Overslaan en naar de inhoud gaan

Het nieuwe Bordet Instituut, een gebouw op maat van state-of-the-art geneeskunde en technologie van vandaag én morgen

12/03/2021

Het nieuwe Jules Bordet Instituut, een gebouw op maat van state-of-the-art geneeskunde en technologie van vandaag én morgen

De technologieën voor diagnosticering en behandeling van kanker evolueren razendsnel, zodat wij voor elke patiënt een steeds meer gepersonaliseerde, precieze en performante aanpak van de kankerpathologie kunnen garanderen. Het nieuwe gebouw van het Jules Bordet Instituut werd ontworpen om deze spitstechnologie van vandaag en morgen te verwelkomen. Het hele niveau -1 (compleet beschermd tegen stralingen) is specifiek bestemd voor medisch-technische handelingen. U vindt er de dienst Radiotherapie die sinds kort - dankzij de steun van de ‘Amis de l’Institut Bordet’ - beschikt over een MRI-Linac, een revolutionair toestel en een premiere in Belgie dat uiterst precieze beeldvorming met magnetische resonantie (MRI, 1.5 Tesla) combineert met responsieve irradiatie van tumoren via lineaire acceleratie (LINAC). Het specifieke hiervan is dat het irradiatieveld tijdens de behandeling kan worden aangepast aan het krimpende tumorvolume om zoveel mogelijk neveneffecten te vermijden. Qua spitstechnologie zijn er voorts 3 andere nieuwe én 1 opgewaardeerde lineaire versnellers, de Gamma Knife (die in het Erasmus staat), de Mobetron (systeem voor radiotherapie tijdens de chirurgische ingreep) en een brachytherapieapparaat. In de onmiddellijke nabijheid van de Radiotherapie beschikt ook de diagnostische en therapeutische activiteit van de dienst Radiologie over geavanceerde technologie met toestellen van de nieuwste generatie (CT scanners, MRI's, mammogrammen, echografie scanners), kortom de volledige beeldvormingswaaier die nodig is voor diagnose en follow-up van kankerlaesies. Dit medisch-technische platform omvat straks ook de dienst Nucleaire Geneeskunde (uitgerust met 2 SPECT-CT’s en 2 PET-CT’s waarvan één exclusief voor klinisch onderzoek). De dienst omvat voorts een radiofarmacie (volgens de GMP-kwaliteitsnormen) voor de productie van radiotracers voor diagnostisch en therapeutisch gebruik (moleculaire beeldvorming, resp. tracers gemerkt met radionucliden die ioniserende en oncolytische partikels uitzenden). De vestiging van al deze diensten op eenzelfde platform, dicht bij elkaar, beoogt een perfecte onderlinge integratie van al deze verschillende diagnostische en therapeutische modaliteiten dankzij nauwe samenwerking tussen de diensten en de mogelijkheid om de patiënt van het ene naar het andere toestel over te brengen, conform de steeds meer gepersonaliseerde aanpak van de geneeskunde.

Het Jules Bordet Instituut, geïntegreerd referentiecentrum in de strijd tegen kanker, verwelkomt u vanaf november 2021 op de ULB-site in Anderlecht.

New Bordet New Bordet New Bordet New Bordet

 Photo's door Marc Detiffe
© Marc Detiffe (detiffe.com)

Meer info : Een nieuwe gebouw voor het Jules Bordet Insituut