Overslaan en naar de inhoud gaan

Het MyPeBS-onderzoek: naar een nieuwe strategie voor screening van borstkanker?

Het MyPeBS-onderzoek: naar een nieuwe strategie voor screening van borstkanker?

MyPeBS (My Personal Breast Cancer Screening) heeft als doel een strategie voor opsporing van borstkanker op basis van het individuele risico te evalueren. MyPeBS verenigt 27 internationale partners. De klinische studie vindt plaats in 6 landen (België, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Israël) en wordt gecoördineerd door Unicancer (Frankrijk). In België wordt het onderzoek gevoerd in 10 ziekenhuiscentra. Het Jules Bordet Instituut is de coördinator.

MyPeBS

De limieten van de huidige screening
Het huidige programma voor georganiseerde opsporing van borstkanker (‘Screeningsmammografie’) biedt alle vrouwen van 50 tot 69 jaar dezelfde screening aan op basis van één risicofactor: de leeftijd. Het kankerrisico varieert echter van de ene vrouw tot de andere, en dit op basis van andere factoren: voorgeschiedenis in de familie, persoonlijke antecedenten, levensstijl, genetische constitutie. Hoewel de screening doeltreffend is (minder zware behandelingen, lagere mortaliteit), zijn er ook nadelen: overdiagnose (het feit dat tumoren gevonden en behandeld worden die anders niet geleid zouden hebben tot een overlijden), tussentijdse kankers (kankers die niet worden opgespoord bij de screening) en valse positieven (gescreende vrouwen die worden teruggeroepen voor extra onderzoek en waarbij uiteindelijk géén kanker wordt vastgesteld).

MyPeBS, naar een gepersonaliseerde borstkankerscreening
Vandaag zijn we in staat het individuele risico te evalueren op een gestandaardiseerde, betrouwbare en herhaalbare manier. MyPeBS (My Personal Breast Cancer Screening) is de eerste Europese klinische studie die een evaluatie wil maken van de voordelen van een gepersonaliseerde screening waarvan de frequentie en de modaliteiten worden aangepast aan het individuele risico van elke vrouw. Deze nieuwe screeningstrategie, die rekening houdt met het individuele risico, beoogt een verhoging van de doeltreffendheid van de georganiseerde screening maar tegelijk ook minder ongemakken. De resultaten van deze studie zullen het mogelijk maken Europese aanbevelingen te formuleren om de georganiseerde screening te verbeteren. Voor de volledige studie in de 6 ‘wervende’ landen werden 85.000 dames-vrijwilligers tussen 40 en 70 jaar, zonder borstkankervoorgeschiedenis, opgeroepen om deel te nemen. In België zijn een tiental screeningcenters, vooral in de ziekenhuizen, betrokken in het project.

Concreet: hoe deelnemen?

 • Administratieve deelnemingsvoorwaarden:
  • vrouw zijn, in de leeftijd van 40 tot en met 70 jaar
  • in orde zijn met het ziekenfonds en een INSZ-nummer hebben
  • over een gsm-toestel en een e-mailadres beschikken
    
 • Opgelet: dit onderzoek is niet voor u als:
  • u bent drager van een genetische mutatie met hoog borstkankerrisico (BRCA, …).
  • u had eerder al een borstkanker
  • u hebt een bestraling van de borstwand gekregen (voor een lymfoom)
  • u hebt al een biopsie van de abnormale borst gehad
  • uw laatste mammografie was abnormaal en er wordt bijkomend onderzoek verricht.

Beantwoordt u aan de criteria? Wilt u deelnemen aan MyPeBS?
Bekijk hieronder de korte videofilm : Animatievideo waarin de MyPeBS studie wordt gepresenteerd

Bedankt voor uw belangstelling.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie, in het kader van de subsidieovereenkomst nummer 755394. In België geniet dit programma ook de steun van de Stichting tegen Kanker.