Overslaan en naar de inhoud gaan

Wintervirussen: ga niet meteen naar de spoed!

Persbericht
Diensten van het Verenigd College - Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie & GIBBIS
19 januari 2023

Wintervirussen: ga niet meteen naar de spoed!

Ook al heeft de griep waarschijnlijk zijn piek bereikt, zijn COVID-19 en het respiratoir syncytieel virus nog steeds in omloop en de Brusselse ziekenhuizen die al enkele weken onder grote druk staan, blijven onder druk. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn 349 van de 7.230 ziekenhuisbedden niet beschikbaar wegens een gebrek aan personeel. GIBBIS (de federatie van de Brusselse gezondheidszorginstellingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie) roepen de bevolking gezamenlijk op om op een verantwoorde manier een beroep te doen op de spoeddiensten van de ziekenhuizen.

Nu die virussen tegelijk de ronde doen, vragen GIBBIS en de GGC de Brusselaars om niet meteen naar de spoeddiensten van de ziekenhuizen te gaan bij lichte symptomen (loopneus, keelpijn, spierpijn, lichte koorts, enz.) als ze geen andere gezondheidsproblemen hebben.

"Ga bij dit type symptomen niet meteen naar de spoeddienst van een ziekenhuis. Doe dat enkel bij noodgevallen of verontrustende symptomen. De spoeddiensten van de ziekenhuizen zijn voorbehouden voor de meest ernstige gevallen en levensbedreigende noodsituaties. Om goed te kunnen functioneren, moeten zij zich kunnen concentreren op de meest hulpbehoevenden," aldus Dieter Goemaere, directeur Algemene Ziekenhuizen bij GIBBIS.

Als u die symptomen hebt en geen andere gezondheidsproblemen ervaart, hoeft u niet ongerust te zijn. In de meeste gevallen verdwijnen uw symptomen na een paar dagen. Bel zeker uw huisarts als u zich zorgen maakt. Bovendien kan uw apotheker u helpen de juiste geneesmiddelen te vinden om uw symptomen te verlichten.

Hier zijn enkele tips:
• Rust eerst en vooral goed uit en zorg ervoor dat u het warm hebt en voldoende drinkt.
• Zonder u af tot de symptomen voorbij zijn, ongeacht of u COVID-19, de griep of een andere luchtweginfectie hebt.
• Doe een zelftest voor COVID-19.
• Bescherm uw meest kwetsbare naasten: zonder u af wanneer het kan of draag een mondmasker en verlucht regelmatig gemeenschappelijke leefruimten, zowel bij een positieve als bij een negatieve COVID-19-test.
• Bescherm de anderen wanneer u zich verplaatst door een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en in niet-verluchte, afgesloten ruimten.

Bel uw huisarts als uw symptomen na een paar dagen aanhouden of verergeren of als u zich onwel voelt.

Laten we in ieder geval niet vergeten dat onze zorgverleners het beste van zichzelf geven en er zijn om ons te helpen. Daarom moeten we respectvol met hen omgaan en hen op onze beurt helpen door hun werkomstandigheden te verbeteren.

Meer informatie/aanvragen voor interviews:
GGC: France Dammel, woordvoerder: 0494/50.88.98
GIBBIS: Dieter Goemaere, directeur Algemene Ziekenhuizen: 0477/24.91.61

  • Over de GGC: De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) speelt een cruciale rol in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op het gebied van gezondheid en bijstand aan personen. De administratie van de GGC is bevoegd voor personen (de Brusselaars en iedereen die in Brussel gebruikmaakt van de diensten van instellingen voor gezondheid en bijstand aan personen) en voor meer dan driehonderd tweetalige instellingen en diensten (ziekenhuizen, OCMW’s, diensten voor zorg en opvang, enz.) in die sectoren.
     
  • Over GIBBIS: GIBBIS (www.gibbis.be) is de pluralistische werkgeverskoepel van de openbare en private social profit gezondheidsinstellingen van Brussel. Ze vertegenwoordigt meer dan 33.000 werknemers, meer dan 11.000 bedden en plaatsen in 68 instellingen (voornamelijk ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, rustoorden en andere innovatieve zorgvormen), verspreid over meer dan 80 sites gelegen in de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.