Overslaan en naar de inhoud gaan

Geschiedenis van het Jules Bordet Instituut

Jules Bordet, pionier inzake kankeronderzoek

Sinds zijn oprichting in 1939 is het Jules Bordet Instituut zijn roeping als pionier in de strijd tegen kanker altijd trouw gebleven. Op dat vlak kruisen de wegen van patiënten en verzorgers elkaar, sterker nog: hun lot is met elkaar verbonden. Hieronder herhalen we – zonder aanspraak te maken op volledigheid – enkele sleuteldata uit de geschiedenis van het Jules Bordet Instituut, dat trots is op zijn verleden en tegelijk resoluut gericht is op de toekomst. 

Oprichting van het Jules Bordet Instituut

Vandaag blijft het Jules Bordet Instituut het enige monogespecialiseerde oncologische ziekenhuis in België.

Oprichting van de Europese Organisatie voor kankeronderzoek en -behandeling (EORTC) door prof. Tagnon

Vandaag bundelt het EORTC ongeveer 300 instellingen die samenwerken om de best mogelijke therapeutische strategieën te ontwikkelen tegen kanker. Het Jules Bordet Instituut blijft een van de actiefste centra van het EORTC. Het beschikt trouwens over een krachtige onderzoeksinfrastructuur (als CTSU) en ontwikkelde verschillende expertisenetwerken voor klinisch onderzoek (OncoDistinct bijvoorbeeld).

Opening van de eerste Opsporingskliniek in België

Vandaag is het Jules Bordet Instituut pionier inzake kankeropsporing in België. Het stelt daarbij de meest vernieuwende technieken en technologieën in dienst van algemene, vroegtijdige of persoonlijke kankerscreening.

Oprichting van de stichting ‘De Vrienden van het Bordet Instituut’

Dankzij de blijvende generositeit van de ‘Vrienden’ heeft het Jules Bordet Instituut zich altijd kunnen profileren als een van de belangrijkste antikankercentra ter wereld.

Prof. Nogaret sticht de eerste Borstkliniek in Europa

Met honderden nieuwe gevallen per jaar en een vijftigtal medici en paramedici blijft de Borstkliniek van het Jules Bordet Instituut de belangrijkste instelling in Brussel en Wallonië. De Borstkliniek is een pionier op het vlak van behandeling, zowel diagnostisch als therapeutisch.

 

Oprichting van de dienst oncopsychologie, een primeur in België

De dienst oncopsychologie bestaat uit artsen en psychologen die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van kankerpatiënten en hun naaste omgeving. Ze kunnen ook terecht bij steungroepen, zowel tijdens als na de behandeling.

Ontwikkeling van de schildwachtkliertechniek in de borstoncologie: een primeur in Europa

Vandaag wordt de schildwachtkliertechniek gebruikt bij verschillende types kanker: borstkanker, huidkanker, peniskanker enz.

Prof. Piccart richt de Breast International Group (BIG) op

Vandaag coördineert de BIG tal van klinische studies over borstkanker, op internationaal niveau.

Oprichting van de Eenheid voor translationeel kankeronderzoek (BCTL)

De BCTL ontwikkelde verschillende gensignaturen die de respons op de behandeling van sommige borstkankers kunnen voorspellen. Dat maakt het mogelijk om de therapeutische besluitvorming te verfijnen en een behandeling op maat uit te werken.

 

Eerste toepassingen van Herceptine

Neu+-kanker vertegenwoordigt een op de vijf borstkankers. Het Jules Bordet Instituut was zeer sterk betrokken bij de ontwikkeling van Herceptine, een geneesmiddel dat de behandeling van die agressieve tumor aanzienlijk heeft verbeterd.

Aankoop van Mobetron®

De Vrienden van het Bordet Instituut dragen bij tot de aanschaf van de Mobetron® aan, een toestel dat sommige tumoren kan bestralen tijdens de chirurgische ingreep, en dat in één enkele sequentie (terwijl de conventionele radiotherapie verschillende sessies nodig heeft).

Algemene accreditatie van het Transplantatiecentrum

Het Jules Bordet Instituut is het eerste Belgische ziekenhuis waarvan het Transplantatiecentrum in zijn geheel geaccrediteerd werd door de Belgische (AFMPS), Europese (JACIE) en internationale (NETCORD/FACT) autoriteiten, met name voor beenmergtransplantaties (hematopoëtische stamcellen) bij volwassenen en kinderen.

Labeling door de Europese Organisatie van Kankercentra (OECI)

Het Jules Bordet Instituut is het eerste centrum met een OECI-erkenning in België. Dit label ‘Comprehensive Cancer Center’ erkent centra die multidisciplinaire zorg aanbieden in combinatie met innoverend onderzoek.

Eerste PSMA PET-CT in België

Dit is een nieuwe PET (Positron Emissie Tomografie)-techniek voor de vroegtijdige opsporing van recidieven van prostaatkanker. De radiotracer is een molecule gemerkt met Gallium-68 specifiek gericht tegen het PSMA (Prostaat Specifiek Membraan Antigen), dat voorkomt ter hoogte van de prostaatkankercellen.  

Aankoop van de nieuwe scanner

Het Jules Bordet Instituut beschikt voortaan over een scanner op dubbele energie en met een dubbele buis, die een hoger detectievermogen biedt voor letsels met een laag contrast en beter de respons op bepaalde kankerbehandelingen evalueert.

VOOR DE TWEEDE KEER: LABELING DOOR DE OECI (ORGANISATION OF EUROPEAN CANCER INSTITUTES)

Het label “Comprehensive Cancer Center” erkent centra die multidisciplinaire zorgverlening combineren met innoverende research. Het Jules Bordet Instituut is vandaag het enige door de OECI erkende geïntegreerde centrum voor kankerbestrijding in België.

Opening van het nieuwe Jules Bordet Instituut

Sinds eind november 2021 is het Jules Bordet Instituut op de campus van de ULB in Anderlecht gevestigd! Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 80.000 m² en negen verdiepingen tellen met een verdieping van 10.000m² volledig gewijd aan onderzoek. Het beschik over de nieuwste technieken en technologieën, en 250 ziekenhuisbedden en 40 dagbedden tellen.