Het Laboratorium voor experimentele hematologie (HEMEXP) is een platform gewijd aan het omzetten van nieuwe celtherapieën in betrouwbare en effectieve behandelingen om de overlevingskans van kankerpatiënten te verbeteren door middel van innovatieve benaderingen. De werking van de eenheid gaat vooraf aan en is nauw verweven met de aferese-eenheid en ook met de verderop in het proces gelegen klinische transplantatieafdeling. Ze werkt ook samen met translationele onderzoekseenheden om nieuwe celproducten voor klinisch gebruik te ontwikkelen. Wij bieden aan het Instituut de expertise die onmisbaar is voor de implementatie en ontwikkeling van celimmuuntherapie.
Het platform voor celtherapie is een entiteit die voldoet aan de GMP-normen voor het verzamelen, bewerken (inclusief de selectie, expansie, invriezing, enz. van cellen), controleren, opslaan en afleveren van verschillende soorten cellen, waaronder hematopoëtische stamcellen, mesenchymale cellen, lymfocyten en dendritische cellen. Het omvat 3 door het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) geaccrediteerde banken: de hematopoëtische stamcelbank, de celbank voor therapeutische doeleinden die sinds 2009 is geaccrediteerd in het inspectieprogramma (the Joint Accreditation Committee of the ISCT and EBMT of JACIE) en de ULB navelstrengbloedbank, geaccrediteerd door het Amerikaanse agentschap FACT (Foundation for Accreditation of Cellular Therapy). Onze accreditaties staan garant voor werk dat voldoet aan hoge kwaliteitsnormen en stellen ons tevens in staat om de kwaliteit binnen de verschillende teams die betrokken zijn bij de uitvoering van hematopoëtische transplantaties en bij celtherapie in het algemeen, voortdurend te verbeteren.
Onze expertise heeft ons ook in staat gesteld om nauw samen te werken met kleine biotechnologiebedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van innovatieve therapieën. Wij bieden hen de mogelijkheid een beroep te doen op professionele diensten, gaande van toegang tot een geaccrediteerde celtherapie-eenheid om hun klinische onderzoeken uit te voeren tot consultancydiensten voor het optimaliseren van nieuwe producten.
Gezien de groei van immuuntherapie heeft het Instituut bovendien ook besloten om in haar nieuwe gebouwen van New Bordet te investeren in een grote eenheid die conform de GMP-normen is. De nieuwe eenheid moet ons in staat stellen om de uitdaging van de nieuwe celimmuuntherapieën aan te gaan en niet alleen tegemoet te komen aan de behoeften van het Instituut, maar ook aan die van zijn potentiële academische en particuliere medewerkers.
De eenheid celtherapie beheert:
De navelstrengbloedbank:
De navelstrengbloedbank bevat meer dan 1000 gecryopreserveerde navelstrengen bestemd voor allogene transplantaties naargelang van de aanvragen door registers. Onze bank is verbonden met een netwerk van verschillende internationale registers en ons navelstrengbloed is beschikbaar voor alle Belgische of buitenlandse patiënten die het nodig hebben. Navelstrengbloed wordt sinds 1989 gebruikt voor beenmergtransplantaties. De bevoorrading van de bank is afhankelijk van onze nauwe samenwerking met de kraamklinieken die geaccrediteerd zijn voor de donatie van navelstrengbloed en de generositeit van de ouders die met deze donatie akkoord gaan. De donatie gebeurt anoniem. De gynaecoloog verzamelt het navelstrengbloed onmiddellijk na de geboorte van de baby, van zodra de navelstreng is doorgeknipt. De afname is onschadelijk voor zowel de baby als de moeder. Het verzamelde navelstrengbloed wordt ingevroren en bewaard tot er een transplantatieaanvraag komt voor een patiënt.
De hematopoëtische stamcelbank:
De bank bewaart ongeveer 2000 transplantaten voor patiënten die op een dag mogelijk een autotransplantatie nodig zullen hebben in het kader van hun verzorging. Dit zijn voornamelijk patiënten met lymfomen en myelomen.
De bank bewaart de transplantaten voor het gehele IRIS-ULB-netwerk. In de meeste gevallen ondergaan de patiënten van wie de hematopoëtische stamcellen werden ingezameld, een transplantatie binnen het jaar van afname.
Bij allogene transplantaten van een familiale donor of van een donor uit het register gaan de cellen via de bank, maar worden ze rechtstreeks gebruikt, en alleen de overtollige cellen worden ingevroren voor mogelijk later gebruik bij dezelfde patiënt. Dit kan gedurende meerdere jaren zijn, tot de ontvanger overlijdt. Om de barrière van onvolledige compatibiliteit (50% compatibiliteit) te kunnen overwinnen maakt de celtherapie-eenheid in het geval van semi-compatibele (haplo-identieke) transplantaten, gebruik van lymfocytaire depletiestrategieën om het optreden van transplantaat-versus-gastheerziekte te voorkomen (graft versus host disease: GVHD).
De celbank met therapeutische doeleinden:
Meer recent wordt de therapeutische celbank geconfronteerd met de nieuwe uitdaging van de immuuntherapie. De bank is geaccrediteerd voor de voorbereiding en opslag van mesenchymale cellen en dendritische cellen voor de productie van antitumor "vaccins" en specifieke lymfocyten antigenen (antiviraal of antitumor). In deze context neemt het Instituut Jules Bordet deel aan het klinische onderzoek van het NKR-2 kandidaatproduct, een immuuntherapiecel ontwikkeld door een Belgisch biotechnologiebedrijf.
