Overslaan en naar de inhoud gaan

Werelddag zonder Tabak

Persbericht (28/05/2021) 

De gezondheidscrisis: een goede aanleiding om te stoppen met roken!
Op deze Werelddag zonder Tabak is ook COVID-19 volgens het Jules Bordet Instituut een goede aanleiding om te stoppen met roken.

journée sans tabacBrussel, 28 mei 2021 – Al meer dan een jaar ontwricht COVID-19 onze levens: niet alleen onze gezondheid maar ook onze sociale relaties, ons dagelijkse leven en onze manier van werken. En toch kan het coronavirus een positieve impact hebben voor de rokers. Deze gezondheidscrisis is immers een goed moment om ermee te stoppen! Martial Bodo, tabakoloog in het Jules Bordet Instituut, vertelt ons meer over de verbanden tussen tabak en COVID-19. Hij legt ook uit waarom deze crisis het juiste moment is om zich te ontdoen van deze verslaving.

“Rokers hebben minder kans om ernstige vormen van COVID te ontwikkelen”?? FOUT!!
Bij de uitbraak van de pandemie verspreidde zich het hardnekkige gerucht dat rokers dankzij nicotine beter beschermd zouden zijn tegen COVID-19.

Roken verzwakt echter de longcapaciteit en maakt de roker kwetsbaarder tegenover infecties van de ademhalingswegen in het algemeen. COVID-19 is een ziekte die vooral de longen en de luchtwegen aantast. Tabaksgebruik ondermijnt de vermogens van het organisme om zich te beschermen tegen ademhalingsaandoeningen zoals COVID-19. Tabaksgebruik veroorzaakt niet alleen ademhalingsproblemen maar ook ernstige problemen op het niveau van het hart, hart- en bloedvaten, bloedsomloop evenals een hele reeks kankers (longen, tong, keelholte, ...). Wie een gezond immuunsysteem heeft, beschikt ook over alle troeven om zich maximaal te verdedigen tegen COVID-19.

Er is tot vandaag geen enkel bewijs geleverd van mogelijke beschermende effecten van nicotine tegenover COVID-19. Nicotine – aanwezig in tabak maar ook in de elektronische sigaret met nicotineherlading – is een drug die tot verslaving leidt. Nicotinegebruik mag niet lichtvaardig weggewuifd worden.

Vergeet niet dat tabaksgebruik alleen al in België elk jaar tot ongeveer 17.000 sterfgevallen leidt: 47 per dag! Dan hebben we het nog niet over al die mensen die bij andere ernstige aandoeningen precies door hun tabaksgebruik een hoger sterfterisico ontwikkelen (comorbiditeit).

Deze bijzondere periode is geschikt om ermee te stoppen!
Deze periode van afzondering, isolatie en quarantaines kan een goede gelegenheid zijn om te stoppen met roken. COVID-19 heeft onze gezondheid immers op een verhoogje geplaatst. We zijn ons ervan bewust geworden dat die gezondheid een broos gegeven is, en dat we ervoor moeten zorgen. De maskerplicht is de norm geworden, om onszelf te beschermen. Het masker afzetten om te roken, ondergraaft het beschermende karakter.

“Deze periode brengt een gevoel van vrijheidsberoving mee. Maar zich bevrijden van de tabaksverslaving is eigenlijk een vorm van revanche: je vindt je vrijheid terug”, verduidelijkt Martial Bodo.

De coronacrisis heeft ons dagelijkse leven en ook onze routines en gewoontes totaal ontwricht: minder sociaal contact, minder verplaatsingen, veralgemeend telewerk. Deze veranderingen hebben ook invloed op het tabaksgebruik. Voor rokers die de routine hadden om op specifieke momenten te roken, kan dit de kans zijn om die sigaretten te laten vallen. We zijn ook vaker thuis. Door niet langer te roken, bevrijden we ook onze gezinsleden van passief meeroken.

Je kunt deze periode dus aangrijpen als een stimulans om nieuwe gewoonten aan te nemen, met gezondere routines.

Een professioneel team dat zich specifiek inzet voor de begeleiding van rokers.
Bij het Jules Bordet Instituut staat een team van tabakologen paraat voor nicotineverslaving en rookstopbegeleiding. De consultaties vinden plaats in de opsporingskliniek van het Instituut. Je hoeft zelfs geen patiënt van het ziekenhuis te zijn om een beroep te doen op deze dienst: wij zijn er voor iederéén, en het ziekenfonds betaalt de eerste 8 consultaties volledig terug. De consultaties verlopen in het Frans, het Engels of het Nederlands.

Raadpleeg de website van het Jules Bordet Instituut om meer te vernemen over de diensten van ons Centrum voor Hulp aan Rokers (CHR): https://www.bordet.be/nl/praktische-informatie.