Gezondheidsproblemen
Chronische myeloïde leukemie

Chronische myeloïde leukemie (CML) is een zeldzame vorm van bloedkanker die voornamelijk de cellen aantast die verantwoordelijk zijn voor de productie van witte bloedcellen. Het ontwikkelt zich langzaam, vaak eerst zonder symptomen, maar kan aanhoudende vermoeidheid, frequente infecties of een vergrote milt veroorzaken. CML is gekoppeld aan een specifieke genetische afwijking met de naam Philadelphiachromosoom. U bent hier aan het juiste adres om deze ziekte beter te begrijpen en onze gepersonaliseerde zorgaanpak te ontdekken.
In ons ziekenhuis is de behandeling van CML gebaseerd op een multidisciplinaire aanpak waarbij de patiënt centraal staat. Onze teams combineren een expertise in hematologie en ondersteunende zorg om innovatieve behandelingen op maat van iedere patiënt aan te bieden.
De standaardbehandeling omvat tyrosinekinaseremmers (TKI's), die rechtstreeks gericht zijn op de genetische mutatie die CML veroorzaakt. We kunnen nu in de meeste gevallen de levensverwachting herstellen tot die van een gezonde persoon en de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Via regelmatige raadplegingen kunnen we de patiënten nauwgezet opvolgen om de behandelingen aan te passen in functie van de biologische en klinische resultaten.
We stellen ook psychologische ondersteuningsprogramma's en educatieve hulpmiddelen ter beschikking om onze patiënten en hun gezinnen te begeleiden doorheen het volledige traject
Als u of iemand die u kent de diagnose CML heeft gekregen, is het belangrijk om optimistisch te blijven: de huidige behandelingen zijn erg doeltreffend. Volg de medische aanbevelingen nauwgezet op en meld alle ongewone symptomen zoals extreme vermoeidheid of buikpijn meteen.
Raadpleeg een arts als u aanhoudende symptomen opmerkt, zoals onverklaarde koorts of terugkerende infecties. Als u twijfels hebt, staan we klaar om u snel een geruststellend advies te geven.
Ons ziekenhuis is ook een actief CML-onderzoekscentrum. Er lopen verschillende klinische studies om steeds doeltreffendere behandelingen te ontwikkelen die beter zijn afgestemd op de behoeften van de patiënten. Onze artsen nemen actief deel aan nationale en internationale expertencomités en dragen zo bij aan de wetenschappelijke vooruitgang en een verbetering van de zorgstandaarden. Die betrokkenheid garandeert onze patiënten toegang tot de nieuwste innovaties en een wereldwijd erkende expertise.
- Dr. Adriano Salaroli (Hematologie)
- Dr. Philippe Lewalle (Hematologie)
- Dr. Elisa Brauns (Hematologie)
- Dr. Sebastian Wittnebel (Hematologie)
- Hematologie (Jules Bordet Instituut)
- Interne geneeskunde (Jules Bordet Instituut)