Overslaan en naar de inhoud gaan

Monitoring op afstand : voor een betere opvolging van kankerpatiëten

Perbericht (16/12/2022)

MONITORING OP AFSTAND: EEN NUTTIG INSTRUMENT VOOR EEN BETERE OPVOLGING VAN KANKERPATIËNTEN

Brussel, 16 december – Enkele zorgteams van het Jules Bordet Instituut en hun patiënten gebruiken sinds bijna 6 maanden een nieuwe oplossing voor monitoring op afstand: Resilience. Deze tool maakt een betere opvolging van symptomen en neveneffecten mogelijk. Met de implementering van deze digitale oplossing kunnen gezondheidszorgverleners de band met hun patiënten versterken en tegelijk ook hun levenskwaliteit en hun algemene overleven verbeteren. Dit is nogmaals een stap in de verbetering van de patiëntenzorg in het Jules Bordet Instituut, het referentiecentrum in de strijd tegen kanker dat samen met het Erasmusziekenhuis en het Kinderziekenhuis deel uitmaakt van het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel).

Resilience, een oplossing voor monitoring van kankerpatiënten op afstand
Patiënten die een orale kankertherapie volgen, worden vaak geconfronteerd met onaangename bijwerkingen of neveneffecten met een directe impact op hun levenskwaliteit. Wegens deze effecten zijn ze weleens geneigd hun behandeling te verminderen of te onderbreken. De Franse start-up Resilience heeft met het oog op deze problematiek een gelijknamige innovatieve oplossing ontwikkeld voor de patiënten en hun zorgverleners. Telemonitoring heeft een positief effect op patiënten die een kankerbehandeling volgen. Dat wordt onder meer bewezen door het CAPRI-onderzoek(1). Bij patiënten die behandeld worden met kankerbestrijdende middelen, wordt meer bepaald een vermindering met 9,6% van de toxiciteit en een vermindering van 1,62 ziekenhuisdagen per patiënt per jaar vastgesteld indien zij worden opgevolgd met een telemonitoringprogramma. Ook de verbetering van hun levenskwaliteit en van hun algemene overleven werd aangetoond.

Een tool om de symptomen beter te begrijpen en op te volgen
De Resilience-oplossing bestaat concreet uit een mobiele applicatie voor de patiënten en een telemonitoringtool voor de zorgverleners. De patiënt vult elke week via de app op zijn smartphone of op het internet een formulier in waarmee hij de bijwerkingen evalueert. De zorgteams van hun kant krijgen via hun monitoring-interface toegang tot de ingevulde vragenlijst en de eerdere evaluaties. Zo kunnen zij de evolutie van de symptomen volgen en worden ze meteen gealarmeerd als deze zorgwekkend zijn. Dankzij deze opvolging kan vroeger worden ingegrepen op bijwerkingen, zonder te wachten op de volgende medische consultatie. Mevrouw Vanhee is een patiënte van het Instituut. Zij gebruikt de Resilience-app en verduidelijkt: “Op zekere dag belde mijn verpleegkundige me, kort nadat ik mijn formulier had ingevuld. Ze vroeg me meer details over mijn symptomen en ze besliste daarop om me kine-sessies te laten voorschrijven die me zouden helpen in mijn pijnbeheersing. Zo’n opvolging is echt wel rustgevend.” De patiënten krijgen bovendien toegang tot een bibliotheek met artikels, video’s en podcasts, ontwikkeld door een dertigtal specialisten, én tot coachingprogramma’s om hun pijnen te begrijpen en te verzachten. Een beter inzicht in hun symptomen en bijwerkingen betekent voor patiënten een betere opvolging en dus ook een betere levenskwaliteit en minder recidiverisico.

Een hulpmiddel om het contact met patiënten te onderhouden
Het initiatief om Resilience in gebruik te nemen, kwam van dr. Polastro, oncoloog in het Jules Bordet Instituut. Het platform werd geïntegreerd in de tools die onze artsen en verpleegkundigen reeds gebruikten. De gegevens die we zo verzamelen, worden ook opgenomen in de patiëntendossiers, zodat hierin rekening wordt gehouden met alle resultaten. Deze digitale oplossing biedt voorts het voordeel dat het contact tussen de patiënt en het ziekenhuis voortdurend onderhouden blijft, wat een nauwere opvolging garandeert. Om die reden wordt deze tool momenteel enkel aangeboden aan de patiënten die starten met een kankerbehandeling via orale weg: dat type behandeling wordt immers zelfstandig uitgevoerd, zonder naar het ziekenhuis te moeten komen. Hierdoor verflauwt het contact tussen de patiënt en de zorgteams. Nathalie Leclercq, verpleegkundige die de oncologische zorg coördineert: “Deze oplossing is géén vervanging voor medische opvolging via consultaties, maar een extra middel om het patiëntencontact te onderhouden.” Sinds het Instituut is begonnen met het gebruik van Resilience, werden tot vandaag al meer dan 100 patiënten erin geïntegreerd.
Met deze nieuwe techniek vervolgt het Jules Bordet Instituut, geïntegreerd referentiecentrum voor de strijd tegen kanker, dat deel uitmaakt van het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B), zijn missie om patiënten de recentste innovaties inzake behandeling aan te bieden, met het oog op een betere opvolging en een betere levenskwaliteit.

