Overslaan en naar de inhoud gaan

Roze Oktober - Artificiële intelligentie voor betere opsporing van borstkanker

Persbericht (29/09/2023) 

Roze Oktober - Artificiële intelligentie voor betere opsporing van borstkanker

Brussel, 29 september 2023 - Elk jaar opnieuw staat oktober in het teken van sensibilisering voor borstkanker. Borstkanker treft in België jaarlijks meer dan 10.000 vrouwen en is bij vrouwen de meest levensbedreigende van alle kankers. De overlevingskansen stijgen echter aanzienlijk bij een vroegtijdige opsporing van de ziekte. Voor de radiologen van onze ziekenhuizen vormt inschakeling van artificiële intelligentie een enorme meerwaarde bij de screening. Het H.U.B (het academisch ziekenhuis Brussel dat het Jules Bordet Instituut, het Erasmeziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis HUDERF verenigt) ondersteunt meer dan ooit de strijd tegen borstkanker door innovatie met intelligente nieuwe technieken.

breast radiologyEen effectievere vroegtijdige opsporing dankzij artificiële intelligentie
Dat borstkankerscreening van essentieel belang is, is intussen algemeen geweten. Dit kan individueel, door zélf de borst te onderzoeken op onregelmatigheden, maar het kan ook bij de gynaecoloog of via de Mammotestcampagnes. De screeningvoorzieningen van het H.U.B (academisch ziekenhuis Brussel) werden vorig jaar vervolledigd met artificiële intelligentie (AI). AI vormt een kostbare hulp voor de radioloog bij het lezen van het beeldmateriaal: AI drukt de kwaadaardigheid van een beeld uit in een risicopercentage.
Artificiële intelligentie werd ontwikkeld dankzij ‘deep learning’: beeldmateriaal van positieve en negatieve dossiers wordt verwerkt in de software zodat deze zich specialiseert in het identificeren van kanker en het differentiëren van goedaardige laesies. Bij elk nieuw dossier analyseert AI de beelden van de patiënt met behulp van alles wat eerder al opgeslagen werd. Hierdoor is het mogelijk het positiviteitsrisico uit te drukken in een percentage.

Aanvullende hulp voor het oog van de radioloog
AI is bovendien zeer performant bij 3D-mammografie (tomosynthese). Hierdoor is een verbeterde diagnose mogelijk bij borsten met hogere densiteit. Door de specifieke complexiteit hiervan hadden radiologen tot nu vaak moeite met de analyse ervan.
“Artificiële intelligentie kan ook interessant zijn voor massa-screening: het is hiermee immers mogelijk om op basis van de mammografie en de leeftijd te berekenen welk risico iemand loopt om binnen 2 jaar een borstkanker te ontwikkelen. Zo wordt het mogelijk om de patiënten te identificeren voor wie een grondiger toezicht aangewezen is inzake het risico om een kanker te ontwikkelen”, onderstreept dr. mevr. Sy, directeur van de beeldvormingskliniek voor vrouwen binnen het H.U.B.
Afgelopen zomer publiceerde het prestigieuze tijdschrift The Lancet een artikel dat stelde dat borstkankerscreening met behulp van artificiële intelligentie ongeveer 20% méér borstkankergevallen zal detecteren dan de klassieke dubbele lezing door twee ervaren radiologen. Alhoewel AI veel kankers detecteert, moet er echter op worden gewezen dat AI ook goedaardige letsels positiveert. Dr. Sy geeft duiding: “Artificiële intelligentie vervangt geenszins het werk van de radiologen! Het is een tool die hun werk zal verlichten door bevestiging te leveren van hun diagnoses, soms door hun aandacht te vestigen op de aanwezigheid van andere verwante letsels die anders mogelijk aan deze aandacht zouden ontsnappen.
AI levert bovendien tijdswinst op: de lezing van mammografieën verloopt veel sneller; er is een betere opsporing mogelijk en dus ook een snellere behandeling van de patiënten die er nood aan hebben.”

Hoop voor de toekomst?
Er wordt steeds meer artificiële intelligentie ingeschakeld voor de lezing van beeldmateriaal van mammografieën en van tomosynthese. Dit voedt de hoop voor de toekomst. Er loopt momenteel allerlei onderzoek om het gebruik ervan uit te breiden naar de lezing van MRI-beeldmateriaal. AI zal bij dit gebruik vooral nuttig zijn voor de vrouwen met een hoog borstkankerrisico, bij wie de kanker zich vaak op minder typische wijze manifesteert en agressiever is. Hierdoor is een sneller optreden mogelijk.
Wij hopen dat AI ons op middellange tot lange termijn ook zal helpen om gemakkelijker de patiënten te identificeren voor wie een chemotherapie noodzakelijk is.

Artificiële intelligentie komt ter versterking van de vele voorzieningen, behandelingen en benaderingen die het H.U.B reeds hanteert om borstkanker vroegtijdig op te sporen en de genezingskansen van elke patiënt te verhogen.

 

  • PERSCONTACTEN

OVER HET H.U.B
Het H.U.B (Hôpital Universitaire de Bruxelles) is het Academisch Ziekenhuis van de ULB (Université Libre de Bruxelles) en sinds 2021 de koepel van het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.
Dit referentiecentrum op internationaal niveau is gevestigd in het hart van het Brussels Gewest. Het H.U.B biedt algemene, oncologische en pediatrische zorgen van hoge kwaliteit aan.
Deze uitmuntende verzorging die binnen ieders bereik ligt, wordt verrijkt met, en gevoed door een tweeledige instroom van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs voor het verzorgingspersoneel van morgen.
Het H.U.B telt in 2022 meer dan 6000 medewerkers die zich laten inspireren door de centrale waarden Patiëntenbelang, Respect, Engagement, Solidariteit, Diversiteit en Inclusie, Vrij Onderzoek.
www.hubruxelles.be