Overslaan en naar de inhoud gaan

Young Physician Award Jean Klastersky

09/12/2019

Prof. Jean Klastersky verleent zijn naam aan een Award die het onderzoek rond ondersteunende zorg aanmoedigt

Jean KlasterskyOp 6 december 2019 werd voor het eerst de 'Young Physician Award Jean Klastersky' uitgereikt. Dat gebeurde in Parijs, tijdens het 9e 'Cancer Toxicity Management'-congres onder bescherming van de MASCC (Multinational Association of Supportive Care in Cancer) en de AFSOS (Association Francophone des Soins Oncologiques de Support). Deze onderscheiding, die de zin voor innovatie en onderzoek in ondersteunende zorg moet aanmoedigen, draagt de naam van een pionier in de ontwikkeling van dit domein: professor Jean Klastersky die van 1977 tot 2005 diensthoofd Geneeskunde was in het Jules Bordet Instituut, en die nog altijd actief is in diverse organisaties op het domein van medische oncologie en ondersteunende zorg.  

Aanmoediging voor onderzoek rond ondersteunende zorg
Op 6 december 2019 werd de eerste Young Physician Award Jean Klastersky overhandigd aan een jonge arts die zich toelegt op de behandeling van kankerpatiënten. De prijs bestaat uit een financiële dotatie van 2.000 euro en een inschrijving voor het volgende MASCC-congres. "De geneeskunde en de oncologie evolueren razendsnel. Precies daarom is de voortzetting van onderzoek zo belangrijk. Alle recent ontdekte nieuwe therapeutische modaliteiten – bijv. immunotherapie – omvatten nieuwe toxiciteiten die we moeten begrijpen en leren beheersen. Ondersteunende zorg is een vakgebied dat zich zal blijven ontwikkelen en diversifiëren. Deze prijs is daarom een uitstekend initiatief om de zin voor innovatie aan te moedigen", stelt professor Klastersky.

Pionier in ondersteunende zorg voor medische oncologie
Prof. Jean Klastersky was van 1977 tot 2005 diensthoofd Geneeskunde in het Jules Bordet Instituut. Hij was ook professor aan de ULB (Université Libre de Bruxelles). Rond de eeuwwisseling legde hij zich vooral toe op de ondersteunde zorg: het geheel van zorgverlening ter verbetering van de levenskwaliteit van de patiënt die een oncologische behandeling ondergaat. Oorspronkelijk legde dit vakgebied zich vooral toe op fysieke problemen (infecties, pijn, …), maar geleidelijk werden ook de psychologische en sociale aspecten erin opgenomen. In die context richtte het Jules Bordet Instituut de "Eenheid voor ondersteunende zorgen" op, in samenwerking met de "Kliniek voor psycho-oncologie". Prof. Klastersky, een echte pionier wat de invoering en de ontwikkeling van de ondersteunende zorg aangaat, heeft ook bijgedragen tot de oprichting van de MASCC, waarvan hij overigens 10 jaar voorzitter was (van 1988 tot 1999). Vandaag telt de MASCC meer dan 5.000 internationale leden.  

Focus op de grote uitdagingen van morgen
De ondersteunende zorg in oncologie staat de komende jaren voor een vijftal grote uitdagingen:

  1. Een vergrijzende bevolking. De ondersteunende zorgverlening zal zich hieraan moeten aanpassen;
  2. De kostprijs van nieuwe medicatie en de toegang voor allen tot kwaliteitsgeneeskunde;
  3. De razendsnelle ontwikkeling van de therapeutische behandelingen. De medische opleiding moet absoluut en zonder enige vertraging mee-evolueren met de actualiteit;
  4. De toenemende autonomie van de patiënt, die een partner wordt in de zorgverlening;
  5. Een groeiende populatie van mensen die kanker overleven, maar die ook bijzondere behoeften hebben wat zorgverlening én psychosociale aspecten aangaat.