Enkele tips om een melanoom te voorkomen
Persbericht (07/05/2018)
In mei doe je wat je wil! Nou... niet helemaal!
Met de verschijning van de eerste zonnestralen geven we je enkele tips om een melanoom te voorkomen
Brussel, 7 mei 2018 – De eerste zonnestralen zijn de voorbije weken al opgedoken in België. De gelegenheid om benen en schouders te laten zien, maar dan niet te veel en vooral met bescherming! De gelegenheid voor het Jules Bordet Instituut, het belangrijkste geïntegreerde centrum voor kankerbestrijding in België, om het terug even te hebben over het doen en laten van de zon en enkele tips te geven op het vlak van bescherming. Want zelfs al is de hitparade van de zonnebescherming - schaduw, kleding en zonnebrandcrème - bekend, ze moeten ook op de juiste manier gebruikt worden.
De meeste melanomen zijn te wijten aan de zon
JUIST! 90% van de melanoomgevallen is te wijten aan de zon. Een lichte huid en een huid met veel sproeten lopen meer risico. Bescherm jezelf dus met een zonnebrandcrème en kies voor enkele momenten in de schaduw. Ook de aard van de blootstelling is in deze cijfers van belang. Een onderbroken acute blootstelling aan de zon, d.w.z. een over het algemeen recreatieve en sterke blootstelling van een huid die in de loop van het jaar niet aan de zon gewend is, leidt immers tot een verhoogd risico op een melanoom. Je hoeft de zon, ook een bron van vitamine D, niet te bannen uit je leven maar denk eraan dat overdaad altijd schaadt!
«Als ik ga zwemmen, zijn een waterdichte zonnebrandcrème en een T-shirt mijn beste vrienden»
JUIST & FOUT! Een T-shirt is een goed idee, vooral voor kinderen, maar het moet speciaal ontworpen zijn om te gaan zwemmen. Natte katoenen T-shirts laten de UV-stralen door die verantwoordelijk zijn voor melanomen. Wat de waterdichte zonnebrandcrème betreft, vergeet niet om deze opnieuw aan te brengen na elke zwembeurt, het zeewater en het afdrogen kunnen de net aangebrachte crème terug verwijderen. Vergeet ook niet om met je kinderen te praten over bescherming tegen de zon. Uit studies blijkt immers dat overmatige blootstelling van de jonge huid aan zonnestralen, d.w.z. vóór de leeftijd van 12 jaar, het risico op een melanoom op volwassen leeftijd verhoogt. Jonge kinderen van jongs af aan de juiste reflexen inzake zonnebescherming bijbrengen, is al een goede bescherming voor de toekomst.
«Als ik bruin zonder te verbranden, loop ik geen risico op een melanoom»
FOUT! Natuurlijk is een zonnebrand een duidelijk teken dat je huid in gevaar is. Maar de bruine kleur is ook al een teken dat de cellen zijn beschadigd. Als we bruin worden, komt dat omdat de bescherming niet voldoende was. En als je ooit een behoorlijke zonnebrand hebt gehad die je je nog steeds herinnert, is dat een teken dat je beschermende gewoontes niet voldoende zijn geweest om je effectief te beschermen. Kies voor een zonnebrandcrème met een minimumfactor van 30, afhankelijk van je huidtype.
De ABCDE-methode
We kunnen het nooit genoeg zeggen, deze individuele screeningmethode voor verdachte vlekken op je huid kan melanomen vroeg opsporen. Als een vlek asymmetrisch is (A), met onregelmatige randen (B), een verdachte kleur (C), er anders uitziet dan andere vlekken en sproeten (D) en de neiging heeft te veranderen (E), raadpleeg dan je huisarts of dermatoloog. Een melanoom kan, bij diagnose in een vroeg stadium, in bijna 100% van de gevallen genezen worden door een eenvoudige chirurgische ingreep! Maar om dit te voorkomen, blijft het beschermen van jezelf tegen de stralen van de zon de beste preventie.
- Perscontact (Jules Bordet Instituut)
- Ariane van de Werve
- GSM : +32.486 17 33 26
- E-mail : ariane.vandewerve@bordet.be
- Alexandra Cazan
- GSM +32 493 16 74 79
- Email : alexandra.cazan@bordet.be
- Ariane van de Werve
Downloaden
- Prévention contre le mélanome494.16 KB
- Melanoma prevention403 KB
- Melanoom preventie458.99 KB