Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Jules Bordet Instituut kiest voor state-of-the-art radiotherapie

Persbericht (29/01/2020) 

Het Jules Bordet Instituut kiest voor state-of-the-art radiotherapie: behandelingen worden nog nauwkeuriger en performanter !

radiotherapyBrussel, 29 januari 2020 - Het Jules Bordet Instituut, het referentiecentrum in de strijd tegen kanker, heeft met de firma Elekta een openbare aanbesteding van 22 miljoen euro afgesloten voor nieuwe, ultramoderne radiotherapie-uitrusting. De aankopen, mogelijk gemaakt dankzij de steun van de ‘Vrienden van het Bordet Instituut’, effenen het pad voor de nakende verhuizing van het Instituut naar een nieuw ziekenhuis, ‘New Bordet’, op de campus van Anderlecht.

Een accelerator, gekoppeld aan een MRI (MRI-LINAC): een primeur voor België
De dienst Radiotherapie van het Jules Bordet Instituut mag straks aan de slag met de MRI-LINAC Elekta Unity. Dit staaltje van spitstechnologie koppelt zeer precieze beeldvorming op basis van magnetische resonantie (MRI van 1.5 Tesla) aan tumorbehandeling via adaptatieve bestraling met lineaire accelerator (LINAC). Het Jules Bordet Instituut zal als eerste centrum in België over deze technologie beschikken. De MRI-LINAC-technologie is revolutionair: zij levert namelijk zeer complete biologische informatie en maakt het mogelijk de tumoren aan te pakken met uiterste precisie, zelfs binnen weefsels waar de contrasten tussen gezonde en tumoromgeving soms moeilijk te onderscheiden zijn.
Dankzij de parameters van de sturing met geïntegreerde beeldvorming wordt de voorziene behandeling geverifieerd voor aflevering, terwijl de patiënt al behandelingsklaar is. Bij beweging of wijziging in de omgeving herberekent het systeem realtime de parameters voor de te leveren dosis aan de beoogde volumes. We noemen dit ‘direct adaptatieve’ radiotherapie. Deze onvergelijkbare berekeningsprecisie maakt het mogelijk de tumorcellen zeer nauwkeurig te lokaliseren en met een optimale dosis te bestralen, en daarbij de omliggende gezonde weefsels beter te sparen. Voor de patiënt betekent deze behandeling, die dankzij de realtime berekeningen uiterst gepersonaliseerd is, een beperking van de toxiciteitsrisico’s en van de behandelingssessies. Deze aanschaf van formaat, mogelijk gemaakt dankzij de steun van de ‘Vrienden van het Bordet Instituut’, opent nieuwe horizonten op het domein van het kankeronderzoek. Een voorbeeld hiervan is de grondige studie van de associatie van de stereotaxische behandelingen in combinatie met immuuntherapie.

Twee nieuwe lineaire accelerators en de upgrade van twee huidige accelerators
Het Jules Bordet Instituut verwelkomt naast deze revolutionaire technologie ook twee lineaire accelerators van de nieuwste generatie. In het kader van de kankerbehandeling via radiotherapie is de lineaire accelerator de uitrusting die de tumorbestraling mogelijk maakt. Dankzij de aanschaf van deze nieuwe uitrustingen, naast de upgrade van twee reeds aanwezige lineaire accelerators, zullen meer patiënten met meer nauwkeurigheid behandeld kunnen worden dankzij de meest performante technologieën op de markt. Bovendien zullen alle acceleratoren onderling verbonden worden zodat patiënten indien nodig (onderhoud) van de ene naar de andere machine kunnen verhuizen.

Op weg naar het nieuwe Jules Bordet Instituut met een dienst Radiotherapie op topniveau
De twee nieuwe lineaire accelerators en de twee geüpgradede toestellen worden nu toegevoegd aan het Gamma Knife (Erasmus-ziekenhuis) en de intra-operatoire accelerator die al aanwezig is in het Jules Bordet Instituut. De MRI-LINAC zal in de loop van 2021 naar het nieuwe gebouw verhuizen, maar de patiënten kunnen zeer binnenkort al profiteren van de technologische voordelen dankzij de nieuwe softwareoplossingen voor uiterst nauwkeurige parametrering en berekening die met de nieuwe uitrusting worden verkregen. Al deze nichetechnologieën effenen het terrein voor de komende verhuizing van het Jules Bordet Instituut naar de campus in Anderlecht. Het referentiecentrum voor de strijd tegen kanker blijft onverminderd ervoor ijveren om patiënten spitstechnologische uitrustingen en de meest nauwkeurige en performante kankerbehandelingen aan te bieden.

  • Perscontact (Jules Bordet Instituut)