Overslaan en naar de inhoud gaan

Geavanceerde aanpak van huidkanker met niet-invasieve beeldvormingstechnieken

Persbericht (27/05/2024) 

Geavanceerde aanpak van huidkanker met niet-invasieve beeldvormingstechnieken

Brussel, 24 mei 2024 - Zodra de zomerdagen aanbreken, proberen we volop te profiteren van de zon. Ze schenkt ons immers vitamine D, en ze krikt ook ons mentale welzijn op. Maar … te veel blootstelling houdt risico’s in: de UV-stralen beschadigen onze cellen en bevorderen het ontstaan van huidkanker. Het H.U.B is het enige ziekenhuis in België dat realtime diagnose van huidkanker mogelijk maakt dankzij een combinatie van twee hypernauwkeurige toestellen. Patiënten kunnen bij ons dus rekenen op een snelle aanpak van dit kankertype.

Baanbrekende apparatuur maakt biopsie overbodig
Een klassieke diagnosevorming omvat een visueel onderzoek met dermoscopie en een biopsie. Dat is een lang, duur en invasief proces. Onze dermatologieafdeling gebruikt echter nieuwe, niet-invasieve beeldvormingstechnieken die diagnosevorming en behandeling voor huidkankers verfijnen én de biopsie overbodig maken. Het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel) is het enige ziekenhuis in België dat realtime diagnoses kan stellen dankzij de combinatie van twee hypernauwkeurige toestellen: de confocale microscoop en de LC-OCT. Dankzij deze revolutionaire techniek is verder onderzoek in een extern lab niet meer nodig.

Snelle en uiterst nauwkeurige diagnose
Dankzij een 2D-doorsnede met 3D-reconstructie volstaat een eenvoudige passage van de microscoop over de huid om vast te stellen of een huidletsel op kanker wijst of niet. De diagnose van de arts wordt verder verfijnd met een AI-tool die verdachte letsels detecteert. Deze toestellen bewijzen dus hun diagnostisch nut; bovendien helpen ze om te beslissen over de behandelingen en om deze op te volgen. Bij melanoom of carcinoom is chirurgie vaak noodzakelijk. Met de LC-OCT worden de prechirurgische marges nauwkeuriger bepaald. Dit vormt een garantie voor volledige verwijdering van de kankercellen. Daarnaast wordt de doeltreffendheid van de behandeling gedubbelcheckt door identificatie van resterende verdachte zones na de behandeling. Dankzij deze twee staaltjes van spitstechnologie is het H.U.B in staat om zijn patiënten een snellere én nauwkeurigere behandeling van huidkanker te garanderen.

Het niet-invasieve team voor huidbeeldvorming van de afdeling Dermatologie wordt geleid door Prof. Mariano Suppa en Prof. Véronique del Marmol, en omvat verschillende jonge artsen die experts zijn op dit gebied.

  • Een afspraak vastleggen:


PERSCONTACTEN
Communication officer : Clara Mercier
E-mail : clara.mercier@hubruxelles.be
communication@hubruxelles.be
Tel : +32 (0)2 541 31 39