Overslaan en naar de inhoud gaan

De dienst Pathologische Anatomie van het Jules Bordet Instituut verwerft een ‘next generation’ blade scanner

14/10/2022

De dienst Pathologische Anatomie van het Jules Bordet Instituut verwerft een ‘next generation’ blade scanner

Dankzij de Association Jules Bordet die een financiering van meer dan 105.000 euro aanbood, kon de dienst Pathologische Anatomie van het Instituut onlangs een state-of-the-art pathology blade scanner aankopen.
Deze nieuwste aanwinst versterkt het platform voor digitale pathologie van de dienst die zich blijft toeleggen op zijn drievoudige missie van zorg, onderzoek en innovatie ten gunste van de patiënt.

Scanner à lames

Tal van mogelijke toepassingen
Dit technologisch wonder biedt tal van mogelijkheden: uitvoeren van metingen op dia’s (tumorweefsel, fibrose, angiogenese, respons op behandeling), annotaties, opbouwen van beeldbibliotheken voor de opleiding van jonge pathologen, studenten, … Het beeldmateriaal kan ook via het internet worden gedeeld voor gelijktijdige analyse door meerdere experts.

De scanner zit boordevol spitstechnologie en biedt diverse mogelijkheden voor beeldverwerking en kwalitatieve en kwantitatieve analyse om diagnoses te verfijnen en te verbeteren. De scanner is complementair met de ‘next generation’ technieken zoals ruimtelijke transcriptomie die de genexpressie meet en deze expressie in een specifieke cel kan lokaliseren.

Dankzij deze scanner zullen in de dienst in samenwerking met onderzoeksteams tal van lopende of toekomstige onderzoeksprojecten met digitale pathologie en artificiële intelligentie kunnen worden uitgevoerd. “Een uitrusting als deze is veelbelovend wat betreft ons specifieke doel om het onderzoek steeds meer te verfijnen om kanker te verslaan”, stelt dr. Ligia Craciun.

Het Jules Bordet Instituut en de NanoZoomer
Deze scanner, een NanoZoomer S360®, is een realisatie van Hamamatsu. Hij is de nieuwste in hun reeks van NanoZoomer blade scanners.

Blade scanning is voor de verdere ontwikkeling van onze activiteiten en in een tijdperk van informatisering van verwerking van biodata een onmisbare tool geworden met het oog op analyse van biologische weefsels en diagnosticering.

De NanoZoomer maakt het mogelijk diverse types van objectglaasjes te digitaliseren, zoals HE-kleuring (tumormorfologie), immunohistochemie (biomarkers) of cytologie (fijne naaldpuncties). “Het is vrij revolutionair te weten dat we samen, tegelijk, op afstand, naar eenzelfde microscoopglaasje kunnen kijken, zonder microscoop: delen en bespreken, vergelijken met beelden uit een beeldbibliotheek, en dat allemaal gewoon op een computerscherm”, vervolgt dr. Craciun.

De scanner legt beelden driedimensionaal vast, volgens 3 assen (x, y en z), vertaald in digitale reproducties van de optische inhoud van een histologisch glasplaatje. De clichés worden vervolgens gecompileerd tot een virtueel beeld van zeer hoge definitie op een computerbeeldscherm. De lezing vindt plaats via een kijksoftware die de functies van een microscoop nabootst.

De kleurcamera biedt een zeer snelle beeldsamenstelling met hoge resolutie en een brede beeldhoek. Troeven zijn de razendsnelle scanning en de uitmuntende beeldkwaliteit. Dankzij het continue inladen van 360 slides bij een scantijd van 30 seconden is de NanoZoomer S360 de snelste blade scanner op de markt, met een verwerkingssnelheid van 82 slides/uur. Het is ook mogelijk Z-beelden te verkrijgen over de volledige scanningzone van de slides. De beeldverwerving in Z-stack is parametreerbaar door de gebruiker (aantal lagen boven en onder het focusvlak, afstand tussen de lagen).

De gedigitaliseerde slides zijn gemakkelijk en snel visualiseerbaar via de ‘viewer’, en bovendien gemakkelijk te analyseren met behulp van de analysesoftware.