Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindelijk weten we meer over pancreaskanker!

Persbericht (10/12/2018) 

Onderzoekers van het Instituut Jules Bordet en het Erasmusziekenhuis identificeren vijf subtypes van pancreaskanker

10/12/2018 - Elk jaar worden in België meer dan 1500 nieuwe gevallen van pancreaskanker vastgesteld. Bijna alle betrokken patiënten overlijden momenteel aan deze kanker. Dit alarmerende cijfer is een echte drijfveer voor de onderzoekers en in het bijzonder voor Dr. Francesco Puleo, gastro-enteroloog in de Kliniek voor digestieve oncologie onder leiding van professor A. Hendlisz aan het Instituut Jules Bordet, professor Jean-Luc Van Laethem, hoofd van de kliniek voor digestieve oncologie in Erasmus en dokter Raphael Maréchal, onderzoeker in opdracht van de Stichting tegen Kanker. In december 2018 publiceerden ze in het prestigieuze Amerikaanse tijdschrift Gastroenterology een cruciale studie voor een beter begrip van pancreaskanker, waarmee ze de weg vrijmaakten voor talrijke mogelijke studies voor meer doeltreffende en gerichte behandelingen.

Momenteel zijn er in België 1500 nieuwe gevallen van pancreaskanker per jaar. De enige kans op genezing is een operatie, maar slechts 15% van de patiënten wordt als operabel beschouwd bij de diagnose. Het was dus absoluut noodzakelijk om meer over deze kanker te weten te komen.

De studie die werd uitgevoerd door 5 Belgische en Franse universitaire ziekenhuizen, waaronder het Erasmusziekenhuis en het Instituut Jules Bordet voor België, had betrekking op de herdefiniëring van subtypes van pancreaskanker via de moleculaire analyse van 309 monsters van pancreastumoren. Resultaten : 5 subtypes van kanker werden geïdentificeerd. Elk subtype heeft een verschillende prognose en specifieke kenmerken die de doeltreffendheid van bepaalde behandelingen, zoals immunotherapie, zouden kunnen voorspellen. "De originaliteit van de studie ligt in het feit dat onze classificatie rekening houdt met de twee delen van de tumor: de tumorcellen en het micromilieu van de tumor, dat een zeer actieve rol speelt in de tumor," , legt Dr. Puleo uit. “Na deze ontdekking moeten we nu snel tot een internationale consensus komen wat betreft de verschillende subtypes van pancreaskanker, net zoals enkele jaren geleden het geval was voor darmkanker. Zo krijgen we een classificatie die bruikbaar is in routine en klinisch onderzoek", besluit professor Van Laethem.

Studie uitgevoerd in samenwerking met het Hôpital Pitié-Salpétrère, Hôpital Sant-Antoine, Hôpital Beaujon en de Ligue contre le Cancer in Parijs.

Link naar de studie : https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(18)34919-9/fulltext?referrer=https%3A%2F%2Fwww.ncbi.nlm.nih.gov%2F

Bijlagen: foto's van Dr. Francesco Puleo, gastro-enteroloog aan het Instituut Jules Bordet en Prof. Jean-Luc Van Laethem, hoofd van de kliniek voor digestieve oncologie in Erasmus

Perscontact