Overslaan en naar de inhoud gaan

Impulsion by Bordet: een groep sportieve patiënten

Nieuws (06/05/2024) 

Impulsion by Bordet: een groep sportieve patiënten

Voor het derde opeenvolgende jaar bereidt een team van patiënten van het Jules Bordet Instituut zich voor op de legendarische 20 km van Brussel. 
Team 2024 impulsion bordet

Individueel afgestemde groepstraining
Deze groep van 28, bestaande uit (voormalige) patiënten van het instituut, krijgt ondersteuning van de Association Jules Bordet. Sommigen zijn nieuw bij het team sinds januari, anderen nemen al voor de tweede of derde keer deel.

Kinesitherapeuten, artsen en onderzoekers van het instituut staan achter het team, waarbij ze niet alleen gezamenlijke vooruitgang boeken, maar ook individuele begeleiding bieden. De diversiteit binnen het team is opvallend, zowel in leeftijd als in de aard van de kanker en de mate van fysieke activiteit die de deelnemers voorheen beoefenden. Sommigen zijn beginners, terwijl anderen doorgewinterde hardlopers zijn.

Tijdens de trainingen, die 2 tot 3 keer per week plaatsvinden, worden ze vergezeld door medelopers, familie en supporters. Op de dag van de 20 km zal het Impulsion by Bordet-team maar liefst 70 deelnemers tellen!

Sport als strijdmiddel tegen ziekte
De leden van deze bijzondere groep delen een gemeenschappelijke filosofie: lichaamsbeweging is cruciaal in het uitdagende pad van de patiënt. De voordelen, zowel fysiek als mentaal, zijn talrijk en wetenschappelijk bewezen. Sport vermindert het risico op terugval, verbetert cognitieve vaardigheden, bevordert welzijn en zelfrespect, en vermindert vermoeidheid gerelateerd aan ziekte en behandelingen.

Vijf weken voor de grote dag nam het team al deel aan de 10 km van de ULB om een 'korte' afstand te ervaren in een wedstrijdcontext. Het was een succesvolle ervaring waarbij grenzen werden verlegd en veel emoties loskwamen. Nu zet het team een tandje bij met intensievere en langere trainingen, waardoor ze goed op weg zijn om deze uitdaging tot een succes te maken!