Stoppen met roken? Je kunt het!
Persbericht (31/05/2018)
Stoppen met roken? Je kunt het!
Werelddag Zonder Tabak: het Jules Bordet Instituut schept klaarheid in clichés en mythes
Brussel, 30 mei 2018 – Stoppen met roken... Veel rokers denken er eens vluchtig aan, maar hebben meteen honderd excuses klaar om te vluchten voor deze levensbelangrijke persoonlijke uitdaging. Met het oog op de Werelddag Zonder Tabak op 31 mei schept het Jules Bordet Instituut klaarheid in de vooroordelen die goede voornemens van de doorsneeroker blijven ondergraven. Samen met Martial Bodo, tabacoloog en rookstopbegeleider van het Hulpcentrum voor Rokers van het Jules Bordet Instituut (dé referentie als geïntegreerd centrum voor kankerbestrijding in België), ontwarren we waarheid en verzinsel.
"Stoppen met roken is veel te moeilijk!"
NIET WAAR: "De samenleving en haar gewoonten zijn veranderd. Het is vandaag veel moeilijker te roken dan niet te roken. De sigaret maakt het de roker allerminst gemakkelijk, zowel sociaal als familiaal, professioneel, economisch en medisch. Het lijdt geen enkele twijfel dat de sigaret het leven van een roker veel complexer maakt dan dat van een niet-roker."
"Vanaf een bepaalde leeftijd is het te laat en heeft het geen zin meer om te stoppen!"
NIET WAAR: "Stoppen met roken verhoogt meteen ieders levenskwaliteit. Het gaat niet alleen om de hoger aangehaalde sociale aspecten en evidente economische voordelen; wie stopt met roken, ervaart nagenoeg onmiddellijk belangrijke en direct meetbare fysieke verbeteringen. In de eerste 24 uur herstelt het hartritme zich bijna volledig. De ademhalingskwaliteit verbetert al in de eerste 48 uur. Na 72 uur is er geen spoor van koolstofmonoxide meer terug te vinden in de adem. De ex-roker recupereert op één week al een groot deel van zijn reuk- en smaakvermogen. Dit zijn stuk voor stuk enorme voordelen die de levenskwaliteit van elke persoon onmiskenbaar verbeteren. Het gaat dus om méér dan dat kleinere risico om een tabakgerelateerde aandoening te ontwikkelen: de levenskwaliteit gaat er snel enorm op vooruit!"
"Als ik stop met roken, word ik onvermijdelijk dik!"
NIET WAAR: "Wie stopt met roken, maar dan compensatie of troost zoekt in véél en fout eten, zal allicht kilo's aankomen. De oorzaak is dan niet het afkicken van tabak, maar een nieuwe slechte voedingsgewoonte waarin men zich laat wegglijden. Wie kiest voor een strategische compensatie voor het bannen van de sigaret, met een kwalitatief en kwantitatief evenwichtige voeding, zal niet bijkomen. Integendeel: wie bij het stoppen met roken de onmiddellijke voordelen van dit stoppen hanteert als een hefboom voor nieuwe activiteiten zoals sport- of vrijetijdsbeoefening, 'voedt' zich met heel andere weldadigheden dan allerlei voedsel."
"Af en toe eens een sigaretje, dat kan immers geen kwaad."
NIET WAAR: "Om te beginnen is het nuttig te beseffen dat de 'occasionele kleine roker' eigenlijk nauwelijks bestaat: het gaat om amper 3% van alle rokers. De overige 97% tonen farmacologische, psychologische en gedragsverslaving aan de sigaret. Verder tonen onderzoek en de ervaringen van onze artsen aan dat ook die 'kleine rokers' zich blootstellen aan gezondheidsproblemen die rechtstreeks gekoppeld zijn aan dat 'beetje' roken. De sigaret is en blijft een hoogst giftig product waarvoor we niet allemaal gelijk zijn."
Een team van professionele en ervaren rookstopbegeleiders voor rokers die echt willen stoppen met roken…
De beruchte belofte "Morgen stop ik ermee!" moet meer zijn dan een impulsief voornemen van Nieuwjaarsdag of van de Werelddag Zonder Tabak. Elke dag opnieuw nemen rokers de levensbelangrijke beslissing om ermee te stoppen. In de Opsporingskliniek van het Jules Bordet Instituut staat een team van tabacologen of rookstopbegeleiders klaar om hen te steunen en te coachen bij hun plan.
De raadplegingen vinden plaats in de Opsporingskliniek van het Jules Bordet Instituut. Ze staan open voor iedereen en ze worden volledig terugbetaald door het ziekenfonds. De raadplegingen vinden plaats in het Frans, het Nederlands en het Engels.
- Perscontact (Jules Bordet Instituut)
- Ariane van de Werve
- GSM : +32 (0)486 17 33 26
- E-mail : ariane.vandewerve@bordet.be
- Alexandra Cazan
- GSM : +32 (0)493 16 74 79
- Email : alexandra.cazan@bordet.be
- Ariane van de Werve