Overslaan en naar de inhoud gaan

Juli, maand van sensibilisering rond sarcomen

Nieuws (30/06/2023) 

Juli, maand van sensibilisering rond sarcomen

In juli staat het sarcoom centraal in onze sensibiliseringsactiviteit

In de maand juli besteden wij extra aandacht aan sensibilisering rond sarcomen. Een sarcoom is een zeldzame tumor in weke weefsels en bot die in België jaarlijks ongeveer 600 mensen treft.

Het is een vaak miskende tumor. Daarom nodigen we iedereen uit om hem ‘zichtbaar’ te maken door de hele maand juli een geel lint te dragen.

Op 18 juli zal patiëntenvereniging CumCura ons team versterken om patiënten, hun naasten en personeelsleden te informeren en hun vragen te beantwoorden. Kom hen zeker even groeten!

Een sarcoom, wat is dat eigenlijk?
Het is een zeldzame tumor die in België jaarlijks gemiddeld 600 keer opduikt. Sarcomen ontwikkelen zich voornamelijk in weke weefsels en botten (spieren, pezen, ..), zonder onderscheid tussen volwassenen en kinderen. In de meeste nieuwe gevallen gaat het om sarcomen van weke weefsels.

Het typische symptoom van een sarcoom is het opduiken van een pijnloze massa die in volume toeneemt. Hoe vroeger het sarcoom wordt gediagnosticeerd, hoe groter de kansen op genezing.

Essentieel in de behandeling van sarcomen is de radicale chirurgische ingreep om de tumor te verwijderen. Na de chirurgische verwijdering is vaak een botreconstructie nodig via een bottransplantatie of een prothese. Weke weefsels worden gereconstrueerd met behulp van een spierlap. Naast chirurgie worden ook andere therapeutische middelen aangewend, zoals radiotherapie en – vrij uitzonderlijk – chemotherapie.

We hebben hier te maken met een extreem complex onderzoeksdomein gezien de zeldzaamheid én verscheidenheid van deze tumors. Voor de patiënten neemt de hoop op genezing nochtans toe dankzij bepaalde doorbraken zoals nieuwe doelgerichte therapieën of nieuwe digitale technologieën en 3D-printing.

Wegens de zeldzaamheid van deze tumor is het des te belangrijker dat patiënten worden behandeld in expertisecentra zoals het Jules Bordet Instituut en het HUDERF binnen het H.U.B. Dankzij een multidisciplinair team van chirurgen, radiotherapeuten, radiologen, oncologen, nucleair geneeskundigen, patholoog-anatomen, verpleegsters en fysiotherapeuten, mag de patiënt hier immers rekenen op een gepersonaliseerde behandeling en opvolging.