Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw in de klinische routine: vloeibare biopsieën

Persbericht (08/02/2021) 

Nieuw in de klinische routine: vloeibare biopsieën
Een belangrijke uitdaging voor de Europese kankercentra

Brussel, 8 januari 2021 – Vloeibare biopsieën werden tot enkele jaren geleden enkel gebruikt in het kader van kankeronderzoek. Vandaag doen ze hun intrede in de klinische routine, als een nieuwe tool voor diagnose en opvolging van de behandeling. Voordelen zijn legio, zowel voor de artsen als voor de kankerpatiënten. Dokter Michail Ignatiadis, medisch oncoloog bij het Jules Bordet Instituut en expert op het domein van vloeibare biopsieën, publiceerde in samenwerking met George W. Sledge Jr en Stefanie S. Jeffrey een artikel in het prestigieuze medische tijdschrift Nature Reviews Clinical Oncology. Het artikel beschrijft zeer concreet de integratie van vloeibare biopsieën in de klinische routine: een onmisbare uitdaging voor een geavanceerde geneeskunde tegen kanker.

Even opfrissen: wat zijn vloeibare biopsieën en wat is hiermee mogelijk?
Een vloeibare biopsie is de analyse van een bloedstaal om de aanwezigheid van CTC's (circulerende tumorcellen) of van een ct-DNA (circulerende tumor-DNA) in het bloed van een patiënt te detecteren en de daarop volgende analyse op moleculair niveau, om eventuele mutaties op te sporen. CTC's zijn kankercellen die zich hebben losgemaakt van de primaire tumor (kankerproces op de plek -weefselwaar de oorspronkelijke kanker zit) of metastaseletsels (los van de primaire tumor) die in het bloed circuleren en die leiden tot uitzaaiingen in andere lichaamsorganen.

Vloeibare biopsieën hebben een belangrijk toepassingspotentieel. Voortaan volstaan eenvoudige bloedstalen om genetische anomalieën op te sporen die verbonden zijn met bepaalde kankers, de evolutie van de ziekte te volgen, de doeltreffendheid van een behandeling te evalueren, of de keuze voor een nieuwe behandeling te bepalen. Dit biedt de patiënten meerdere voordelen: de techniek is minder invasief en minder gewaagd dan een vaste biopsie (directe afname in de tumor), en eenvoudig uit te voeren. Het is ook een doeltreffende analysemethode voor letsels of tumoren die moeilijk bereikbaar zijn via een klassieke biopsie.

Mogelijke toepassingen en praktische vragen: het artikel van dr. Ignatiadis schept duidelijkheid
Het artikel in Nature Reviews Clinical Oncology biedt een update van de wetenschappelijke data die vloeibare biopsieën opleveren, en van hun mogelijke toepassingen in de strijd tegen kanker. Het gaat ook in op vele praktische vragen zoals de vereiste human resources, de integratie van de vloeibare biopsieën in het zorgtraject van de patiënt, de samenwerking met de analyselaboratoria, de vereiste apparatuur, het beheer van de ingezamelde data, de opleiding van het personeel (zorgpersoneel, onderzoekers, data-analisten) en nog heel wat andere kwesties.

"In de VS zijn vloeibare biopsieën al behoorlijk geïntegreerd. Europa moet nog enige achterstand wegwerken om ze te integreren in de klinische routine. Dit vraagt een helder totaalbeeld van alle vereiste elementen om dit op een coherente en intelligente wijze aan te pakken. Vloeibare biopsieën zijn een nieuwe tool om de behandeling te personaliseren. Dat is in het voordeel van de artsen én van de patiënten: dit is een belangrijke stap in de strijd tegen kanker", verduidelijkt dr. Ignatiadis.

Je vindt het artikel "Liquid biopsy enters the clinic — implementation issues and future Challenges" achter de volgende link: https://www.nature.com/articles/s41571-020-00457-x.

Het onderzoek van dr. Ignatiadis werd grotendeels gefinancierd door de Vrienden van het Bordet Instituut, de belangrijkste privésponsor van het Jules Bordet Instituut, en door de Stichting tegen Kanker.