Overslaan en naar de inhoud gaan

Bekales Prijs 2021

14/09/2021

Bekales Prijs voor Basile Stamatopoulos, onderzoeker van het Jules Bordet Instituut

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België heeft op 11 september de Bekales Prijs uitgereikt aan prof. Basile Stamatopoulos, doctor in de biomedische en farmaceutische wetenschappen aan de ULB, docent aan de faculteit Geneeskunde en onderzoeker in het Laboratorium voor Klinische Celtherapie van het Jules Bordet Instituut, het Belgische referentiecentrum in de strijd tegen kanker. Deze prijs bekroont zijn belangrijke wetenschappelijke bijdrage op het domein van de leukemie.

Over de Bekales Prijs
De Bekales Foundation ondersteunt onder de auspiciën van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde het onderzoek door elk jaar een prijs toe te kennen aan een jonge vorser (jonger dan 40 jaar) die zich bijzonder onderscheidt met zijn werk op het domein van de leukemie. De jury bekroonde dit jaar prof. Stamatopoulos voor een onderzoek naar chronische lymfatische leukemie (CLL) en meer bepaald de samenstelling van de antistoffen die de leukemiecellen produceren, dat hij voert in nauw overleg met de Universiteit van Oxford en vele Belgische en Europese centra.

Over chronische lymfatische leukemie (CLL)
Chronische lymfatische leukemie (CLL) is de meest gangbare vorm van leukemie in de westerse wereld. Dit onderzoek is bijzonder belangrijk omdat de klassieke behandelingen machteloos blijven tegenover deze vorm van leukemie die in België jaarlijks meer dan 800 patiënten treft. In dit onderzoek – nu bekroond met de Bekales Prijs – bestudeerden dr. Stamatopoulos en zijn team de DNA-sequenties van de eiwitketens die de antistoffen samenstellen. Zij hebben hiermee aangetoond dat CLL-patiënten met de lichte IgLV3-21-keten een aandoening met hoog risico en beperkte levenskans meedragen. Dit onderzoek steunt op totale RNA-sequencing: het werd initieel uitgevoerd bij 32 patiënten met een agressieve ziekte en vervolgens bevestigd bij meer dan 800 patiënten. De aanwezigheid van deze lichte keten zal het mogelijk maken om bij de diagnose de patiënten met een verhoogd risico op ziekteprogressie te identificeren. Een recente hypothese suggereert voorts dat de IgLV3-21-keten de leukemiecellen op continue wijze stimuleert en leidt tot resistentie tegen apoptose (celdood). De resultaten van dit onderzoek, gefinancierd door Télévie en de vrienden van het Bordet Instituut, onderstreept voor het eerst de mogelijke rol van de autostimulatie van lichte ketens en hun prognostische impact op chronische lymfatische leukemie.