(1) https://www.gustaveroussy.fr/fr/asco-2020-le-dispositif-capri-prouve-son-efficacite-clinique-pour-le-tele-suivi-personnalise-des

  • PERSCONTACTEN
    • Persverantwoordelijke : Alexandra Cazan
      • E-mail : alexandra.cazan@bordet.be + communication@hubruxelles.be
      • Tel : +32 (0)2 541 38 89
      • Mob : +32 (0) 493 16 74 79
         
    • Persvoorlichter : Gabrielle Vanhoudenhove
      • E-mail : gabrielle.vanhoudenhove@erasme.ulb.ac.be + communication@hubruxelles.be
      • Tel : +32 (0)2 555 83 95

OVER RESILIENCE
Resilience, een bedrijf met een missie, effent het pad naar een nieuwe manier om kanker te behandelen, namelijk langs digitale weg en met medische monitoring op afstand. Het bedrijf biedt een oplossing die de patiënt direct in verbinding brengt met de gezondheidszorgprofessionals.
Met behulp van zijn mobiele app begeleidt Resilience de patiënten via een individuele opvolging van symptomen evenals een bibliotheek vol betrouwbare inhoud, samengesteld door 30 specialisten met faam, en coachingprogramma’s die een beter inzicht schenken in de pijn die gepaard gaat met de behandelingen, teneinde deze te verzachten.
Resilience laat de zorgteams via een softwarepakket beschikken over een complete oplossing om de patiëntopvolging op afstand te verbeteren en de evolutie van hun gezondheidstoestand te analyseren. Deze module voor monitoring op afstand en hulp bij beslissingen op oncologisch domein is een medisch hulpmiddel van klasse IIa.
Resilience werd in februari 2021 opgericht door Céline Lazorthes en Jonathan Benhamou, als een spin-off van het Institut Gustave Roussy, het belangrijkste Europese centrum voor kankerbestrijding en op twee na grootste kankerziekenhuis ter wereld. Resilience wordt hierdoor geruggensteund door een wetenschappelijk comité met internationale faam.

OVER HET JULES BORDET INSTITUUT
Het Jules Bordet Instituut is een geïntegreerd, multidisciplinair centrum dat uniek is in België. Dit autonome ziekenhuis heeft zich volledig toegelegd op kankeraandoeningen.
Al 80 jaar biedt het Jules Bordet Instituut zijn patiënten het kruim van de diagnostische en therapeutische strategieën om kanker te voorkomen, te screenen en actief te bestrijden. Het Instituut streeft een drievoudige missie na: zorgverstrekking, onderzoek en onderwijs. Onze internationale reputatie lokt de grootste experts op het domein van kanker naar ons Instituut. Dankzij zijn innoverende spirit draagt het Jules Bordet Instituut actief bij tot de ontwikkeling en de ontdekking van nieuwe en belangrijke diagnose- en behandelingstechnieken, en dit om zijn patiënten zo snel mogelijk hiervan te kunnen laten profiteren.
In mei 2018 ontving het Jules Bordet Instituut voor de tweede keer de officiële accreditatie en certificatie van de OECI (Organisation of European Cancer Institutes) als "Comprehensive Cancer Centre" (geïntegreerd oncologiecentrum). Dit kwaliteitslabel is voorbehouden voor multidisciplinaire oncologische verzorgingsinstellingen die ook onderzoek en opleiding integreren. Het Jules Bordet Instituut is het enige Comprehensive Cancer Center met OECI-accreditatie in België.
Het Instituut opende op 28 november 2021 de deuren van zijn nieuwe gebouw op de ULB-campus in Anderlecht: 80.000 m², volledig gewijd aan een optimaal aanbod aan verzorging, onderzoek en opleiding op het domein van de oncologie, maar ook gericht op het welzijn van de patiënt. Het Instituut telt 250 ziekenhuisbedden naast 43 bedden in de dagkliniek.
Het Jules Bordet Instituut is samen met het Erasmusziekenhuis en het UKZKF verenigd in het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel). Deze academische ziekenhuisgroepering met internationale faam garandeert, met name dankzij nieuwe investeringen, voor iedereen toegankelijke verzorging van topkwaliteit, evenals uitmuntendheid in onderzoek en onderwijs.
www.bordet.be

OVER HET H.U.B
Het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel) verenigt het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het UKZKF (Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola). De Stad Brussel en de ULB (Université Libre de Bruxelles) namen het initiatief voor de oprichting, in 2021, van deze grote universitaire ziekenhuispool die voor iedereen toegankelijke en hoogkwalitatieve gezondheidszorg garandeert, naast uitmuntendheid in opleiding en onderzoek. Het H.U.B telt 1.420 ziekenhuisbedden en meer dan 6.000 personeelsleden, van wie 841 voltijdse artsen en 3.975 voltijdse niet-medici. Het H.U.B heeft als ambitie al zijn teams een verrijkende en aantrekkelijke werkomgeving aan te bieden, met mogelijkheden voor opleiding en loopbaanontwikkeling, met daarnaast de garantie van duurzaamheid en dus financiële leefbaarheid van het geheel.
www.hubruxelles.be