Overslaan en naar de inhoud gaan

Prix Fondation ARC Léopold Griffuel

Persbericht (06/04/2018)

Professor Martine Piccart ontvangt de prestigieuze Prix Fondation ARC Léopold Griffuel voor translationeel en klinisch onderzoek

6 april 2018 – De "Fondation ARC pour la recherche sur le cancer" heeft op 5 april haar 46e prestigieuze prijs Léopold Griffuel voor translationeel en klinisch onderzoek uitgereikt aan Professor Martine Piccart, Onderzoeksdirecteur van het Jules Bordet Instituut. Dit is een mooie erkenning voor het onderzoekswerk dat zij al meer dan 20 jaar verricht op het domein van de bestrijding van borstkanker.

Prof. Martine Piccart - Prix Fondation ARC Léopold Griffuel
Prof. Martine Piccart - Prix Fondation ARC Léopold Griffuel

De Prix Fondation ARC Léopold Griffuel
De "Fondation ARC pour la recherche sur le cancer" lanceerde in 1970 haar jaarlijkse "prix Fondation ARC Léopold-Griffuel". Deze award – intussen uitgegroeid tot een prestigieuze bekroning voor doorbraken in de oncologie – behoort tot de belangrijkste Europese prijzen op het domein van het kankeronderzoek. Hij wordt elk jaar uitgereikt aan een vorser met internationale faam die baanbrekend werk verricht in dit onderzoek.

Professor Martine Piccart: een loopbaan in dienst van de strijd tegen borstkanker
Professor Piccart is professor oncologie aan de ULB (Université Libre de Bruxelles) en onderzoeksdirecteur aan het Jules Bordet Instituut, het internationaal befaamde geïntegreerde kankercentrum in Brussel. Zij is medeoprichter (samen met prof. Aron Goldhirsch) en Voorzitter van de Breast International Group (BIG), het grootste netwerk ter wereld voor onderzoek dat mikt op versnelling en perfectionering van het gebruik van kankerbestrijdende behandelingen en diagnostische tools voor mannen en vrouwen die aan borstkanker lijden.

Het collaboratieve onderzoeksmodel van de BIG – dat de wereldwijde inspanningen van vele academische onderzoeksgroepen bundelt – resulteert in academisch leadership voor gerandomiseerde klinische proeven die door de industrie worden gesponsord. Sommige van deze proeven hebben het mogelijk gemaakt om snel nieuwe antikankermedicatie te registreren met een significante impact op de mortaliteit als gevolg van borstkanker. 

Professor Piccart is de initiatiefneemster van heel wat klinische proeven die binnen de BIG werden gerealiseerd en die tot belangrijke vooruitgang in de behandeling van borstkanker hebben geleid. Zij heeft een belangrijke faciliterende rol gespeeld in de samenwerking tussen internationale vorsers die aangesloten zijn bij diverse coöperatieve groepen in de hele wereld.

De samenwerkingsmodellen die bij deze proeven worden toegepast, garanderen een snelle deelname van een groot aantal patiënten, controle van de monsters die de universiteiten opslaan in hun biobanken, en respect voor de huidige kwaliteitsvereisten.

"Deze prijs vormt een zeer mooie erkenning voor al het onderzoekswerk dat professor Piccart al heeft verricht in haar loopbaan. Voor ons is het een uitgelezen aanleiding om haar van harte te danken en te feliciteren voor haar dienstverlening aan de wetenschap, de patiënten en het Jules Bordet Instituut", stelt Dokter Dominique de Valeriola, Algemeen Medisch Directeur van het Jules Bordet Instituut.

Bijgevoegd :

  • Foto van Professor Martine Piccart (Fondation ARC)

Perscontact  : 

  • Ariane van de Werve (Institut Jules Bordet)