Movember: een campagne voor de gezondheid van mannen
Persbericht (31/10/2024)
In november doet Bordet er nog een schepje bovenop! De H.U.B-verzorgingsteams lanceren deze sensibiliseringscampagne om typisch mannelijke kankers bespreekbaar te maken.
Mannen zwijgen liever over hun fysieke of mentale gezondheid: dat heeft te maken met angst om hun mannelijkheid te verliezen en schaamte om erover te praten. Toch kunnen ook zij in de loop van hun leven met kanker te maken krijgen. Daarom is het essentieel het taboe rond de ziekte overboord te gooien, want hoe vroeger de kanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op herstel. In het Jules Bordet Instituut (dat deel uitmaakt van het H.U.B - Academisch Ziekenhuis Brussel) geldt voor elke patiënt een globale en individuele benadering, van preventie tot behandeling, op maat van zijn pathologie. De levenskwaliteit van de patiënt wordt maximaal gevrijwaard dankzij de expertise van onze teams in combinatie met ultramoderne apparatuur.
Prostaatkanker
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen, met in België jaarlijks ruim 12.500 nieuwe gevallen. De belangrijkste predispositiefactor is de leeftijd; ook familiale voorgeschiedenis en etnische afkomst zijn factoren waaraan niet te verhelpen valt. Er bestaat overigens geen aanbevolen preventiemaatregel, hoewel gezonde en evenwichtige voeding beschermend lijkt te zijn. Bij mannen zonder bijzonder risico wordt een gerichte opsporing voorgesteld vanaf 50 jaar; deze omvat in de eerste plaats een meting van het PSA-gehalte (prostaat-specifiek antigeen) in het bloed, in combinatie met een rectale ‘toucher’. Afhankelijk van dit gehalte, de snelheid waarmee het PSA en/of het prostaatvolume evolueert over twee metingen, kan de uroloog na een MRI-scan (beeldvorming met magnetische resonantie) bij anomalie eventueel besluiten tot een biopsie.
Het H.U.B beschikt over meerdere hoogtechnologische tools voor een zeer specifieke aanpak:
De gerichte biopsie via het perineum, waarbij met behulp van 3D-echografie en MRI-scan meerdere prostaatdeeltjes met een naald worden weggenomen. Het H.U.B is een van de weinige ziekenhuizen die deze techniek hanteren onder plaatselijke verdoving.
De PET/MRI is een hybride beeldvormingstechniek die tomografie met positon-emissie (PET) combineert met MRI voor uiterste precisie bij de biopsie.
De PSMA PET-scan is een metabole beeldvorming die – veel nauwkeuriger dan met klassieke beeldvorming – de laesies vanwege prostaatkanker visualiseert.
De HIFU-Focal-One® (High Intensity Focused Ultrasound) voor gerobotiseerde en gerichte ablatieve behandeling van kleine, niet-agressieve prostaattumoren zodat de klier grotendeels gespaard blijft. Het H.U.B beschikt als enige centrum in België over dit toestel.
De MRI-Linac is een bestralingstoestel dat bij bepaalde prostaatkankers een zeer korte curatieve gerichte behandeling kan leveren waarbij de toxiciteit significant wordt beperkt. Zeer weinig Belgische centra beschikken over dit toestel.
Teelbalkanker
Teelbalkanker komt veel minder voor: in België worden elk jaar minder dan 500 diagnoses gesteld. Deze kanker treft daarentegen vooral jongere mannen. Familiale antecedenten en cryptorchisme (waarbij de teelbal niet in de balzak is ingedaald) zijn risicofactoren. Ook cannabisverslaving lijkt een risicofactor voor teelbalkanker te kunnen zijn. Regelmatig zelfonderzoek is een uitstekende manier om tijdig een afwijking te detecteren. De genezingskans stijgt ook hier naarmate de diagnose vroeger wordt gesteld. De overlevingskans wordt op 99% geraamd bij een vroege diagnose en een multidisciplinaire behandeling in een referentiecentrum.
Blaaskanker
Op Europese schaal is blaaskanker de 5e kanker bij de man. Roken is hier de voornaamste risicofactor. De aanwezigheid van bloed in de urine, een abnormaal frequente plasdrang en pijnlijke blaascontracties zijn symptomen die absoluut aandacht vragen. Zodra zich een van deze alarmsignalen manifesteert, is onderzoek meer dan raadzaam om snel te kunnen overgaan tot behandeling van de ziekte. Bij deze kankers wordt de diagnose in 70% van de gevallen in een vroeg stadium (niet-spierinvasief) gesteld, zodat ze kunnen worden behandeld met inspuitingen in de blaas (chemotherapie of vaccinatie met BCG, bacillus Calmette-Guérin). Bij tumorvormen die tot in de blaasspier zijn doorgedrongen, is de volledige wegname van de blaas of een behandeling met radiotherapie en chemotherapie noodzakelijk.
Peniskanker
Peniskanker komt uiterst zelden voor maar is agressief, met in België gemiddeld 120 nieuwe gevallen per jaar. Chirurgie is vrijwel de enige doeltreffende therapeutische oplossing. Onze experts ontwikkelen in het Jules Bordet Instituut minder radicale chirurgietechnieken in combinatie met reconstructie van de klassieke anatomie, evenals minder invasieve technieken zoals biopsie van de sentinelklier en gerobotiseerde inguïnale curage. Hiermee zijn we uniek in België.
Nierkanker
Nierkanker treft dubbel zoveel mannen als vrouwen. Net zoals bij blaaskanker zijn de alarmerende symptomen vaak bloed in de urine, maar ook pijn ter hoogte van de nieren of een tastbare massa. Deze symptomen blijven nochtans zeldzaam. Nierkanker wordt vaak ontdekt tijdens een radiologisch onderzoek om een andere reden. In heel wat gevallen is hierdoor een meer vrijwarende behandeling mogelijk.
- PERSCONTACTEN
- Gabrielle Vanhoudenhove (Persvoorlichter)
- E-mail : g.vanhoudenhove@hubruxelles.be + communication@hubruxelles.be
- Tel : +32 (0)2 555 83 95
- Louis Dijon (Persvoorlichter)
- Email : louis.dijon@hubruxelles.be
- GSM : +32 (0)478 83 06 49
- Gabrielle Vanhoudenhove (Persvoorlichter)