Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatieve techniek voor bestralingsbehandeling van borstkanker

Nieuws gepubliceerd op 03/05/2021

radiotherapie seinInnovatieve techniek voor bestralingsbehandeling van borstkanker: naar een betere bescherming van gezonde weefsels

De dienst radiotherapie van het Jules Bordet Instituut bestudeert samen met het UZ Gent een innovatieve techniek voor bestralingsbehandeling van borstkanker waarbij de gezonde weefsels minder bestraling ontvangen. Het Instituut biedt de patiënten die een behandeling met radiotherapie nodig hebben voor een kanker van de rechterborst, voortaan een nieuwe techniek aan waarbij de patiënt op de buik wordt gelegd. Dankzij de zwaartekracht is het mogelijk de behandelde borst op natuurlijke wijze afstand te laten houden van de rest van het lichaam, en de gezonde weefsels te beschermen tijdens de behandeling.

Principe en voordeel van deze nieuwe techniek
Voor deze nieuwe bestralingstechniek wordt de patiënte op de buik gelegd op een specifiek aangepaste bestralingstafel zodat de borst omlaag hangt. Het voordeel van deze positie is dat de te bestralen zone verder verwijderd is van de long en het hart, zodat deze beter beschermd blijven. De patiënte neemt een houding aan die vergelijkbaar is met die van een zwemster in vrije slag (crawl), waarbij de arm aan de zijde van de behandelde borst naast het lichaam ligt, en de tegenovergestelde arm boven het hoofd wordt gelegd. Het voordeel van deze houding is het verhoogde comfort van de patiënte tijdens de behandeling: zij hoeft de arm aan de behandelde zijde niet te mobiliseren.

Voor wie is deze nieuwe techniek bestemd?
In dit stadium is deze nieuwe techniek het voorwerp van een klinisch onderzoek en wordt ze voorgesteld aan een beperkt groep van patiëntes die worden opgevolgd voor een borstkanker waarvoor een bestralingsbehandeling vereist is. Op termijn is het de bedoeling deze behandeling in de klinische routine te kunnen aanbieden aan alle patiëntes. Na de verhuizing naar het nieuwe Jules Bordet Instituut op de universitaire campus van Anderlecht, naast het Erasmus Ziekenhuis (november 2021), zal het mogelijk worden de techniek te veralgemenen tot zoveel mogelijk patiënten.

Dit onderzoeksproject wordt gefinancierd door de Stichting tegen Kanker