Celtherapie is een behandelingsstrategie die gebruik maakt van cellen om de biologische activiteit van een beschadigd weefsel of orgaan te vervangen, te herstellen of aan te passen. We spreken van celimmuuntherapie wanneer bij deze behandeling gebruikt wordt gemaakt van de cellen van het immuunsysteem (vooral lymfocyten) als therapeutisch wapen. Dit kunnen autologe lymfocyten (afkomstig van de patiënt zelf) zijn, die vooraf in het laboratorium moeten worden geactiveerd of aangepast, of allogene lymfocyten (afkomstig van een donor).
Ons immuunsysteem elimineert elke dag kankercellen en voorkomt zo dat ze zich ontwikkelen tot tumoren. Maar door allerlei, voorlopig nog onbekende, oorzaken slaagt het immuunsysteem er op een bepaald ogenblik niet meer in om deze taak uit voeren waardoor de kankercellen zich kunnen vermenigvuldigen. Na conventionele behandelingen is ons immuunsysteem vaak niet meer in staat om residuele kankercellen die aan chemotherapie en/of radiotherapie ontsnapt zijn, te elimineren. Er kan een evenwicht ontstaan tussen kanker- en immuuncellen, wat resulteert in een klinische remissie van enkele maanden of jaren. Als dit evenwicht breekt, treedt er een klinische terugval op. Het hoge terugvalpercentage bij kanker toont aan dat het immuunsysteem heel vaak niet doeltreffend is bij de definitieve controle van residuele kankercellen. In deze context heeft celimmuuntherapie tot doel de immuunrespons tegen kanker te versterken en zo de definitieve uitroeiing van de ziekte te bereiken.
Het is mogelijk om enkel immuuntherapie te gebruiken bij de bestrijding van bepaalde kankers, maar in de meeste gevallen lijkt het erop dat de werkzaamheid beter is wanneer het wordt gecombineerd met andere behandelingstypes.
Ons team biedt medische en paramedische opleidingen aan, specifiek voor GMP-technieken voor celproducten, voor stagiairs die een tijdje op de eenheid willen doorbrengen.
Onderzoeksprojecten
Project 1
CAR-T cell therapy implementation
- Projectleider : Philippe Lewalle
- Samenwerkingen : Celyad - Orgenesis
Project 2
A PHASE 1/2 STUDY TO EVALUATE THE SAFETY AND EFFICACY OF A SINGLE DOSE OF AUTOLOGOUS CRISPR-CAS9 MODIFIED CD34+ HUMAN HEMATOPOIETIC STEM AND PROGENITOR CELLS (CTX001) IN SUBJECTS WITH SEVERE SICKLE CELL DISEASE
- Projectleider : Philippe Lewalle
- Samenwerkingen : CRISPR Therapeutics
Ons team
Hoofd van de dienst hematologie
- Prof. Nathalie Meuleman
Directeur van de eenheid celtherapie en bankbeheerder
- Prof. Philippe Lewalle
Wetenschappelijk directeur van de eenheid celtherapie
- Redouane Rouas
Kwaliteitsbewaker van de eenheid celtherapie
- Aurélie Timmermans
- Sfia Bourdji
Technici van de eenheid celtherapie
- Marie-José Concepcion Caballero
- Christine Dorval
- Pierrick Luystermans
- Triantafillia Stamopulos
- Sarah Cela
Secretariaat
Vanessa Vanpevenage
10/02/2022
Wetenschapelijke artikelen
Linking clinical and population-based data in older patients with cancer in Belgium: Feasibility and clinical outcomes.
Auteurs : Depoorter V, Vanschoenbeek K, Decoster L, De Schutter H, Debruyne PR, De Groof I, Bron D, Cornélis F, Luce S, Focan C, Verschaeve V, Debugne G, Langenaeken C, Van den Bulck H, Goeminne JC, Teurfs W, Jerusalem G, Schrijvers D, Petit B, Rasschaert M, Praet JP, Vandenborre K, Milisen K, Flamaing J, Kenis C, Verdoodt F, Wildiers H
Jaar : 2023
Journal : J Geriatr Oncol
Pagina's : 101428
Potential of Mesenchymal Stromal Cell-Derived Extracellular Vesicles as Natural Nanocarriers: Concise Review.
Auteurs : Draguet F, Bouland C, Dubois N, Bron D, Meuleman N, Stamatopoulos B, Lagneaux L
Jaar : 2023
Journal : Pharmaceutics
Volume : 15
Brentuximab Vedotin and Pembrolizumab Combination in Patients with Relapsed/Refractory Hodgkin Lymphoma: A Single-Centre Retrospective Analysis.
Auteurs : Massaro F, Meuleman N, Bron D, Vercruyssen M, Maerevoet M
Jaar : 2022
Journal : Cancers (Basel)
Volume : 14
The Association between Patient Characteristics and the Efficacy and Safety of Selinexor in Diffuse Large B-Cell Lymphoma in the SADAL Study.
Auteurs : Zijlstra JM, Follows G, Casasnovas RO, Vermaat JSP, Kalakonda N, Choquet S, Hill B, Thieblemont C, Cavallo F, Cruz F, Kuruvilla J, Hamad N, Jaeger U, Caimi P, Gurion R, Warzocha K, Bakhshi S, Sancho JM, Schuster M, Egyed M, Offner F, Vassilakopoulos TP, Samal P, Ku M, Xu J, Corona K, Chamoun K, Shah J, Canales M, Maerevoet M
Jaar : 2022
Journal : Cancers (Basel)
Volume : 14
New Perspectives in Treating Acute Myeloid Leukemia: Driving towards a Patient-Tailored Strategy.
Auteurs : Andreozzi F, Massaro F, Wittnebel S, Spilleboudt C, Lewalle P, Salaroli A
Jaar : 2022
Journal : Int J Mol Sci
Volume : 23