlecht: 80.000 m², volledig gewijd aan een optimaal aanbod aan verzorging, onderzoek en opleiding op het domein van de oncologie, maar ook gericht op het welzijn van de patiënt. Het Instituut telt 250 ziekenhuisbedden naast 43 bedden in de dagkliniek.  
Het Jules Bordet Instituut maakt deel uit van de HUB, de koepel van Brusselse Academische Ziekenhuizen waartoe naast het Jules Bordet Instituut ook het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola behoren. Deze academische ziekenhuisgroepering met internationale faam garandeert, met name dankzij nieuwe investeringen, voor iedereen toegankelijke verzorging van topkwaliteit, evenals uitmuntendheid in onderzoek en onderwijs.   
www.bordet.be  

OVER HET UNIVERSITAIR KINDERZIEKENHUIS KONINGIN FABIOLA 
Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis dat uitsluitend aan kinderen en adolescenten gewijd is. Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van kinderen, draagt ons ziekenhuis ertoe bij dat zij actoren zijn in hun eigen ontwikkeling en tot bloei komen in de maatschappij. 
De missies van het ziekenhuis zijn de volgende : 
- Multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorg bieden aan kinderen en adolescenten alsook ondersteuning aan hen én hun gezinnen. 
- Onderwijs en onderzoek van hoog niveau verzekeren door een voortdurende cyclus van innovatie en ontwikkeling van kennis door te lopen. 
- Actief bijdragen aan gezondheidsvoorlichting. 
Het Kinderziekenhuis in cijfers: 183 bedden, om en bij de 135.000 raadplegingen, meer dan 36.000 spoedopnames en meer dan 41.000 opnamedagen per jaar. Jaarlijks worden er in het operatiekwartier meer dan 3.700 interventies uitgevoerd. Vandaag werken er meer dan 1.000 mensen, goed voor 750 VTE (voltijdsequivalenten), waaronder 170 VTE artsen (52,5 postdoctorale VTE) en 440 VTE verpleegkundigen en paramedici. 
www.huderf.be

OVER HET H.U.B
Het H.U.B (Hôpital Universitaire de Bruxelles) is het Academisch Ziekenhuis van de ULB (Université Libre de Bruxelles) en sinds 2021 de koepel van het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.  
Dit referentiecentrum op internationaal niveau is gevestigd in het hart van het Brussels Gewest. Het H.U.B biedt algemene, oncologische en pediatrische zorgen van hoge kwaliteit aan.  
Deze uitmuntende verzorging die binnen ieders bereik ligt, wordt verrijkt met, en gevoed door een tweeledige instroom van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs voor het verzorgingspersoneel van morgen. 
Het H.U.B telt in 2022 meer dan 6000 medewerkers die zich laten inspireren door de centrale waarden Patiëntenbelang, Respect, Engagement, Solidariteit, Diversiteit en Inclusie, Vrij Onderzoek. 
www.hubruxelles.be