Overslaan en naar de inhoud gaan

3 onderzoekers van het Instituut Jules Bordet ontvangen de Bekales Prijs

11/09/2019

Drie onderzoekers van het Instituut Jules Bordet ontvangen de Bekales Prijs

Op 7 september kende de Fondation Bekales, onder de auspiciën van de Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde, de prijs "Leukemie" toe aan drie onderzoekers van het Laboratorium voor Klinische Celtherapie van het Instituut Jules Bordet, een referentiecentrum voor de strijd tegen kanker in België. Emerence Crompot, Laurence Lagneaux en Nathalie Meuleman werden onderscheiden voor hun belangrijke wetenschappelijke bijdragen op het gebied van leukemie.

Drie onderzoekers bekroond
Op 7 september ontvingen drie onderzoekers gezamenlijk de Bekales Prijs van de Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde:  Emerence Crompot, Doctor in de Biomedische Wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles, Laurence Lagneaux, FNRS Senior Researcher aan de Université Libre de Bruxelles en Nathalie Meuleman, Klinisch Directeur van de Dienst Hematologie van het Instituut Jules Bordet en Professor aan de Université Libre de Bruxelles. Alle drie maken ze deel uit van het Laboratorium voor Klinische Celtherapie van het Instituut Jules Bordet en voeren ze actief onderzoek uit naar chronische lymfatische leukemie.

Over chronische lymfatische leukemie (CLL)
Chronische lymfatische leukemie (CLL) is de meest voorkomende vorm van leukemie in de westerse wereld.  Onderzoek hiernaar is erg belangrijk omdat deze leukemie tot op heden niet kan worden genezen met conventionele behandelingen. Bovendien krijgen elk jaar krijgen meer dan 800 patiënten in België deze diagnose te horen. Aangetoond is dat leukemiecellen bestand zijn tegen de celdodende werking van chemotherapie omdat ze overlevingsboodschappen ontvangen van andere cellen uit hun micromilieu, onder meer via de extracellulaire blaasjes. Daarom is het van essentieel belang om beter te begrijpen hoe deze dialoog tussen de leukemiecellen en de cellen uit het micromilieu tot stand komt en kan leiden tot resistentie tegen de toegediende behandelingen en dus ook tegen celdood.

De Bekales Prijs
De Bekales Foundation ondersteunt het onderzoek door jaarlijks een prijs en kredieten toe te kennen aan onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden in de strijd tegen leukemie door hun wetenschappelijke bijdragen.  Deze prijs zal de winnaars in staat stellen hun onderzoek naar de impact van extracellulaire blaasjes uit het micromilieu op chronische lymfatische leukemiecellen binnen het Laboratorium voor Klinische Celtherapie voort te zetten.