Overslaan en naar de inhoud gaan

Een primeur voor België

21/05/2019

Een primeur voor België: het Instituut Jules Bordet heeft een nieuwe uiterst geavanceerd apparaat voor het zichtbaar maken van weefsels aangeschaft.

Dankzij de financiële steun van de “Vrienden van het Instituut Jules Bordet’ heeft het Instituut Jules Bordet een uiterst modern apparaat voor het zichtbaar maken van weefsel aangeschaft. Deze aankoop is een primeur voor België waardoor het Instituut hét referentiecentrum wordt voor deze technologie. Ze helpt ons beter inzicht te krijgen in de intracellulaire werking van de tumor en de evolutie ervan in de biologische micro-omgeving. Hierdoor kan de beeldvorming nog nauwkeuriger gebeuren. Het is ook een echte stap voorwaarts voor het onderzoek dat in het Instituut gebeurt. 

 voor  na

In welk opzicht is dit nieuwe beeldvormende systeem voor weefsel zo vernieuwend?
Dit systeem wordt gebruikt in onderzoek naar tumorcelbiologie en is uitgerust met een zeer geavanceerde multispectrale camera. Het is in staat om tegelijkertijd meerdere beelden van het weefsel te maken en deze te ontleden door tot 7 verschillende biologische elementen (biomarkers genoemd) te identificeren. Deze biomarkers kunnen van elkaar worden onderscheiden doordat ze in verschillende kleuren worden weergegeven. Deze visuele ontleding maakt een gedetailleerde segmentatie van cellen in de biologische omgeving mogelijk, veel nauwkeuriger dan met conventionele microscopietechnieken die slechts één biomarker tegelijk kunnen bestuderen (zie afbeelding). Daarnaast maakt de intelligente software het mogelijk om deze verschillende elementen in situ te kwantificeren op een complete, snelle, nauwkeurige, economische en betrouwbare manier.

Een stap voorwaarts voor de immunologie
Dankzij de visuele ontleding en kwantificering van de verschillende biologische elementen biedt dit beeldvormingssysteem voor weefsel de mogelijkheid om de intracellulaire werking van de tumor en zijn evolutie in de biologische micro-omgeving te analyseren. Deze aankoop is essentieel in het kader van de ontwikkeling van het onderzoek naar immunologie en immunotherapieën in de oncologie. Het is nu mogelijk om immuuncellen in de micro-omgeving van de tumor te identificeren en hun rol en interacties met vastetumorkankercellen te begrijpen. Het is nu ook mogelijk om de reacties van tumorcellen op immunotherapeutische behandelingen beter te begrijpen.

Het Instituut Jules Bordet is hét referentiecentrum voor deze geavanceerde technologie.
Hoewel het Laboratorium voor Moleculaire Immunologie de drijvende kracht was achter de aankoop van deze geavanceerde technologie, staat het ten dienste van alle onderzoeksgroepen van het Instituut Jules Bordet, indien zij weefsels en hun biologische micro-omgeving op een zeer precieze manier willen bestuderen. Bovendien kan dit nieuwe beeldvormingssysteem voor weefsel ook nuttig zijn buiten de oncologie. In het nieuwe Instituut Jules Bordet dat momenteel wordt gebouwd op de campus van Anderlecht, zal dit gesofisticeerde apparaat daarom een plaats krijgen in het hart van het toekomstige platform van 10.000 m² dat uitsluitend gewijd is aan kankeronderzoek. De eerste aankoop van dit systeem in België maakt van het Instituut Jules Bordet hét referentiecentrum voor dit soort technologie. Deze vooruitgang werd mogelijk gemaakt dankzij de "Vrienden van het Bordet Instituut" die de aankoop van dit apparaat en de bijbehorende software grotendeels financierden.