Overslaan en naar de inhoud gaan

20 jaar lasertherapie in het H.U.B

Nieuws (20/12/2022)

20 jaar lasertherapie in het H.U.B

Lasertherapie, een techniek om de nare neveneffecten van chemotherapie en radiotherapie te milderen

20 jaar geleden haalde het Jules Bordet Instituut een eerste lasertoestel in huis om te kunnen optreden tegen de bijwerkingen en neveneffecten van kankerbehandelingen. Kort daarna verwierf ook het Kinderziekenhuis zijn eigen hardware met het oog op extra verzorging voor kinderen in behandeling. Vandaag, 20 jaar later, is lasertherapie in het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel) ‘incontournabel’ geworden in de ondersteunende zorgverlening voor oncologische behandelingen. Sinds 2021 verenigt het H.U.B. het Jules Bordet Instituut, het Erasmus Ziekenhuis en het Kinderziekenhuis.

Laserthérapie

Verbetering van de levenskwaliteit van patiënten die een kankerbehandeling krijgen
Kankerbehandelingen kunnen bijwerkingen veroorzaken die vaak erg pijnlijk zijn. Behandelingen met radiotherapie (bestraling) of chemotherapie veroorzaken soms een ontsteking van de slijmvliezen, of brandwonden. Volwassenen worden ook getroffen door het hand-voetsyndroom met erg pijnlijke voetzolen en handpalmen. Kinderen van hun kant krijgen ernstige mucositis en pijnlijke huidletsels. Dat geldt vooral voor kleuters en baby’s. Lasertherapie kan een oplossing bieden voor deze symptomen en bijwerkingen die de patiënt soms beletten te eten of hun behandeling voor te zetten. Dankzij deze pijnloze en niet-invasieve techniek zonder bijwerkingen ervaren de patiënten een duidelijke verbetering van hun levenskwaliteit. De sessies, toegediend door kinesitherapeuten of verpleegkundigen, starten idealiter tegelijk met de kankerbehandeling. Ze spelen immers een belangrijke preventieve rol.

Een constant evoluerende techniek
Lasertherapie werd vanaf de jaren 60 ontdekt en geïntroduceerd in de geneeskunde. De apparatuur is sindsdien sterk geëvolueerd. Momenteel worden twee toesteltypes gebruikt: de LLT’s en de LED’s. De LLLT’s (low energy lasers) gebruiken een helderrode en infrarode straling met korte golflengte (630 à 900 nm). Deze stralen hebben opmerkelijke eigenschappen: ze dringen niet alleen het oedeem, de ontsteking en de pijn terug, maar bevorderen ook de littekenvorming van het weefsel. De LED-apparaten van hun kant zijn uitgerust met optische vezels voor de mond en met een scansysteem voor de huid. Het Jules Bordet Instituut bereidt zich al voor op de volgende stap: de mogelijke aanschaf van een nieuwe, krachtigere machine: de ATP38. Deze machine gebruikt lichttherapie en maakt dankzij een betere kalibrering een extra-orale behandeling mogelijk die comfortabeler is voor patiënt én verpleegkundige. Het Kinderziekenhuis heeft zijn aanpak onlangs geperfectioneerd dankzij de Laserpen. Deze maakt snellere sessies mogelijk die gemakkelijker toe te passen zijn met kinderen. De lasertherapie zal in het H.U.B nog verder worden ontwikkeld teneinde de levenskwaliteit en het welzijn van de patiënten te verbeteren.