Overslaan en naar de inhoud gaan

15 september: internationale dag voor lymfoomsensibilisering

15/09/2022

15 september: internationale dag voor lymfoomsensibilisering

Een lymfoom is een kanker van het immuniteitssysteem die in België elk jaar ongeveer 1.250 mensen treft: patiënten uit álle leeftijdscategorieën, volwassenen maar ook kinderen. De multidisciplinaire teams van de hematologische diensten van het H.U.B (Jules Bordet Instituut, Erasmusziekenhuis en Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, samen het Academisch Ziekenhuis Brussel) bieden elke patiënt een individuele behandeling op maat, state-of-the-art, volgens de nieuwste innovaties in het klinisch en fundamenteel onderzoek.
world lymphoma awareness day September 15, 2022

Wat is een lymfoom?
Een lymfoom is een kanker van het lymfestelsel die zich ontwikkelt zodra fouten optreden bij de aanmaak van lymfocyten (cellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem), waardoor abnormale cellen worden geproduceerd. Kankerlymfocyten ontwikkelen zich – net zoals gezonde lymfocyten – in diverse zones van het lichaam, zoals de lymfeklieren, de milt, het beendermerg, … We onderscheiden twee types van kankers van het lymfestelsel: het Hodgkinlymfoom (ziekte van Hodgkin) en het non-Hodgkinlymfoom (NHL).

Multidisciplinaire behandeling voor volwassenen en kinderen
In het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel), het samenwerkingsverband tussen Jules Bordet Instituut, Erasmusziekenhuis en Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, worden lymfomen aangepakt door multidisciplinaire teams (hematologen, anatoom-pathologen, radiologen, kerngeneeskundigen, verpleegkundigen, psychologen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen met specialisatie in esthetische zorgen, …). Volwassen lymfoompatiënten worden opgevolgd in het Jules Bordet Instituut dat elk jaar meer dan 200 nieuwe diagnoses stelt en 1.500 patiënten behandelt of verder opvolgt. Kinderen met lymfomen kunnen terecht in het UKZKF. Hier worden elk jaar gemiddeld 10 patiëntjes met lymfomen behandeld. Nu deze respectievelijke teams samenwerken binnen het H.U.B, treedt wederzijds een kruisbestuiving op in hun expertise. Dit geldt met name voor bepaalde subtypes van lymfomen. In dit kader mag elke patiënt rekenen op een geïndividualiseerde aanpak en begeleiding in elke fase van het zorgtraject: diagnose, behandeling en opvolging over de langere termijn van eventuele verwikkelingen.

Erkende en gecertificeerde diensten, voorop in de innovatie 
De hematologische diensten van het H.U.B bieden de patiënten de mogelijkheid om in het kader van klinische studies toegang te krijgen tot de meest innoverende behandelingen. De dienst hematologie van het Jules Bordet Instituut is erkend als Europees referentiecentrum voor zeldzame lymfomen. Om de kennis omtrent de behandeling van volwassenen te laten evolueren, worden de teams actief betrokken bij de onderzoeksgroep LYSA (Lymphoma Study Association). Wat pediatrie aangaat, maakt het UKZKF deel uit van het European Network Paediatric Hodgkin’s Lymphoma en van de European Intergroup for Children Non Hodgkin’s Lymphoma. De verenigde teams zijn ook geaccrediteerd voor celtherapieën en transplantaties. Dit is een garantie voor hoge kwaliteit en dus voor ieders veiligheid. Lymfoompatiënten en hun familie mogen altijd een ‘second opinion’ vragen, ongeacht hun leeftijd en ongeacht het ziekenhuis waar hun behandeling is gestart. Onze teams zijn altijd beschikbaar om hen te ontvangen. 

Teams met een oor voor de patiënten
De hematologische diensten van het H.U.B streven ernaar de dialoog met de patiënten voortdurend te verbeteren. Ze stonden daartoe mee aan de wieg van de patiëntenvereniging Action Lymphomes Wallonie Bruxelles (ALWB). In het kader hiervan werken de teams kosteloos samen met de partner-patiënten.